Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2015 09:03

Εγκαίνια ζωγραφικής έκθεσης «Αναμνήσεις σε άσπρο - μαύρο» στη Λευκοχώρα

Εγκαίνια ζωγραφικής έκθεσης «Αναμνήσεις σε άσπρο - μαύρο» στη Λευκοχώρα

Μία σημαντική έκθεση ζωγραφικής του Ιταλού καλλιτέχνη Franco Murer με θέμα «Αναμνήσεις σε άσπρο - μαύρο» διοργανώνουν από το Σάββατο η Εταιρία Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος», η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Λευκοχωριτών σε συνεργασία με το Ιταλικό Ινστιτούτο Αθήνας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αυτής το κοινό θα δει και τμήμα των χαρακτικών έργων του αείμνηστου δημιουργού Α. Τάσσου με θέμα την Αντίσταση στην Γερμανική κατοχή (1941-1943). Ο Α. Τάσσος καταγόταν εξάλλου από τη Λευκοχώρα και οι εκδηλώσεις γίνονται στη μνήμη του. Στη διοργάνωση της πολιτιστικής εβδομάδας (που γίνεται κάθε καλοκαίρι) συμμετέχουν ο κεραμίστας Αντρέας Παπαδάτος και ο καταγόμενος από τη Μεσσήνη, χαράκτης Τάκης Κατσουλίδης. Τα εγκαίνια θα γίνουν το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Λευκοχώρας, ενώ την Κυριακή 9 Αυγούστου στις 9 μ.μ. θα γίνει προβολή κινηματογραφικής ταινίας του Ροσελίνι. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Αυγούστου και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά, 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Στο χώρο της έκθεσης μπορεί κανείς να βρει ένα πολύ συγκινητικό λεύκωμα, το οποίο περικλείει μαρτυρίες ανθρώπων από όλη τη χώρα (και τη Μεσσηνία) που αφορούν τις σχέσεις Ιταλών - Ελλήνων κατά τη διάρκεια του πολέμου. Θα πωλείται στα 10 ευρώ.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο Μεσσήνης ο αντιδήμαρχος Κώστας Γεωργακόπουλος είπε ότι θα συνεχίσουν οι προσπάθειες αδελφοποίησης της Αρχαίας Μεσσήνης και της Μεσίνα. Σχολίασε ακόμη πως οι δύο λαοί έχουν δεσμούς και υπενθύμισε τη στάση της Ιταλίας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις της χώρας μας.

Ο Μιχάλης Αλεβίζος ανιψιός του Α. Τάσσου και αντιπρόεδρος της Εταιρίας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσσος» δήλωσε πως τα έργα της έκθεσης απεικονίζουν τη σχέση που είχαν αναπτύξει οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της Κατοχής. "Οι μαρτυρίες που καταγράφηκαν είναι αληθινές και πρόκειται για μία σπουδαία προσπάθεια" σχολίασε και ανέφερε ακόμα πως θα γίνει μία μουσική βραδιά και πως στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα προβληθεί και η ερασιτεχνική δημιουργία.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Λευκοχώρας Ερικαίτη Μακροπούλου έκανε γνωστό πως τη Δευτέρα στις 9.30 μ.μ. θα τραγουδήσουν στο χωριό οι "Τροβαδούροι της Μεσσήνης" με τον αρχηγό τους Τάκη Κουρή στην πλατεία. Αργότερα (σε μέρα που θα ανακοινωθεί) θα παιχτεί από τη Θεατρική Ομάδα Αβραμιού το "Φιόρο του Λεβάντε" του Ξενόπουλου.

"Περνάμε δύσκολες εποχής και η τέχνη είναι αυτή που πρώτη αντιμετωπίζει τις συνέπειες της κρίσης. Οι καλλιτέχνες αναδεικνύουν τα γεγονότα σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Ο Τάσσος ήταν ενεργά στην Αντίσταση και ταυτόχρονα έφτιαξε και πολλά έργα, τα οποία τον ανέδειξαν κορυφαίο χαράκτη. Πέρυσι γιορτάσαμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στο Μουσείο στη Μεσσήνη και τώρα συνεχίζουμε με την έκθεση στη Λευκοχώρα" σημείωσε ο εικαστικός Τάκης Κατσουλίδης.

Η πρόξενος Μαργαρίτα Μποβιτσέλλι - Γρηγοροπούλου τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να "πηγαίνει" ο πολιτισμός και στις κοινότητες και έδωσε περισσότερα στοιχεία για το λεύκωμα. Η έκθεση ξεκίνησε από τη Ναύπακτο και μετά θα πάει Κω, Βόλο, Λέρο, Αθήνα. Επόμενη ιδέα είναι να γίνει στη Μεσσήνη έκθεση φωτογραφίας για τη Ματέρα, που είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα.

Τέλος, η συνεργάτης του Ιταλικού Προξενείου Λίνα Καμαρινοπούλου, η οποία είχε την επιμέλεια των κειμένων, είπε πως έχει διατηρηθεί η αθωότητα με την οποία οι σημερινοί παππούδες μοιράζονταν τις αναμνήσεις τους. Κάποιες φορές, ίδια πρόσωπα εμφανίζονται σε διάφορες μαρτυρίες, ενώ αξιοσημείωτο είναι το ότι οι άνθρωποι εμφανίζουν ίδιες συμπεριφορές, σε όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως καταγωγής. Εχοντας μόνο κοινό στοιχείο, τη φρίκη του πολέμου στον οποίο ζούσαν.

Γ.Σαρ.