Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 08:52

Η βασίλισσα Ευγενία Ρηγοπούλου στην “Ε”: «Πιστεύω ότι το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα είναι το καλύτερο από όλα»

Γράφτηκε από τον
Η βασίλισσα Ευγενία Ρηγοπούλου στην “Ε”: «Πιστεύω ότι το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα είναι το καλύτερο από όλα»

Κάθε χρόνο στο Καλαματιανό Καρναβάλι τα βλέμματα όλων στις παρελάσεις “κλέβει” η Βασίλισσα. Φέτος ένα νέο πανέμορφο κορίτσι με πηγαίο χαμόγελο και πολύ ενθουσιασμό επιλέχθηκε για αυτό το ρόλο.

Ο λόγος για την Ευγενία Ρηγοπούλου με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, η οποία ζει τα τελευταία 8 χρόνια στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα και ασχολείται επαγγελματικά με τον χορό. Η εκλογή της έγινε ανάμεσα σε 8 κοπέλες που κατέθεσαν το ενδιαφέρον τους. Με την ξεχωριστή της παρουσία η Ευγενία έχει δώσει μέχρι στιγμής τον απαραίτητο τόνο στις αποκριάτικες εκδηλώσεις, μιας και ο ρόλος της Βασίλισσας είναι πιο έντονος από κάθε άλλη χρονιά, ενώ αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στις παρελάσεις του φετινού Καλαματιανού Καρναβαλιού, το οποίο όπως είπε στην “Ε” θέλει να πιστεύει πως θα είναι το καλύτερο από όλα.

- Πώς γεννήθηκε η ιδέα να θέσεις υποψηφιότητα;

Η καρναβαλική επιτροπή στα πλαίσια ανανέωσης του θεσμού έβγαλε ανακοίνωση ότι αναζητά νέα Βασίλισσα και επειδή πάντοτε συμμετείχα στο Καλαματιανό Καρναβάλι ως ενεργή καρναβαλίστρια αποφάσισα να δηλώσω και εγώ συμμετοχή, ευχόμενη να μπορέσω να εκπροσωπήσω το Καρναβάλι μας προς τα έξω.

- Πες μας για τη στιγμή που πληροφορήθηκες ότι σε επέλεξαν και ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα.

Εάν θυμάμαι καλά, με ενημέρωσαν τηλεφωνικώς από την καρναβαλική επιτροπή και εννοείται ότι μόλις το άκουσα ενθουσιάστηκα, αλλά επειδή μου ζητήθηκε να παραμείνει κρυφό προσπάθησα να καταπιέσω την επιθυμία μου να το μοιραστώ με τους δικούς μου ανθρώπους.

- Οι δικοί σου, και βέβαια οι φίλοι σου, πώς αντέδρασαν;

Οι δικοί μου άνθρωποι και φίλοι το έμαθαν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο στα εγκαίνια του Καρναβαλοχωριού. Εννοείται πως εξεπλάγησαν, συγκινήθηκαν και ενθουσιάστηκαν.

- Τι σημαίνει για σένα το Καλαματιανό Καρναβάλι;

Για μένα το Καλαματιανό Καρναβάλι σημαίνει διασκέδαση, ξεγνοιασιά, κέφι, χορός, απόδραση από την καθημερινότητα, γνωριμία με νέους φίλους και μια πολύ καλή ευκαιρία να προβληθεί η πόλη μας πανελλαδικά.

- Πώς αντιλαμβάνεσαι αυτόν τον ρόλο και τι να περιμένουμε από σένα όλες τις μέρες της μεγάλης γιορτής της Καλαμάτας;

Σίγουρα το να είσαι Βασίλισσα του Καλαματιανού Καρναβαλιού δεν είναι κάτι εύκολο, καθώς έχει αρκετές απαιτήσεις, αν σκεφτεί κανείς ότι είσαι το πρόσωπο που εκπροσωπεί το Καλαματιανό Καρναβάλι προς τα έξω. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, του τι να περιμένετε από εμένα, δεν μπορώ να σας αποκαλύψω κάτι παραπάνω πέρα από ότι θα βάλω τα δυνατά μου να φανώ αντάξια των προσδοκιών.

- Για να σε γνωρίσουμε καλύτερα, με τι ασχολείσαι;

Εχω ολοκληρώσει τις σπουδές μου ως βοηθός φαρμακοποιού, αλλά πλέον το βασικό μου επάγγελμα ήταν αυτό που ήθελα πάντα: Είμαι δασκάλα χορού.

- Υπήρξε κάποια χρονιά στο Καλαματιανό Καρναβάλι που ήταν ξεχωριστή για σένα;

Δεν θα μπορούσα να διαλέξω κάποιο από τα προηγούμενα καρναβάλια καθώς σε όλα είχα περάσει πολύ ωραία και επειδή θέλω να πιστεύω ότι το 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι θα είναι το καλύτερο από όλα. Και δεν το λέω αυτό γιατί είμαι η φετινή Βασίλισσα, και απλή καρναβαλίστρια να ήμουν το ίδιο θα έλεγα.

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΟΥΖΗΣ – ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

«Αν κάποιος δεν συμμετείχε ποτέ σε Καρναβάλι  και απλά είναι "απέξω" δεν μπορεί να το καταλάβει»

Αναλύοντας κανείς τις εκδηλώσεις που έχουν λάβει χώρα μέχρι στιγμής (Carnival Fashion Show, Lavaroday) στο φετινό Καλαματιανό Καρναβάλι, τις αλλαγές στη δομή του θεσμού αλλά και την συμμετοχή του κόσμου στις παρελάσεις που αναμένεται να είναι τριπλάσια απ' την περσινή, καταλαβαίνει εύλογα πως πνέει αέρας ανανέωσης στο Καρναβάλι της πόλης, από ανθρώπους που δείχνουν να το αγαπούν πραγματικά. Μεγάλο μερίδιο σε αυτό το ανανεωμένο Καρναβάλι αναμφίβολα έχει ο Γιάννης Δούζης, ο οποίος τοποθετήθηκε επικεφαλής της Καρναβαλικής Επιτροπής με σκοπό να δώσει στο Καρναβάλι της Καλαμάτας την χαμένη αίγλη που είχε τα πρώτα χρόνια αλλά και να το αναδείξει ακόμα περισσότερο. Εχοντας την εμπειρία στα καλλιτεχνικά της πόλης ως πρώην πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας “Φάρις” ο κ. Δούζης ανέλυσε στην "Ε" την νέα τάξη πραγμάτων σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση του Καρναβαλιού, μίλησε για το όραμά του για τον θεσμό ενώ αναφέρθηκε και στον φετινό προϋπολογισμό.

- Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την διεξαγωγή του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες;

Βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο. Εχουν πραγματοποιηθεί ήδη προκαρναβαλικές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία και έχουν σχεδιαστεί όλες οι επόμενες. Περιμένουμε και τις τελικές εγκρίσεις από το δήμο για να διευθετηθούν και κάποιες ακόμη λεπτομέρειες με τους επαγγελματίες που σχετίζονται με τον όλο σχεδιασμό.

- Πρόσφατα ανακοινώσατε το 1o Παιδικό Καρναβάλι. Μιλήστε μας για αυτό το νέο εγχείρημα.

Το Καλαματιανό Καρναβάλι 2020 φέρνει στην πόλη μας το Καρναβάλι των Παιδιών για πρώτη φορά, που κορυφώνεται με τη μεγάλη παρέλαση των μικρών μας φίλων στις 23 Φεβρουαρίου. Εκείνη την ημέρα όλα τα παιδιά από την Καλαμάτα θα έχουν τη δυνατότητα να παρελάσουν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, σε ομάδες ανάλογα με το νηπιαγωγείο, το σχολείο τους (δημοτικό), τα ΚΔΑΠ, το φροντιστήριό τους, τη σχολή χορού τους. Το Καρναβάλι των παιδιών θα αποτελέσει μια ξεχωριστή και σημαντική ενότητα. Είναι μια από τις πιο ζωντανές και ελπιδοφόρες ενότητες του Καλαματιανού Καρναβαλιού το φυτώριο των αυριανών καρναβαλιστών, δίνοντας τη δυνατότητα στους μικρούς καρναβαλιστές να αναπτύξουν τις αισθήσεις, τη φαντασία τους και την ελευθερία έκφρασης μέσα από τις εναλλακτικές μορφές τέχνης, τη διασκέδαση και το παιχνίδι. Με κεντρικό θέμα την ανακύκλωση, παίρνουμε ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργούμε υπέροχα σύνολα για το Καρναβάλι των Παιδιών στο Καλαματιανό Καρναβάλι 2020. Στόχος μας είναι φέτος τα γκρουπ που θα φτιάξουν να έχουν στολές φτιαγμένες μόνο από ανακυκλώσιμα υλικά.

- Ισως επειδή άργησε να μπει στις ζωές των Καλαματιανών το Καρναβάλι αμφισβητείται από μια μερίδα πολιτών. Προσωπικά τι θα τους απαντούσατε ώστε να αναθεωρήσουν γι αυτό;

Οταν πριν από πάρα πολλά χρόνια πήγα για πρώτη φορά να παρακολουθήσω το Καρναβάλι της Πάτρας σαν θεατής, κατάλαβα ότι είναι κάτι πολύ ωραίο. Η διαφορά όμως έγινε όταν την επόμενη χρονιά συμμετείχα σε αυτό σαν μέλος ενός γκρουπ. Εκεί κατάλαβα το πόσο ωραίο είναι να συμμετέχεις στην διοργάνωση και πόσο διαφορετικό είναι να είσαι θεατής από το να είσαι μέλος αυτού του κεφιού και της διασκέδασης. Αν κάποιος δεν συμμετείχε ποτέ και απλά είναι «απέξω» δεν μπορεί να καταλάβει. Αυτό είναι κάτι που μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλα τα μέλη των γκρουπ. Ας έρθουν λοιπόν στη μεγάλη παρέα του Καρναβαλιού και μετά είμαι σίγουρος ότι θα έχουν πραγματικά κριτήρια για να αποφασίσουν αν το θέλουν ή όχι.

- Ως επικεφαλής ποιο είναι το όραμά σας για το Καλαματιανό Καρναβάλι;

Το βασικό στοίχημα και όραμα, θα τολμήσω να πω, είναι μετά από χρόνια να μιλάνε στην Ελλάδα για το Καλαματιανό Καρναβάλι όπως τώρα μιλάνε για τα Καρναβάλια της Πάτρας, της Ξάνθης, του Ρεθύμνου και πολλά άλλα. Να έρχονται οι γονείς με τα παιδιά τους, οι νέοι να καλούν τους φίλους και συμφοιτητές τους εδώ και να μην φεύγουν για να πάνε κάπου αλλού, όπως κάναμε όλοι μας πριν ξεκινήσει το Καλαματιανό Καρναβάλι. Και κυρίως να γεμίζει η πόλη από επισκέπτες.

- Ποιοι άνθρωποι "τρέχουν" για το Καρναβάλι; Αναλύστε μας τη νέα δομή του και τη χρησιμότητά της.

Φέτος ξεκινήσαμε με την οργανωτική επιτροπή, την οποία με ευθύνη απέναντι στο θεσμό επέλεξα εγώ ο ίδιος, και στη συνέχεια συγκροτήθηκε η καρναβαλική σύγκλητος μετά από δημόσιο κάλεσμα που έγινε για να συμμετέχει όποιος θέλει στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση του φετινού Καρναβαλιού. Αυτή τη στιγμή είμαστε όλοι μαζί μια ομάδα 20 συμπολιτών μας και εργαζόμαστε καθημερινά αφιλοκερδώς, αφήνοντας τα σπίτια μας, τις οικογένειές μας και ξεχνώντας τον ελεύθερο χρόνο που είχαμε πριν. Είμαστε όλοι εθελοντές, αλλά με ένα κοινό χαρακτηριστικό που μας ενώνει. Την αγάπη για το καρναβάλι και την πόλη μας.

- Τα έξοδα του φετινού Καρναβαλιού αυξήθηκαν κατά 10.000 ευρώ. Είστε ικανοποιημένος από τα χρήματα που εξασφαλίζονται για το θεσμό;

Για να μπορούμε να μιλάμε για έναν σοβαρό θεσμό με την ανταποδοτικότητα που έχουν αυτού του είδους οι διοργανώσεις, δεν θα έπρεπε να μιλάμε για τέτοια ποσά. Η σωστή διοργάνωση για να είναι ανταποδοτική πρέπει να επενδύσουμε. Δεν μιλάμε για πανηγύρι της γειτονιάς μας. Τα χρήματα που ξοδεύει μέχρι τώρα ο Δήμος Καλαμάτας είναι σχετικά λίγα και αξίζει να σκεφτεί κανείς την αφιλοκερδή εργασία τόσων ανθρώπων. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας επισημάνω πως οι χορηγίες στα άλλα Καρναβάλια όπως του Ρεθύμνου και της Ξάνθης αγγίζουν τον προϋπολογισμό που έχει το δικό μας επιδοτούμενο από τον δήμο. Εδώ είναι που πρέπει να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις της πόλης μας που στηρίζουν έμπρακτα τη διοργάνωση αυτή.

- Στην μέχρι τώρα θητεία σας έχουν προκύψει προκλήσεις;

Σε διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς υπάρχουν καθημερινά προκλήσεις, θετικές και αρνητικές. Η ομάδα μας κρατάει τις θετικές και προχωράμε μπροστά προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας που είναι η εξέλιξη του Καλαματιανού Καρναβαλιού.

- Ενώ ξεκίνησε δυναμικά στη συνέχεια το Καρναβάλι της Καλαμάτας παρουσίασε μια φθίνουσα πορεία ως προς τη συμμετοχή του κόσμου. Σε ποιους παράγοντες οφείλεται αυτό;

Πράγματι ξεκίνησε δυναμικά, γιατί το είχε ανάγκη η πόλη και κυρίως ο κόσμος της Καλαμάτας. Iσως υπήρξε μια κάμψη η οποία μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η οικονομική κρίση. Το ζητούμενο είναι το Καλαματιανό Καρναβάλι να υπάρχει και να μεγαλώνει για το καλό της πόλης και της τοπικής οικονομίας.

- Είστε υπέρ του να περνούν πολιτικά μηνύματα στο Καρναβάλι ή κατά την γνώμη σας δεν χωρούν στον θεσμό;

Στο Καρναβάλι χωράνε όλα. Αυτοσαρκασμός, τσαλάκωμα και εννοείται πολιτική σάτιρα. Δεν υπάρχει Kαρναβάλι χωρίς να θίξουν οι καρναβαλιστές την πολιτική επικαιρότητα. Συμβαίνει παντού, ενώ σε μας τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, αλλά όλα εξαρτώνται από τη διάθεση των συμμετεχόντων.

- Θα μπορούσαν κάποιοι θεματικοί χοροί - χοροεσπερίδες να ενίσχυαν περαιτέρω το θεσμό;

Οι χοροί στους οποίους αναφέρεστε είναι απαραίτητοι για μια πόλη που κάνει αποκριάτικες εκδηλώσεις. Θα έπρεπε σύλλογοι και φορείς της πόλης, όπως πχ. ο Eμπορικός, το Eπιμελητήριο, ο Δικηγορικός, ο Ιατρικός, οι σχολές χορού, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και άλλοι, να διοργανώσουν τους δικούς τους χορούς μεταμφιεσμένων. Βοηθάνε στο να βάλουν το κόσμο σε αποκριάτικη διάθεση και γενικά όλη την πόλη. Δεν γίνεται να απαιτήσεις από τους πολίτες να συμμετέχουν το τελευταίο τριήμερο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, αν προηγουμένως δεν έχουν νιώσει ότι έχουμε αποκριές. Το Καρναβάλι για εμάς δεν είναι μόνο η τελευταία Κυριακή.

- Οι περισσότερες πόλεις συνδέουν το Καρναβάλι τους με κάποιο χαρακτηριστικό. Στην Καλαμάτα υπάρχει κάτι τέτοιο;

Η ψυχή του Καρναβαλιού είναι οι ίδιοι οι καρναβαλιστές, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου δίνουν τα δικά τους χαρακτηριστικά. Το Καρναβάλι είναι ένας ζωντανός οργανισμός και ως τέτοιος οφείλει να βλέπει τα όποια λάθη, να βελτιώνεται και να δίνει σκυτάλη στα νέα παιδιά που είναι το φρέσκο αίμα αυτού του οργανισμού.

- Σχετικά με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης πιστεύετε πως πρέπει να αλλάξουν στάση απέναντι στο θεσμό;

Σε όλα τα καρναβάλια της Ελλάδας στο παρελθόν, αυτοί που στήριξαν και καθιέρωσαν το Καρναβάλι είναι οι διάφορες συλλογικότητες. Στην Καλαμάτα αυτό ακόμα δεν το έχουμε καταλάβει. Θα ήταν καλό για όλους, στο Καρναβάλι το οποίο είναι μια μαζική και λαϊκή εκδήλωση χαράς και ανεμελιάς, να προτάξουν όλοι το «εμείς». Είναι μια ευκαιρία που πρέπει να είμαστε όλοι μαζί.

- Θεωρείτε πως η Καλαμάτα μπορεί να γίνει τουριστικός προορισμός στην περίοδο του Καρναβαλιού στο πέρασμα του χρόνου;

Προφανώς κι αυτό είναι ένα μεγάλο ζητούμενο. Ισως έχει έρθει η στιγμή να ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα αμέσως μετά την Καθαρή Δευτέρα, για να δούμε επιτέλους σοβαρά και οργανωμένα το Καλαματιανό Καρναβάλι ως τουριστικό προϊόν. Και μάλιστα καταμεσής του χειμώνα, μια εποχή νεκρή τουριστικά για την Καλαμάτα.

- Για όσους δεν έχουν ξανασυμμετάσχει στο Καλαματιανό Καρναβάλι ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε για να δώσουν το «παρών» στις παρελάσεις;

Οπως λέει κι ένας καλός μου φίλος: «Πρωταγωνιστές είναι οι καρναβαλιστές». Με αυτό ως μότο, προσκαλούμε όλες και όλους τους Καλαματιανούς και τους επισκέπτες να μπουν στο κέφι και τη χαρά που δίνει το Καρναβάλι. Μόνο κερδισμένοι θα είναι. Επιτρέψτε μου κλείνοντας να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση και να τους ευχηθώ καλό 8ο Καλαματιανό Καρναβάλι.

Η κατάσταση των πληρωμάτων του 8ου Καλαματιανού Καρναβαλιού μέχρι στιγμής:

Group 1 “Zombs Anatomy”, Group 4 “Βρεχ Ξουτ”, Group 5 “Τρελοί ποδηλάτες”, Group 6 “Joker Land”, Group 10 “Funφαρότοι”, Group12 “Fortnite”, Group 14 “Bella Venezia” Group 17 “Τιμόν και Πούμπα”, Group 18 “Γριά και φάντασμα”, Group 20 “Μύλος είναι και γυρίζει”, Group 23 “Ρίο ντε λα τρέλα”, Group 29 “Τρελό μεσημεράκι”, Group 43 “Trolls Ευχούληδες”, Group 45 “Δεν έχουμε στον ήλιο μπύρα”, Group 55 “Ice Age”, Group 60 “ΣΕΦ”, Group 75 “Μπενάκης Βγενάκης”, Group 76 “Τρελές μπαλαρίνες”, Group 95 “Αμάρτησε μαζί μου και έλα”, Group 96 “Με τρέλα στο Las Vegas”, Group 97 “Παραθεριστές”, Group 98 “Τα ξωτικά του καρναβαλιού”, Group 99 “Ο γύρος του κόσμου”.

Τα πληρώματα του Παιδικού Καρναβαλιού:

Παιχνιδούπολη "Οι μικροί ζωγράφοι", Λιλιπούπολη "Ανακυκλώψαρα", Σύλλογος Γονέων 2ου Δημοτικού Σχολείου "Οι πιγκουίνοι", Εκπαιδευτήρια Μπουγά "Ο πιο καλός ο μαθητής", ΚΔΑΠ Δήμου "Emoticons", 14ο Δημοτικό Σχολείο "Οι μικροί Σεφ", 1ο Δημοτικό Σχολείο "Minions", Μπενάκειο "Legomania".


NEWSLETTER