Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2021 12:22

Αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης για τη “Γη της Ελιάς”

Γράφτηκε από την
Αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης για τη “Γη της Ελιάς”

 

Την αντίδραση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Μάνης έχει προκαλέσει η σειρά “Γη της Ελιάς” που προβάλλεται στο “Mega”, το σενάριο της οποίος εκτυλίσσεται σε περιοχές της Μάνης.

Ακολουθεί επιστολή του Πολιτιστικού Συλλόγου, την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Αθηνά Ξανθάκη, η αντιπρόεδρος Σοφία Καπετανάκη και η γραμματέας Σταυρούλα Κατούντα:

«Κατόπιν διαμαρτυριών από τηλεθεατές και μέλη του συλλόγου μας που παρακολούθησαν το σίριαλ “Η Γη της Ελιάς”, αισθανόμαστε την υποχρέωση να απευθυνθούμε στους αρμοδίους.

Η συγκεκριμένη σειρά, της οποίας τα περισσότερα γυρίσματα πραγματοποιούνται στην Κύπρο και μόνον λίγα στην Αρεόπολη - Οίτυλο - Λιμένι - Καρδαμύλη, αποτελεί προσβολή για τους Μανιάτες και κυρίως για τις Μανιάτισσες καθώς παρουσιάζει μία εντελώς διαστρεβλωμένη σύγχρονη πραγματικότητα:

Αναγνωρίζουμε ότι η εν λόγω σειρά αναδεικνύει μεν τις φυσικές ομορφιές της Μάνης και ίσως συμβάλλει στην προβολή του τόπου ως τουριστικού προορισμού, θεωρούμε, όμως, απαράδεκτη την παρουσίαση των χαρακτήρων των κατοίκων της ιδιαίτερης πατρίδας μας της Μάνης. Χρησιμοποιείται λεξιλόγιο που δεν αντιπροσωπεύει τη ντοπιολαλιά και χαρακτηριστικές μανιάτικες λέξεις. Φόνοι, βεντέτες, που δεν υφίστανται πλέον, και φοβερές κατάρες που εκστομίζονται από γυναίκες, ανόητες απαγωγές, αδικούν κατάφωρα τον πανέμορφο τόπο μας και τους υπερήφανους ανθρώπους της και αποτελεί ντροπή και προσβολή για τους υπερήφανους Μανιάτισσες - Μανιάτες.

Η πρώην υπουργός Πολιτισμού, η Μανιάτισσα συμμετέχουσα ηθοποιός, η ηθοποιός κάποτε “Το κορίτσι της Μάνης” τι γνώμη έχουν για όλα αυτά;

Είναι προφανές ότι οι συντελεστές της σειράς δεν γνωρίζουν τίποτε για την ιστορία της Μάνης, τα ήθη και τον χαρακτήρα των κατοίκων της και εντελώς αβασάνιστα και προς χάριν της τηλεθέασης την εκθέτουν στα μάτια των τηλεθεατών που δεν τη γνωρίζουν.  

Σεβασμός στη Μάνη - στον χαρακτήρα - στην Ιστορία των Μανιατών και Μανιατισσών».


NEWSLETTER