Κυριακή, 10 Μαϊος 2020 15:10

Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη προτείνει την ταινία οι “Ζωές των άλλων”

Γράφτηκε από την
Η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη προτείνει την ταινία οι “Ζωές των άλλων”

Ενα φιλμ που κόβει την ανάσα, είναι η πιο πρόσφατη πρόταση της Νέας Κινηματογραφικής Λέσχης Καλαμάτας, για τις επόμενες ημέρες.

Οι “Ζωές των άλλων” είναι ένα εξαιρετικό ψυχολογικό δράμα χαρακτήρων που ξεκινά ως καταγγελία του κρατικού παραλογισμού, για να καταλήξει σε μια διαχρονική παραβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Στην Ανατολική Γερμανία του 1984 (5 χρόνια δηλαδή πριν την πτώση του τοίχους), που τελεί υπό το άγρυπνο βλέμμα 100.000 πληροφοριοδοτών και 200.000 κατασκόπων της Στάζι, ο υπουργός Πολιτισμού διατάσσει στον διευθυντή του υπουργείου του, την παρακολούθηση του σπιτιού ενός ζευγαριού καλλιτεχνών και αυτός με τη σειρά του τοποθετεί ως επικεφαλής της επιχείρησης έναν αφοσιωμένο και αποτελεσματικό λοχαγό της Στάζι.
Η παρακολούθηση αυτήν θα δράσει ως καταλύτης στην παρουσία του τελευταίου, οδηγώντας τον σε δραματική συνειδησιακή μεταστροφή.
Με φόντο ένα καταπιεστικό και απάνθρωπο πολιτικό καθεστώς (η πρώτη ουσιαστικά κινηματογραφική περιγραφή του), ο Henckel von Donnersmarck (σκηνοθέτης και σεναριογράφος) υφαίνει ένα άρτιο, πολυεπίπεδο ψυχολογικό δράμα, για να καταθέσει την πολύπτυχη προβληματική του πάνω στην σύγκρουση εξωτερικής και εσωτερικής ηθικής, σε ζητήματα της τέχνης (ο ρόλος και η λειτουργία της, η αποστολή του καλλιτέχνη, το κοινό της) και να πυροδοτήσει πλήθος καυτών ερωτημάτων και συζητήσεων.
Πάνω απ' όλα όμως το φιλμ είναι η αφήγηση της ιστορίας ενός "καλού ανθρώπου", η αδρή περιγραφή και η ανάδειξή της αληθινά διαφορετικής ηθικής του στάσης.
Διότι ο λοχαγός της Στάζι, εκτός των άλλων, συμπαραδηλώνει επίσης την ανιδιοτελή προσφορά, την άδολη και αποκαθαρμένη από κάθε ίχνος ιδιοτέλειας αγάπη, αυτήν που δίνει χωρίς να περιμένει την ανταμοιβή.
Το ευαγγελικό "να μην γνωρίζει η δεξιά τι ποιεί η αριστερά" βρίσκει σ’βαυτόν την πλήρη εφαρμογή και είναι στο σημείο αυτό που το φιλμ αναρριχάται, στους πρόποδες έστω, της θρησκευτικής παραβολής και η αιτία ίσως για τις βαθιές, υπόγειες αντηχήσεις που προκαλεί.
Εχει κερδίσει Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας 2006 και Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Παίζουν οι: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch. Είναι διαθέσιμη στο youtube.


NEWSLETTER