Παρασκευή, 30 Μαϊος 2014 08:46

Σύγχρονη εικαστική δημιουργία στην Costa Navarino

Γράφτηκε από την

Η Costa Navarino παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά, την πλατφόρμα σύγχρονης τέχνης «Engaging Art», καλώντας τους επισκέπτες στο Navarino Dunes, να συμμετάσχουν ενεργά στην τέχνη, όπως αυτή παρουσιάζεται και θα εξελίσσεται στην έκθεση «Mimicry». 

Η πλατφόρμα «Costa Navarino: Engaging Art» φιλοδοξεί να αποτελέσει μία μόνιμη σκηνή σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας για Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες. Κύριο σημείο αυτής της καλλιτεχνικής εμπειρίας είναι ότι οι συμμετέχοντες in-residence καλλιτέχνες δημιουργούν το επόμενο έργο τους κατά τη διάρκεια της έκθεσης, παρουσία των επισκεπτών των ξενοδοχείων  The Westin Resort Costa Navarino, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στη δημιουργική διαδικασία του κάθε καλλιτέχνη. Το project που ξεκίνησε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση, βραβεύθηκε στα Worldwide Hospitality Awards 2013, στην κατηγορία «Best Innovation: Public Area». 

Στην έκθεση «Mimicry» που έχει επιμεληθεί ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Δημήτρης Αντωνίτσης και θα διαρκέσει έως τις 14 Σεπτεμβρίου, συμμετέχουν πέντε καλλιτέχνες οι οποίοι παρουσιάζουν διαδοχικά τις ατομικές τους εκθέσεις: Δημήτρης Αντωνίτσης, Ryusuke Kido, Μάρθα Δημητροπούλου, Εύα Μήταλα και Carsten Fock. 

Για το «Mimicry», αναφέρει σχετικά ο επιμελητής: «Στην εξελικτική βιολογία ορίζεται ως μιμητισμός, το φαινόμενο κατά το οποίο δύο ή περισσότεροι οργανισμοί, μοιάζουν εντυπωσιακά μεταξύ τους. Η μίμηση αυτή ενεργεί ως προστατευτικό καμουφλάρισμα, ενώ ο  διεθνής όρος για το φαινόμενο αυτό είναι η λέξη mimicry και ισχύει από το 1637. Παράλληλα, στην Αρχαία Ελλάδα η μίμηση είναι η ιδέα που διέπει κάθε έργο τέχνης με την έννοια της προσέγγισης του αρχέτυπου ομορφιάς, αλήθειας και αρετής. Έτσι και οι πέντε καλλιτέχνες της φετινής έκθεσης διερευνούν με το εικαστικό τους λεξιλόγιο τρόπους αφομοίωσης και προσαρμογής στο περιβάλλον προκαλώντας με τα έργα τους φιλοσοφικούς συνειρμούς για το σύγχρονο τρόπο ζωής και σκέψης».  

Η τέχνη έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην Costa Navarino από την αρχή της λειτουργίας της. Πρωτότυπα και σπάνια έργα του 17ου, 18ου και 19ου αιώνα, παράλληλα με τα έργα γνωστών σύγχρονων εικαστικών από όλο τον κόσμο, καθώς και νέων καλλιτεχνών που δημιούργησαν εμπνεόμενοι από τη φύση και τα περιβαλλοντικά έργα της Costa Navarino, καταδεικνύουν τη σημασία που έχει η τέχνη σε κάθε χώρο.