Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021 08:30

Καλαματιανό Καρναβάλι: Χωρίς εκδηλώσεις αλλά με στολισμό οι Αποκριές

Γράφτηκε από τον

Δίχως καρναβαλικές εκδηλώσεις θα κυλήσει όπως φαίνεται η ερχόμενη αποκριάτικη περίοδος στην Καλαμάτα.

Το «άγνωστο» σε ό,τι έχει να κάνει με τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων μηνών οδήγησε στο πλάνο να μην προγραμματιστούν οι περσινές καρναβαλικές δράσεις, μιας και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε πως το καρναβάλι δεν «χωράει» σε μια οθόνη, όντας ένας θεσμός που μπορεί να μείνει αναλλοίωτος και ζωντανός μόνο με τη φυσική παρουσία κόσμου.

Οπως ανέφερε στην «Ε» η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Καλαματιανού Καρναβαλιού Κέλλυ Φερέτου, η καρναβαλική περίοδος δεν θα φτάσει στο αποκορύφωμά της για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με τον τρόπο που γνωρίζαμε προ Covid, συνυπολογίζοντας κανείς τις δύο περασμένες αλλά και αυτή που έπεται, με τα όποια σχέδια πλέον να στρέφονται στο 2023… κορονοϊού επιτρέποντος.

 

ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

«Λόγω του γεγονότος πως την εποχή που διανύουμε θα έπρεπε να είχαν αρχίσει ήδη οι προετοιμασίες για το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι, τα όποια σχέδια για τη διοργάνωσή του κατά πάσα πιθανότητα θα μεταφερθούν για το επόμενος έτος. Οι περσινές διαδικτυακές δράσεις δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή, παρά μόνο από μικρές ηλικίες κυρίως και ενεργούς καρναβαλιστές. Με δεδομένη έτσι την περσινή συμμετοχή του κόσμου σε αυτές αλλά και το γενικότερο κλίμα που επικρατεί, προσανατολιζόμαστε να μην τις επαναλάβουμε, ανακοινώνοντας ενδεχομένως κάποιες μόνο για τα παιδιά» ανέφερε η Κέλλυ Φερέτου, τονίζοντας πως ανάλογα με την κατάσταση της πανδημίας ίσως να διοργανωθεί κάποια συναυλία την Κυριακή της Αποκριάς στις 6 Μαρτίου, ούτως ώστε να κινηθεί η μεσσηνιακή πρωτεύουσα έστω και λίγο στους ρυθμούς της Αποκριάς, ξεφεύγοντας από την καθημερινότητα. «Όλα θα εξαρτηθούν τους επόμενους μήνες, για την ώρα οι συζητήσεις είναι υποθετικές» υπογράμμισε, προσθέτοντας πως το μόνο σίγουρο πλάνο έχει να κάνει με τον στολισμό της πόλης, ώστε να δοθεί μια χαρούμενη νότα μέσα από τις μάσκες που κέρδισαν τις εντυπώσεις τον περασμένο Μάρτιο.  

ΑΔΥΝΑΤΟΣ Ο ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΩΝ - ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ

Σε ό,τι έχει να κάνει με το παράδειγμα της Πάτρας, όπου εξετάζεται το ενδεχόμενο εκδηλώσεων σε έναν οριοθετημένο χώρο ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν μόνο εμβολιασμένοι, η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Καλαματιανού Καρναβαλιού ήταν ξεκάθαρη: «Προφανώς δεν έχουμε την ιστορία, τις γνώσεις αλλά και τις χορηγίες του Πατρινού Καρναβαλιού ώστε να τρέξουμε ένα τέτοιο καρναβάλι, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν έχουμε δικό μας ταμείο. Παράλληλα, ο διαχωρισμός του κόσμου σε μια γιορτή για την πόλη, με βρίσκει αντίθετη, γι’ αυτό κυρίως τα πλάνα μας για διά ζώσης εκδηλώσεις μπαίνουν αναπόφευκτα στον «πάγο». Το Καρναβάλι είναι για όλους και αυτό δεν πρέπει να αλλάξει ούτε κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Ως άνθρωπος, ακούγοντας πως ενδέχεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα τα κρούσματα και οι θάνατοι, δεν μπορώ να διοργανώσω κάτι το οποίο θα είναι χαρούμενο. Ιδίως σε μια πόλη σαν τη δική μας που δεν έχει ακόμα ανοσία, τα πιθανά σχέδια που έχουμε στο μυαλό μας δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν» επισήμανε, υπενθυμίζοντας πως υπό κανονικές συνθήκες ήδη τα γκρουπ θα έπρεπε να ετοιμάζουν τις στολές τους και να έχουν δηλώσει συμμετοχή για την παρουσία τους στις παρελάσεις.

ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΠΛΑΝΟ ΟΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΕΣ

«Εχοντας έρθει σε επικοινωνία με αρχηγούς γκρουπ και ανθρώπους γενικότερα ενεργούς στο Καλαματιανό Καρναβάλι, το σκεπτικό τους δεν κινείται σε μια πιθανή διοργάνωση καρναβαλιού, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε. Οταν οι ίδιοι οι αρχηγοί δεν σου μεταφέρουν το ανάλογο κλίμα, ώστε να σε ωθήσουν στον προγραμματισμό, καταλαβαίνεις ακόμα περισσότερο πως πράγματι δεν είναι καιρός για τέτοια σχέδια, αλλά και πως τα άτομα που στηρίζουν το Καρναβάλι μας είναι πρωτίστως υπεύθυνα, βάζοντας πάνω απ’ όλα την υγεία και μετά τη διασκέδαση» σημείωσε.

ΜΕ ΤΟ «ΒΛΕΜΜΑ» ΣΤΟ 2023

Καταλήγοντας η Κέλλυ Φερέτου στάθηκε στο γεγονός πως ένα καρναβάλι για να ευδοκιμήσει πρέπει να στηρίζεται στο χορό, στη διασκέδαση και στη ζωντανή παρουσία του κόσμου στους δρόμους και στις πλατείες. Για το λόγο αυτό το πιθανότερο σενάριο είναι το 10ο Καλαματιανό Καρναβάλι να μεταφερθεί για το 2023, με την ελπίδα ο κορονοϊός να έχει περιοριστεί από την επικαιρότητα και ο θεσμός της πόλης να γιορτάσει τα δέκα χρόνια παρουσίας του στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλαμάτας με δράσεις και εκδηλώσεις που θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις σε ντόπιους και επισκέπτες, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησε στην ουσία, το Φεβρουάριο του 2020.