Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 11:08

Το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι όπως το βλέπει ο εμπνευστής του Δημήτρης Βεργόπουλος

Το 1ο Καλαματιανό Καρναβάλι όπως το βλέπει ο εμπνευστής του Δημήτρης Βεργόπουλος

Αναμφισβήτητα η είδηση ότι φέτος για πρώτη φορά θα διοργανωθεί καρναβάλι στην Καλαμάτα έχει δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο κλίμα ενθουσιασμού στην πόλη, αφού εκατοντάδες άτομα εδώ και εβδομάδες ετοιμάζουν πυρετωδώς τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις. Δεν έχουν λείψει φυσικά και τα επικριτικά σχόλια, κυρίως από τους διοργανωτές του καρναβαλιού της Μεσσήνης. Για όλα αυτά, αλλά και για το πώς βλέπει ο ίδιος την πρώτη φετινή καρναβαλική διοργάνωση στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, μίλησε στην "Ε" ο εμπνευστής της και πρόεδρος της επιτροπής Εθελοντισμού του Δήμου Καλαμάτας Δημήτρης Βεργόπουλος.

 Συνέντευξη
στον Δημήτρη Πλεμμένο
 

- Πώς προέκυψε η ιδέα για τη διοργάνωση Καλαματιανού Καρναβαλιού;

«Το καρναβάλι από μόνο του αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός, με ψυχαγωγικές αλλά και οικονομικές προεκτάσεις. Εχοντας λοιπόν εντοπίσει αυτή την ανάγκη των πολιτών της πόλης, των εμπόρων και της νεολαίας του δήμου μας, είχα την έμπνευση για την δημιουργία ενός ποιοτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού καρναβαλιού στην Καλαμάτα. Αυτή την ιδέα την παρουσίασα στο δήμαρχο και λαμβάνοντας την απαραίτητη έγκρισή του ξεκίνησα τις ενέργειες με σκοπό την ενημέρωση των συμπολιτών μου και τη συγκρότηση της Καρναβαλικής Επιτροπής. Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι για εμένα, μια ιδέα μου να αγκαλιάζεται από όλη την πόλη αλλάζοντας τον ρυθμό της ζωής της, μπαίνοντας στον καρναβαλικό χάρτη της Ελλάδος».

 

- Φέτος είναι η πρώτη χρονιά της διοργάνωσης. Σε ποιους άξονες θα βασιστεί και ποιες θεωρείτε πως είναι οι προοπτικές για το μέλλον;

«Ο στόχος για φέτος, πρώτη χρονιά του Καλαματιανού Καρναβαλιού, είναι να δημιουργηθεί στην πόλη μας μια καρναβαλική συνείδηση, η οποία θα δυναμώσει τη σπίθα που μόλις άναψε και θα μετατρέψει την πρωταρχική ιδέα σε παράδοση. Ωστόσο βασικοί άξονες οι οποίοι θα ήθελα να αναδειχθούν είναι ο πολιτισμός που φωλιάζει σε κάθε γωνιά τη πόλης μας και η ομορφιά της Καλαμάτας μας. Για αυτό το σκοπό, το "1ο Καλαματιανό Καρναβάλι" συνδέθηκε άρρηκτα με την Πριγκίπισσα Ιζαμπώ, η οποία έζησε στην Καλαμάτα και αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό σύμβολο για την πόλη με πανελλήνια απήχηση. Επιπλέον για την προβολή της πόλης μας ως ενός πανέμορφου τουριστικού προορισμού, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα με την βοήθεια φορέων και επαγγελματιών της πόλης μας στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Για το μέλλον οι προοπτικές είναι πολύ μεγάλες, αρκεί αυτή η ιδέα να διαφυλαχτεί και να οργανωθεί με αγάπη και αγνή εθελοντική προσφορά».

 

- Υπάρχουν ήδη κάποιες αντιδράσεις από την πλευρά του ιστορικού Καρναβαλιού της Μεσσήνης. Εχουν γίνει επαφές μεταξύ των δύο διοργανώσεων;

«Το Καλαματιανό Καρναβάλι, όπως εγώ το συνέλαβα και το μετέδωσα, είναι μια ανάγκη για την πόλη μας. Είναι ένα γεγονός αυτόφωτο που στη διάρκεια των επόμενων ετών θα αναπτύξει τη δική του προσωπικότητα και χαρακτήρα. Σε καμία περίπτωση δεν εμπνεύστηκε για να δημιουργήσει ανταγωνισμό ή να διχάσει τον κόσμο. Κατά τη δική μου άποψη και σεβόμενος το εθιμικό δίκαιο του ιστορικού Καρναβαλιού της Μεσσήνης, το οποίο πολλά χρόνια επισκέπτομαι, θεωρώ πως τα δρώμενα του ενός συμπληρώνουν το άλλο, καθώς δεν συμπίπτουν χρονικά, ενώ η προσέλευση τουριστών σίγουρα θα ενισχύσει τους θεατές που θα βρίσκονταν στην όμορφη πόλη της Μεσσήνης, διαφημίζοντάς την μέσα από τα έντυπα του "1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού". Θεωρώ πως για τις δύο γείτονες πόλεις ανοίγονται νέοι πολιτιστικοί ορίζοντες, κάνοντας τη Μεσσηνία στο σύνολό της τον απόλυτο πολιτιστικό προορισμό για τις μέρες του Καρναβαλιού».

 

- Ποια είναι η δική σας εμπλοκή στην οργάνωση του 1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού;

«Η δική μου εμπλοκή στην οργάνωση του "1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού", πέραν της αρχικής έμπνευσης, έχει να κάνει με τα Καρναβαλικά Κουίζ που κατά την προσωπική μου γνώμη θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά των καρναβαλικών εκδηλώσεων. Είμαι επικεφαλής μιας επίλεκτης ομάδας, η οποία με απόλυτη μυστικότητα έχει προετοιμάσει τα παιχνίδια για "Το Μυστικό της Πριγκίπισσας Ιζαμπώς». Τα πληρώματα που θα συμμετάσχουν σε αυτά τα δρώμενα, θα πρέπει να ολοκληρώσουν με επιτυχία ορισμένες δοκιμασίες, να αποκαλύψουν κρυμμένους γρίφους, να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να βασιστούν στην καρναβαλική τους διάθεση. Το ύφος των δράσεων θα είναι αθλητικού, πολιτιστικού, κοινωνικού, ανθρωπιστικού και εθελοντικού χαρακτήρα. Τα "Μυστικά της Πριγκίπισσας Ιζαμπώς" θα σας μαγέψουν με την ευρηματικότητά τους…».

 

- Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εθελοντισμού εξηγήστε μας πώς ο συγκεκριμένος φορέας θα συμβάλει στη φετινή πρώτη διοργάνωση;

«Η Επιτροπή Εθελοντισμού μέχρι σήμερα έχει ουσιαστικά συμβάλει σε όλα τα δρώμενα που της έχει ζητηθεί με όλες τις δυνάμεις της. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να λείψει από τη διοργάνωση του "1ου Καλαματιανού Καρναβαλιού". Έτσι από την πρώτη στιγμή της έμπνευσης, αποτέλεσε τον οργανωτικό σύνδεσμο μεταξύ του δήμου και της κοινωνίας που αγκάλιασε το εγχείρημα. Σήμερα, συμμετέχει υποστηρικτικά ως συνδιοργανώτρια μαζί με την Καρναβαλική Επιτροπή, παραχωρώντας τις δομές της (γραφείο, χώρους συνάντησης, τηλέφωνο), με τον συντονισμό εθελοντικών ομάδων και την παρουσία μελών της, ακόμα ακόμα παρέχοντας όλες τις πληροφορίες μέσα από τον διαδικτυακό της τόπο www.ethelonteskalamatas.gr. Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι τόσο τα μέλη της Επιτροπής Εθελοντισμού όσο και τα μέλη της Καρναβαλικής Επιτροπής εργάζονται πυρετωδώς και χωρίς ιδιοτέλεια για να οργανώσουν όσο πιο καλά γίνεται το "1ο Καλαματιανό Καρναβάλι". Τους οφείλουμε ένα μεγάλο "μπράβο" και ένα "ευχαριστώ" γιατί αυτοί οι άνθρωποι αναδεικνύουν τον τόπο μας».