Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2018 08:54

Ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, που καθηλώνει το κοινό στην "Ε": Τα συναρπαστικά εξώφυλλα του Τζον Μαυρουδή

Γράφτηκε από την
Ο Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης, που καθηλώνει το κοινό στην "Ε": Τα συναρπαστικά εξώφυλλα του Τζον Μαυρουδή

 

 

Εικόνες που αξίζουν χίλιες λέξεις δημιουργεί ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης Τζον Μαυρουδής.

Ενα από τα εξώφυλλα που φέρουν την υπογραφή του είναι αυτό του κορυφαίου περιοδικού ΤΙΜΕ με την Κριστίν Μπλέσεϊ-Φορντ τη στιγμή που ορκίζεται στο δικαστήριο, με τη μορφή της να σχηματίζεται από φράσεις που χρησιμοποίησε στη διάρκεια της κατάθεσής της, για τη σεξουαλική επίθεση που κατήγγειλε από τον Μπρετ Κάβανο.

Από το πενάκι του Τζον Μαυρουδή δεν έχει γλιτώσει ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ, με διάφορα… αντι-Τραμπ εξώφυλλα. Ο δημιουργός αναφέρεται με σκληρή γλώσσα στον Αμερικανό Πρόεδρο απαντώντας στην «Ε» σχετικά με τα επόμενα βήματά του στη δουλειά του - τονίζοντας μάλιστα πως είναι προτεραιότητά του να επικεντρωθεί στο συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο χαρακτηρίζει φρικτό, «horrible».

Ο Τζον Μαυρουδής λατρεύει την Ελλάδα, και προφανώς η χώρα καταγωγής του αποτελεί γι’ αυτόν μια δυνατή πηγή έμπνευσης. Ο ίδιος με την οικογένειά του έχουν επισκεφθεί την Αθήνα, τους Δελφούς, την Κεφαλλονιά, τον Πόρο, και το Βόλο φυσικά όπου υπάρχουν συγγενείς. Εκφράζει δε την επιθυμία κάποια στιγμή να επισκεφθεί και την Καλαμάτα: μια πόλη που μέχρι στιγμής γνωρίζει μόνο μέσω της λατρείας του για τις ελιές Καλαμών, οι οποίες δε λείπουν σχεδόν ποτέ από το τραπέζι του!

Σειρά πρόσφατων  δημοσιευμάτων σε ελληνικά μέσα τον ήθελαν να κατάγεται από τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, ωστόσο ο ίδιος εξηγεί πως η οικογένεια του πατέρα του καταγόταν από τη Λήμνο. Γενικότερα πάντως, πολλές συνήθειές του σχετίζονται με τις ελληνικές του ρίζες.

Ο  δημιουργός που συγκλονίζει τον κόσμο με τις συνθέσεις του δηλώνει στην «Ε» παθιασμένος με τη δουλειά του και τονίζει ότι προσπαθεί να λέει τα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο. Εχει φιλοτεχνήσει, μεταξύ άλλων, εξώφυλλα του «The Nation», του «New Yorker» για το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους και πολλά ακόμα (περισσότερα στο: zenpop.com).

Σε κάθε του φράση, δεν κρύβει το πάθος του για τη δουλειά του. Οπως λέει, προσπαθεί να δημιουργεί εικόνες που ξεπερνούν το γεγονός το οποίο σχολιάζει. Προσπαθεί πάντα να πει κάποια πράγματα, κι ελπίζει οι δουλειές του να περιέχουν πτυχές που αποκαλύπτονται στον θεατή. Πιστεύει πως οι δουλειές του αντανακλούν τελικά τις απόψεις πολλών ανθρώπων, οι οποίοι και αισθάνονται το δέος και την οργή που εκφράζει με το έργο του. Τα γεγονότα τον ωθούν να δημιουργεί, και το πάθος που εκπέμπει για τη δημιουργία του μέσα από το αποτέλεσμα, είναι που τον φέρνει ενδεχομένως κοντά στον θεατή. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμεί κάθε έργο του να αποκτά δική του ζωή.

Πάντως, για κάθε εξώφυλλο που έχει δημοσιευθεί, λέει πως έχουν υπάρξει πολλές ακόμα ιδέες που θα μπορούσαν ίσως να είναι επιτυχημένες, αν τους δινόταν η ευκαιρία. «Αλλά η τέχνη είναι κάτι πολύ προσωπικό...» εξηγεί - και συμπληρώνει όμως πως, όταν προκύπτει κάτι την κατάλληλη στιγμή, μπορεί να λάβει εξαιρετική ανταπόδοση.

Οσον αφορά τις πιο αγαπημένες του δημιουργίες, απαντά πως είναι μία από τις παρακάτω, ανάλογα με τη στιγμή που του γίνεται κάθε φορά αυτή η ερώτηση: το εξώφυλλο της Dr. Christine Blasey Ford για το TIME, η αφίσα EELS για το Fillmore, το anti-Trump εξώφυλλο για το The Nation magazine, και εκείνο του Vampire Weekend.

Πρόσφατα ο Τζον Μαυρουδής ολοκλήρωσε ένα τυπογραφικό πορτρέτο του Harvey Milk, ηγετικής μορφής στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Το πορτρέτο αποτελείται από περισσότερα από 140 ονόματα από την ιστορία του LGTBQ, και πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια Kickstarter για να κυκλοφορήσει μια περιορισμένη έκδοσή του. Είναι μάλιστα πολύ περήφανος γι' αυτό, καθώς χρειάστηκε μεγάλη έρευνα για να καταλήξει στα ονόματα που θα χρησιμοποιούσε. «Τόση ιστορία σε μια μόνο εικόνα» λέει με υπερηφάνεια. Και εξηγεί πως του αρέσει η ιδέα της δημιουργίας ενός έργου που μπορεί να το δει κανείς από μια πλευρά αλλά, «μετά από πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει κάτι περισσότερο... Στην περίπτωση αυτή, ανθρώπους που πρέπει να είναι γνωστοί».

Στο ερώτημα ποιο στάδιο της ζωής και της δουλειάς του θεωρεί πως είναι το πιο σημαντικό για τον ίδιο, εκτιμά πως μάλλον είναι αυτό που διανύει αυτή την περίοδο, καθώς με τη γυναίκα του μεγαλώνουν την κόρη τους και προσπαθεί να της διευρύνει τη σκέψη ώστε να αναζητά διαρκώς γνώση. Και φυσικά δεν φοβούνται να πουν «πως δεν γνωρίζουν όλες τις απαντήσεις». Αυτό, σε συνδυασμό με το εξώφυλλο του ΤΙΜΕ, οδηγούν προφανώς στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του μέχρι τώρα - και «η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας είναι σημαντική», όπως λέει ο ίδιος.


NEWSLETTER