Κυριακή, 19 Μαϊος 2024 08:45

“Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία”: Η πρώτη ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα με τη βοήθεια της AI

“Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία”: Η πρώτη ταινία μικρού μήκους που δημιουργήθηκε στην Καλαμάτα με τη βοήθεια της AI

Τις εντυπώσεις αλλά και μια σειρά βραβείων και διακρίσεων έχει αποσπάσει η ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Η Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία: Μία Συνεργασία Ανθρώπου-Τεχνητής Νοημοσύνης", την οποία δημιούργησε ο σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και ανεξάρτητος παραγωγός με έδρα την Καλαμάτα, Στάθης Γιαννακόπουλος.

Πρόκειται για ένα Dance Short Film επιστημονικής φαντασίας με χορό, νέες τεχνολογίες, μουσική πανδαισία, ποίηση, και πολλά συναισθήματα που δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Καλαμάτα, όντας η πρώτη ταινία μικρού μήκους στο πλαίσιο αυτό που προέρχεται από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. «“Η Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία” εξετάζει τις κοινωνικές ανισότητες και την ψυχολογική πίεση που βιώνουμε. Αναδεικνύει την έννοια της "σιωπής", και συνάμα της επικοινωνίας, μέσω της τέχνης... Αφήνει τον θεατή να “ταξιδέψει” με τον πρωταγωνιστή και να βιώσει μέσα από όλες τις αισθήσεις του, τα ίδια συναισθήματα. Είναι ένα συνονθύλευμα τεχνών και τεχνικών δημιουργίας από το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον» είπε στην “Ε” ο Στάθης Γιαννακόπουλος, ο οποίος είναι ο πρώτος κινηματογραφιστής στην Καλαμάτα που “πάντρεψε” την τεχνική νοημοσύνη με το ανθρώπινο στοιχείο, δείχνοντας το δρόμο για τα βίντεο του αύριο.

«Όταν ξεκίνησα να δουλεύω το βίντεο, παράλληλα άρχισε η τεχνική νοημοσύνη να γίνεται γνωστή στο ευρύ κοινό. Θεωρώ έτσι όπως στο μέλλον δεν θα μπαίνουμε καν στη διαδικασία να κάνουμε μια τέτοια συζήτηση, μιας και όλες οι δουλειές λίγο ή πολύ θα εμπεριέχουν AI» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως η χρήση της δεν έγινε τυπικά, αλλά ο ίδιος ήθελε να αντλήσει συγκεκριμένα στοιχεία που μόνο η AI μπορούσε να προσφέρει, φέρνοντας ως παράδειγμα τον τρόπο γραφής του William Shakespeare ή την αναπαραγωγή της φωνής του Allan Rickman. «Παράλληλα, η δημιουργία του εξωφύλλου προέρχεται μέσω της τεχνητής νοημοσύνης» συμπλήρωσε. 

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΜΕΣΑ ΣΕ… 7,5 ΛΕΠΤΑ

Μιλώντας για την ταινία, ο ίδιος ανέφερε πως έχει να κάνει με την κοινωνική πίεση που βιώνουν όλοι λίγο – πολύ, μέσω της οποίας γεννήθηκε η ιδέα για την υλοποίηση του. «Ηθελα να δημιουργήσω κάτι που ισχύει παγκοσμίως, είτε έχει να κάνει με φυλετικές διαφορές, είτε για οικονομικές ανισότητες, κινούμενος ουσιαστικά στην επικαιρότητα» και συνέχισε: «Στη συνέχεια, για να τείνει ακόμα περισσότερο στο σήμερα, προσάρμοσα και την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα μικρό ποσοστό της τάξεως του 10%. Αυτό αφορά, τον στίχο που ακούγεται και τη φωνή που τον απαγγέλει» εξήγησε. Ο ίδιος, στάθηκε στη συνεργασία του με τον Δημήτρη Αναστασόπουλο, στον οποίο όπως είπε εστίασε αμέσως όταν επεξεργάστηκε τη δημιουργία του βίντεο. «Με τον Δημήτρη είχαμε συνεργαστεί στο παρελθόν. Ετσι, γνωρίζοντας τις δυνατότητες του και δεδομένου πως κατ’ εμέ είναι ο καλύτερος χορευτής στην κατηγορία του (street dance) στην Καλαμάτα, δεν σκέφτηκα κανένα άλλο πρόσωπο ώστε να ενσαρκώσει των πρωταγωνιστή της ταινίας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως οι κύριοι συντελεστές προέρχονται και εκείνοι από την Καλαμάτα, με σκοπό την αμεσότητα και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σχετικά με το teaser που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, o Στάθης Γιαννακόπουλος διευκρίνισε πως οι χαρακτήρες που εμφανίζονται δεν έχουν κάποια σχέση με το βασικό βίντεο, όντας μια ξεχωριστή δουλειά η οποία ωστόσο βγάζει το ίδιο συναίσθημα, προδιαθέτοντας τον θεατή για το τι θα δει στο Dance Short Film. «Ουσιαστικά έχω συμπυκνώσει την ταινία σε 45 δευτερόλεπτα, δίνοντας μια γεύση για το film διάρκειας 7,5 λεπτών» συνέχισε, γνωστοποιώντας πως αυτό θα δοθεί στη δημοσιότητα διαδικτυακά, αφότου ολοκληρωθεί η συμμετοχή του μέχρι το τέλος του έτους σε διάφορα φεστιβάλ.

 

ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ IMDb

Η έως τώρα πορεία της ταινίας σε μεγάλες διοργανώσεις σε Αμερική και Ευρώπη είναι αξιοσημείωτη, κάτι που έδωσε στη ''Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία" το εισιτήριο για την ένταξη της στο IMDb, τη μεγαλύτερη πλατφόρμα κινηματογραφικών παραγωγών του κόσμου. Ξεχωριστό στιγμιότυπο των μέχρι τώρα διακρίσεων είναι οι νίκες που καταγράφηκαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ των Καννών, το Cannes World Film Festival – Remember The Future. Εκεί όντας μία ανεξάρτητη παραγωγή low budget, με ανταγωνιστές επαγγελματικές παραγωγές πολλών χιλιάδων ευρώ από όλο τον κόσμο και καταξιωμένους σκηνοθέτες, “Η Σιωπηλή Συνθετική Συμφωνία” πήρε τον τίτλο της καλύτερης ταινίας χορού και του καλύτερου σκηνοθέτη του μέλλοντος. Αυτό, δίνει την ευκαιρία προβολής στο Cineum Cannes, στη Γαλλική Ριβιέρα. Άλλη μία σημαντική στιγμή σημειώθηκε στο Los Angeles Experimental, Dance and Fashion Film Festival οπού απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερης Πειραματικής Ταινίας Μικρού Μήκους αλλά και στο Robinson Film Awards στην Ιταλία, με το βραβείο για το καλύτερο soundtrack. Σε ότι έχει να κάνει με το δημιουργικό κομμάτι, οι στίχοι, συντάχθηκαν από ένα ρομποτικό μυαλό, που προσομοίωσε τον τρόπο γραφής του σπουδαίου συγγραφέα William Shakespeare. Ο στίχος δε, εκφράστηκε με τη φωνή του Allan Rickman. Πάνω σε αυτά ήρθε να «κουμπώσει» το ανθρώπινο στοιχείο, με τη μελοποίηση, το σενάριο, τη σκηνοθεσία, τη κινηματογράφηση, την επεξεργασία, και φυσικά το χορό. 

ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Οσον αφορά για την ευρύτερη προβολή του βίντεο, ο Στάθης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε πως για την ώρα βρίσκεται σε συζητήσεις με κάποιες πλατφόρμες ώστε να προβληθεί μέσω αυτών η δουλειά του. «Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία προβολή της ταινίας πριν ανέβει ηλεκτρονικά, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμάτα. Μπορεί η πρώτη προβολή να μην αφορούσε τον τόπο γέννησης της δουλειάς, αλλά θεώρησα καλό να κλείσει στην πόλη μας» γνωστοποίησε, λέγοντας πως τα επόμενα σχέδια του τείνουν στη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Η Πανελλήνια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στις 19 Απριλίου, στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Οπτικής Ποίησης, με το πρόγραμμα πλέον να περιλαμβάνει αντίστοιχες προβολές, με ανοικτό ενδεχόμενο την κατάκτηση κι άλλων βραβείων.

ΣΥΝΟΨΗ ΠΛΟΚΗΣ

Σε ένα σιωπηλό περιβάλλον, η τεχνητή νοημοσύνη συναντά τον απέραντο ανθρώπινο νου και μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα μουσικοχορευτικό έργο επιστημονικής φαντασίας. Ο πρωταγωνιστής, εκτελεί θεατροχορευτικές κινήσεις, οι οποίες αποτελούν τον μοναδικό του τρόπο επικοινωνίας. Κατά διαστήματα, καταφέρνει να εναρμονιστεί με το χωροχρόνο και να αισθανθεί μια γαλήνη στη σιωπή, ενώ άλλες φορές αντιμετωπίζει προκλήσεις. Θα μπορέσει όμως να περάσει αλώβητος από αυτόν τον συναρπαστικό συνδυασμό τεχνητού και ανθρώπινου; 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία Σενάριο και Παραγωγή: Ευστάθιος Γιαννακόπουλος, Πρωταγωνιστής: Δημήτρης Αναστασόπουλος, Μουσική Παραγωγή: Nix Kumaneko, Πιάνο Σύνθεση και Εκτέλεση: Πάνος Κασίμης, Σκηνογραφία: Νάντια Μανούσου, Ειδικά Εφέ: Νίκος Χριστόπουλος, Script Supervisor: Βασίλης Γιαννακόπουλος, Κινηματογράφηση και Post Production: Ευστάθιος Γιαννακόπουλος, Συμπαραγωγός: “Maestor Music & More”, Εκτελεστικός Παραγωγός: Αναστάσιος Σκριβάνος, Στίχος: AI Platforms, Φωνή: Allan Rickman με τεχνολογία AI Voice Simulator.