Κυριακή, 14 Ιουνίου 2020 19:23

Ερευνητικό πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας”: H ταινία για το ’21

Ερευνητικό πρόγραμμα “Καλαμάτα 1821 - Δρόμοι Ελευθερίας”: H ταινία για το ’21


Του επιστημονικού υπευθύνου και συντονιστή καθ. Νικολάου Ζαχαριά

Το Πρόγραμμα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας το οποίο αποτελεί εγκεκριμένη δράση του ΕΣΠΑ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ και υλοποιείται από ερευνητική κοινοπραξία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (συντονιστής φορέας), της ΦΑΡΙΣ Κ.Ε. και της VIEWMASTER A.E., βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, έχοντας διανύσει το 60% του χρόνου υλοποίησης, με λήξη τον Αύγουστο του 2021. Πρώτο στην λίστα των παραδοτέων-στόχων του έργου αποτελεί η παραγωγή δραματοποιημένης ταινίας.
Μια ταινία για το 1821 οφείλει να στηριχθεί στην αλήθεια της Ιστορίας και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της τέχνης του κινηματογράφου -της επιδραστικότερης τέχνης της εποχής μας- να αποτυπώσει την περιπέτεια της επανάστασης, το μεγαλείο των ανθρώπων της, τις ωδίνες της Ιστορίας σε μιαν εποχή που γέννησε τον κόσμο της νεωτερικότητας βγάζοντας την ανθρωπότητα από το σκοτάδι.


Η ταινία Άνεμος Ελευθερίας.
Ο άνεμος της επανάστασης του 1821 δεν λειτούργησε μόνον, ως ανεμοστρόβιλος που παρέσυρε στο διάβα του τον παλιό κόσμο της αδικίας και της ανελευθερίας αλλά και ως ζωογόνος αέρας που ξεσήκωσε τη φαντασία και τη δημιουργικότητα της ίδιας της κοινωνίας. Η επανάσταση έδωσε το υλικό στην Ιστορία για να εστιάσει σε συμβάντα, σε κοινωνικές και οικονομικές δομές, στον υλικό πολιτισμό και την κίνηση των ιδεών αλλά έδωσε και την έμπνευση στη γραφίδα, στη σμίλη και στο χρωστήρα, στο θέατρο, στο μέλος και στην όρχηση για να πλουτίσουν το λογοτεχνικό πάνθεον και την κιβωτό της τέχνης του νεότευκτου ελληνικού κράτους.
Το σενάριο της ταινίας αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ομάδας ιστορικής τεκμηρίωσης του πανεπιστημίου με την ομάδα σεναρίου της κινηματογραφικής εταιρείας. Η ταινία έχει τρεις ήρωες σε ένα χρονικό ανάπτυγμα σχεδόν 200 χρόνων. Ο Φρίξος, ένας καλλιτέχνης στις αρχές του εικοστού αιώνα, φτιάχνει χρωμολιθογραφίες, εξαιρετικά διαδεδομένο είδος πριν την εποχή της φωτογραφίας και του κινηματογράφου, που εικονογραφούν μεταξύ άλλων λαϊκά αναγνώσματα και επιφυλλίδες για το 1821. Μία από τις ιστορίες που εικονογραφεί ο Φρίξος είναι ο “Άνεμος Ελευθερίας” που έχει ως ήρωα το μέλος της Φιλικής Εταιρείας Ιωάννη Φίλωνα. Το εικονογραφημένο αφήγημα παρακολουθεί τη δράση του στην περιοχή της Μεσσηνίας τις παραμονές της επανάστασης. Ο ζωγράφος / χρωμολιθογράφος και ο κειμενογράφος πλάθουν και αποτυπώνουν ιστορίες που αντλούν και από την πραγματικότητα αλλά και από την οργιώδη φαντασία τους.
Προϊόν της φαντασίας του Φρίξου λοιπόν και ο άλλος επινοημένος ήρωας, ο Ιωάννης Φίλων, προσωπείο φιλικού της εποχής στο οποίο συσσωματώνονται χαρακτηριστικά και δράσεις υπαρκτών προσώπων που έδρασαν εκείνη την περίοδο. Ο έμπορος/φιλικός Ιωάννης Φίλων ταξιδεύει στα κέντρα του Ελληνισμού (Κωνσταντινούπολη, Τεργέστη, Βουκουρέστι, Πελοπόννησο), συναλλάσσεται, συνωμοτεί, κηρύττει τις νέες ιδέες, αγωνίζεται…
Είναι το όχημα με το οποίο θα ταξιδέψουμε στην κοινωνία της εποχής, θα γνωρίσουμε ήθη και έθιμα, θα κατανοήσουμε συνέχειες και ασυνέχειες, θα έρθουν στη ματιά μας οι μεγάλοι ήρωες της περιόδου στη Μεσσηνία, θα βιώσουμε συγκρούσεις και συναινέσεις, ρήξεις αλλά και συνθέσεις. Εν ολίγοις, θα περιηγηθούμε στον κόσμο λίγο πριν την επανάσταση με τον οποίο συναναστρέφεται, συγκρούεται, συμπορεύεται ο φιλικός μέχρι και την κορύφωση αυτής της πορείας, στη απελευθέρωση της Καλαμάτας στις 23 Μαρτίου του 1821. Η οποία απελευθέρωση της πόλης είναι και η ληξιαρχική πράξη γέννησης της Επανάστασης και του ελληνικού κράτους.
Τα γυρίσματα της ταινίας θα πραγματοποιηθούν σε εσωτερικούς χώρους στην Αθήνα και στην Καλαμάτα και στους χώρους του πύργου Μούρτζινων-Τρπουπάκηδων, του παλαιού Βουλκάνου της Ι.Μ. Βελανιδιάς και της Αρχαίας Μεσσήνης, κατόπιν των σχετικών αδειών που έχουν εξασφαλιστεί, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά την Μεσσηνία θα υλοποιηθεί τον μήνα Σεπτέμβριο.
Επικεφαλής της παραγωγής είναι οι Κώστα Λαμπρόπουλος και Γιώργος Κυριάκος της VIWEWMASTER FILMS A.E., η σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου η μουσική επιμέλεια του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, η φωτογραφία του Δημήτρη Κορδελά και η φροντίδα των σκηνικών – κοστουμιών της Ιουλίας Σταυρίδου. Για τους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουν επιλεγεί έλληνες επαγγελματίες αλλά και πρόσωπα της Μεσσηνίας ώστε να αποτυπώσουν πιστότερα την ατμόσφαιρα της ταινίας.
Η πρόσκληση για συμμετοχή των πολιτών στα γυρίσματα που απηύθυνε η εταιρεία με την παρουσία του δημάρχου και του υπογράφοντος απέδωσε έναν ικανό αριθμό εθελοντών, ο οποίος όμως υπολείπεται σημαντικά. Σε αυτό το ζήτημα η πόλη πρέπει να δείξει τα αντανακλαστικά της και να επικοινωνήσει με την εκπρόσωπο της εταιρείας για την διανομή ρόλων, στο τηλέφωνο 6934098331 κατά τις ώρες 6.00-9.00μμ ώστε κατόπιν ραντεβού να επισκεφτεί τον χώρο της εταιρίας στην οδό Γεωργούλη 19.
Η αναφερόμενη ταινία διάρκειας 90 λεπτών θα καλύψει ένα μεγάλο κενό στην φιλμογραφία της εποχής και ουσιαστικά αποτελεί την μοναδική μεγάλη Ελληνική, σύγχρονη παραγωγή για την θεματολογία του ‘1821’.
Το Πρόγραμμα φιλοδοξεί η ταινία Άνεμος Ελευθερίας να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την κινηματογραφική βιομηχανία, να προσθέσει αξία στην εθνική αφήγηση και να λειτουργήσει ως ορόσημο για την πόλη της Καλαμάτας.

Το Πρόγραμμα ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821 – Δρόμοι Ελευθερίας υλοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕ του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, έχει χαρακτηριστεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ως εμβληματικό έργο στον Πολιτισμό για την τρέχουσα τριετία και έχει ως Χορηγό Επικοινωνίας την ΕΡΤ.
Ιστοσελίδα του Προγράμματος kalamata1821.com