Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011 18:12

150 Χρόνια από την ένωση της Ιταλίας Ιταλοί καλλιτέχνες στην Ελλάδα

Η έκθεση που εγκαινιάστηκε στη Μεσσήνη στις 18 Ιουνίου θα κλείσει με μια συναυλία και μια διάλεξη με θέμα «Η διάλεκτος Griko που μιλιέται σε χωριά του Salento».
O Franco Teodoro Tommasi και ο Franco Corliano μας οδηγούν στην εξερεύνηση των παραδόσεων μιας περιοχής που έχει διατηρήσει τις ελληνικές ρίζες της στην καθημερινή ζωή με τη διατροφή, τις συνήθειες, με τις εικόνες και με μια γλώσσα που μας μεταφέρει πίσω στους αιώνες όταν όλη η Ν. Ιταλία μιλούσε ελληνικά. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 16 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ. στην πλατεία που βρίσκεται έναντι του Μουσείου Χαρακτικής «Τάκης Κατσουλίδης» που φιλοξενεί την έκθεση. Το βράδυ της εκδήλωσης το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό.
Η έκθεση αποτελείται από διάφορα τμήματα (θεματικά και τεχνικά):
«… λάστρα και καλέμι» είναι η συλλογή από έργα χαρακτικής που αποτελούν μέρος του ιστορικού αρχείου της Σχολής Καλών Τεχνών του Παλέρμο. Τα έργα που περικλείουν ιστορία εκατό χρόνων προσφέρουν εμβάθυνση στην ιταλική τέχνη στον τομέα της χαρακτικής που αποκαλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής από την ημέρα της ανακήρυξης της ενωμένης και ελεύθερης Ιταλίας. Οι καλλιτέχνες που παρουσιάζονται έχουν περάσει από την Ακαδημία ως μαθητές, καλλιτέχνες και διευθυντές της. Έχουν διαπρέψει όχι μόνο στη χαρακτική αλλά γενικότερα στις Καλές Τέχνες. Ο Gino Morici, για παράδειγμα, είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα, που η καλλιτεχνική του δραστηριότητα τοποθετείται μεταξύ των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, έχει διακοσμήσει μεγάλα δημόσια έργα αλλά έχει ασχοληθεί και με το θέατρο και τον κινηματογράφο ως σκηνογράφος.
Η έκθεση συνεχίζεται με φωτογραφίες του Mauro Camerani που στη δουλειά του «Ιταλία … Ελλάδα» προσφέρει με τις φωτογραφίες του κρυμμένες λεπτομέρειες στο σύνολο που κλείνουν σε ένα κλικ γραμμές, χρώματα, σύμβολα, ιστορίες και την καθημερινότητα δύο γεωγραφικών πραγματικοτήτων τόσο διαφορετικών, στις οποίες, όμως, ο φωτογραφικός φακός ανακαλύπτει γεωμετρικές ομοιότητες: το χιόνι που λιώνει στο πρώτο φως του ήλιου με τις σκιές που αφήνει πάνω σε έναν λευκό ασβεστωμένο τοίχο, στο λιοπύρι, σε ένα σπίτι στην Άνδρο.
Ο Franco Murer έχει φιλοτεχνήσει για την έκθεση, που φιλοξενεί κι άλλα έργα του, δύο εμβληματικούς πίνακες: «Γκαριμπάλντι», ο ήρωας της ιταλικής επανάστασης που μας χαιρετάει με μια χρωματική έξαρση, φαίνεται σα να περικλείει μέσα του το πάθος πολλών νέων που τον ακολούθησαν στις μάχες για την ελευθερία της Νότιας Ιταλίας και η «Αναχώρηση» που μας εισάγει βίαια στο δράμα όποιου αφήνει την πατρίδα του και την οικογένειά του με την ελπίδα να βρει μια δουλειά σε μακρινές χώρες για να δημιουργήσει ένα μέλλον και μια διαφορετική τύχη, καλλίτερη για τα παιδιά του.
Ο Ανδρέας Παπαδάτος είναι αρχαιολόγος, κεραμοποιός που με τα παστέλ χρώματά του μετατρέπει σε έργα τέχνης αντικείμενα καθημερινής χρήσης στα οποία βρίσκουμε σημάδια της ελληνικής καταγωγής του, π.χ. το μάτι και η ελιά, μερικές φορές τυλιγμένα στον καπνό και τη φωτιά όπως τα έργα που κατασκεύασε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν την Πελοπόννησο το 2007.
Ο Tonino Guerra: σκηνογράφος παγκοσμίου φήμης που έχει υπογράψει έργα των Φελλίνι, Αντονιόνι, Αγγελόπουλου, με τους οποίους συνδέεται με στενή φιλία. Ποιητής, γλύπτης, αποτελεί μια μοναδική προσωπικότητα που εδώ και χρόνια συνεργάζεται με τοπικά εργαστήρια της περιοχής του Montefeltro, όπου κατοικεί. Τα έργα που εκτίθενται είναι το αποτέλεσμα μερικών μόνο από αυτές τις συνεργασίες μέσω των οποίων οι ρίζες και οι παραδόσεις των χειροτεχνών ανοίγουν μια τομή στην ιστορία που βρίσκεται στους αιώνες μέσα σε κάθε καλλιτεχνικό δημιούργημα, σε κάθε τόπο και χρόνο.




Από το Δήμο Μεσσήνης