Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020 21:10

Προσπάθεια για ανάδειξη του Κάστρου Λεονταρίου

Γράφτηκε από την

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ανάδειξη και αναστήλωση του Κάστρου Λεονταρίου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας προσκάλεσε επιστημονική ομάδα μελετητών αρχαιοτήτων, με σκοπό να υποβληθεί φάκελος μελέτης στις αρμόδιες αρχές.

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΦΑ Παναγιώτης Μπένος συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Χρήστο Λαμπρόπουλο που πρότεινε να υποβληθούν μελέτες για όλα τα κάστρα της Αρκαδίας. Στη συνέχεια αντιπροσωπεία της ΕΠΣΦΑ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Παναγιώτη Μπένο, τον ειδικό γραμματέα Γεώργιο Κουλουρά και τον ταμία Ιωάννη Νικητόπουλο συναντήθηκαν με τον δήμαρχο Μεγαλόπολης Αθανάσιο Χριστογιαννόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν η αρχιτέκτονας (συντήρηση και αποκατάσταση ιστορικών κτηρίων) Φωτεινή Δαλιάνη και ο αρχαιολόγος Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης με ανασκαφές σε Ελλάδα και Ιταλία. Συζητήθηκαν θέματα για την ένταξη των ιστορικών κάστρων του δήμου σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την αποκατάσταση, προστασία, ανάδειξη και αναβίωσή τους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου που υπογράφουν ο πρόεδρος Παναγιώτης Μπένος και ο γραμματέας Παναγιώτης Παπαχρήστου, ο δήμαρχος θεώρησε δίκαιο το αίτημα της ΕΠΣΦΑ και των φορέων του Λεονταρίου και δεσμεύτηκε ότι θα το υποστηρίξει ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής. Η ΕΠΣΦΑ θα υποβάλει ολοκληρωμένο φάκελο που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις για την ήπια ανάπτυξη και ο δήμαρχος θα ζητήσει την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΕΠΣΦΑ και το κλιμάκιο των αρχαιολόγων μετέβησαν στον χώρο του Κάστρου, όπου τους περίμενε η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λεονταρίου Μαρία Μανιάτη, οι εκπρόσωποι του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Λεονταρίου και των Αθηνών.
Σύμφωνα με το καταστατικό της Ενωσης Πατριωτικών Σωματείων Φαλαισιωτών Αρκαδίας στόχος είναι η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, των ιστορικών μνημείων και του πολιτισμού της ευρύτερης περιοχής.