Παρασκευή, 13 Μαϊος 2016 08:39

Πολ. Καρυοφύλλης: “Χρειάζεται ένα αφήγημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα”

Πολ. Καρυοφύλλης: “Χρειάζεται ένα αφήγημα για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα”

"Η πόλη και το πλαίσιο της διεκδίκησης χρειάζεται ένα αφήγημα" τόνισε ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του KALAMATA:21 Πολύδωρος Καρυοφύλλης στην προχθεσινή εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, όπου για πρώτη φορά συναντήθηκε ο ίδιος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων.

Προειδοποίησε μάλιστα πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, αλλά να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση, καθώς δεν είμαστε φαβορί, όχι λόγω ελλιπούς καλλιτεχνικού προγράμματος, αλλά λόγω της ιστορίας που θα πρέπει να διηγηθεί το εγχείρημα της διεκδίκησης.

Τον κ. Καρυοφύλλη παρουσίασε στον κόσμο ο εκτελεστικός διευθυντής Εκτωρ Τσατσούλης, ο οποίος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την προηγούμενη καλλιτεχνική διευθύντρια Ελενα Πέγκα για τα όσα έκανε μέχρι σήμερα.

Η συμμετοχή των Καλαματιανών δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη στην εκδήλωση, αλλά ήταν σίγουρα μεγαλύτερη από ομιλίες και events που είχαν γίνει στο παρελθόν. Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής, της τέχνης, των επαγγελματικών κλάδων.

Ο Πολύδωρος Καρυοφύλλης ξεκίνησε λέγοντας πως ήρθε εδώ για να υπηρετήσει το σκοπό και όχι για να επιβάλλει το δικό του όραμα. "Θέλω να βγάλω ένα συλλογικό αίτημα. Πάνω σε αυτό θα χτίσω τη δουλειά μου" ξεκίνησε λέγοντας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη δουλειά της Ελενας Πέγκα. "Θα βρίσκομαι εδώ όσο πιο πολύ μπορώ, θα μιλάω με τους ανθρώπους, θα πρέπει να τρέξουμε κατοστάρι ως τον Οκτώβρη και μετά Μαραθώνιο. Είναι δύσκολο, δεν το έχω ξανακάνει. Ομως όλοι εδώ πλέον είμαστε συνάδελφοι στον ίδιο σκοπό. Θα είμαι ειλικρινής. Δεν είμαστε το φαβορί και αυτό κρατήστε το. Εχει γίνει καλή δουλειά ήδη, τώρα αποκωδικοποιώ το έργο και τη δουλειά που έχει γίνει από την προηγούμενη ομάδα. Θα κρατήσω ένα μεγάλο κομμάτι και θα χτίσω πάνω σε αυτό. Καλώ δημόσια την κ. Πέγκα να έχει συμμετοχή και στα επόμενα βήματα. Οσον αφορά τη φράση "Δεν είμαστε το φαβορί" δεν αναφέρομαι στο καλλιτεχνικό έργο που έχει προγραμματιστεί ως τώρα. Αλλά στο ότι χρειαζόμαστε ένα αφήγημα, μια ιστορία. Οποιοδήποτε καλλιτεχνικό έργο πρέπει να κινητοποιεί, να ξυπνάει. Ετσι και το αφήγημα για τη διεκδίκηση. Πρέπει να χτιστεί γύρω από ένα κύριο αίτημα, ένα πρόβλημα αν θέλετε. Να απαντάει το αφήγημα στο "γιατί η Καλαμάτα να γίνει πολιτιστική πρωτεύουσα". Ο τόπος τα έχει όλα, είναι όλα τόσο όμορφα που θα μπορούσε η πόλη να είναι μία μακέτα - παράδειγμα. Υπάρχουν πόροι, επιχειρήσεις, παραγωγικότητα και συγκριτικά με άλλες περιοχές είστε σε πλεονεκτική θέση. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν; Πρέπει να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα. Δε μπορώ να φέρω έτοιμη μία κονσέρβα. Δεν είμαι αλεξιπτωτιστής. Πρέπει το πρόγραμμα να το συγγράψουμε μαζί. Αλλο ένα θέμα που θέλω να προσέξουμε, είναι το να δείξουμε την Ελληνική Τέχνη. Μέχρι τώρα ο θεσμός συνηθίζει να φέρνει κυρίως την τέχνη από το εξωτερικό, στην πόλη που έχει τον τίτλο. Πρέπει να το λύσουμε αυτό το θέμα, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να στηριχτούν οι Ελληνες δημιουργοί" σχολίασε σε πρώτη φάση για να συνεχίσει λίγο μετά: "Θέλω βοήθεια, κατανόηση, ελάτε να συν-σχεδιάσουμε. Πρέπει να δουλέψουμε σε τομείς όπως το ντιζάιν, η τυποποίηση. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρουν τα αρνητικά των άλλων πόλεων. Θέλω να έχω μπροστά μου το "λαγό" και να τον κυνηγάω. Να μην επαναπαύομαι".

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το σύνθημα "Kalamata rising". Ως κάποια στοιχεία του πλάνου του για το επόμενο διάστημα, ο κ. Καρυοφύλλης ανέφερε πως θα συσταθεί "ομάδα έργου", πως στόχος είναι η διεκδίκηση να γίνει θέμα της πόλης και πως πρέπει οι φορείς να πειστούν και να στηρίξουν την ομάδα και το KALAMATA:21.

Γ.Σαρ.