Κυριακή, 30 Μαϊος 2021 07:57

Ο Αντώνης Κουφουδάκης στην «Ε»: «Το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας θα ήταν μια μεγάλη γιορτή»

Ο Αντώνης Κουφουδάκης στην «Ε»: «Το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας θα ήταν μια μεγάλη γιορτή»

 

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

Στις μαγευτικές μελωδίες του κορυφαίου συνθέτη Αστορ Πιατσόλα μας μυεί το τελευταίο διάστημα το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας και οι μαθητές του Ωδείου της πόλης. Η κιθάρα αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μουσικά όργανα των παιδιών, με αποτέλεσμα και ο θεσμός του Φεστιβάλ να κερδίζει ολοένα και περισσότερους συμμετέχοντες από όλη την Ελλάδα. Περισσότερα για τους στόχους της επόμενης χρονιάς και την επιθυμία το 10ο Φεστιβάλ να γιορταστεί όπως του αξίζει, αναλύει στην “Ε” ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του θεσμού, καθηγητής Αντώνης Κουφουδάκης.

 

- Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας, παρά τις δυσκολίες, φαίνεται ότι ως θεσμός έχει καθιερωθεί. Πώς είναι τα πράγματα τη φετινή χρονιά;

Φέτος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που διαμόρφωσε η πανδημία, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται διαδικτυακά. Ωστόσο, έχουμε σχεδιάσει την διά ζώσης διεξαγωγή του διαγωνισμού κιθάρας, ο οποίος εδώ και 9 χρόνια είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ. Ο διαγωνισμός χωρίζεται σε 3 ηλικιακές κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία συμμετέχουν μαθητές που έχουν γεννηθεί από την 1-1-2008 και μετά, στη δεύτερη κατηγορία συμμετέχουν μαθητές που έχουν γεννηθεί από την 1-1-2005 και μετά, ενώ η τρίτη κατηγορία είναι άνευ ορίου ηλικίας. Ευχόμαστε ο διαγωνισμός να έχει συμμετοχές από όλη τη χώρα, παρ’ όλες τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς.

 

- Να αναφέρουμε εδώ ότι τα ωδεία μπορεί να ήταν κλειστά τόσο καιρό, αλλά τα μαθήματα συνεχίζονταν διαδικτυακά... 

Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν εξ αποστάσεως. Ολοι οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε να καθοδηγήσουμε και να βοηθήσουμε τους μαθητές μας. Βέβαια, η εξ αποστάσεως διδασκαλία δεν μπορεί να εξισωθεί με την διά ζώσης διδασκαλία.

 

- Πάντως κανένας μαθητής δεν έχασε την επαφή του.  

Αφενός κανένας δεν έχασε την επαφή του, αφετέρου είδαμε κάποια από τα μεγαλύτερα παιδιά να προχωρούν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο! Αυτό συνέβη σε μαθητές που είχαν ήδη κατακτήσει σημαντικές γνώσεις σε τομείς όπως η τεχνική, ο ήχος, η στάση του σώματος κ.ά. Ετσι, έχοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο, κατάφεραν να εξελιχθούν μουσικά και να κρατήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια της καραντίνας μια καλή ψυχολογία. Στις μικρότερες ηλικίες δεν υπάρχει η ίδια συνθήκη και αυτό είναι απολύτως λογικό.

 

- Αρα πρέπει να υπογραμμίσουμε και το θετικό της υπόθεσης: Τα μαθήματα συνεχίζονταν και η μέθοδος αυτή τους κρατούσε όλους ασφαλείς.

Θα συμφωνήσω. Με καλή διάθεση, μεράκι και αγάπη για τη δουλειά μας, θεωρώ πως κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε. Φέτος θα γιορτάζαμε τα 10 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ. Είχαμε ανοιχτή επικοινωνία με σολίστ από το εξωτερικό, είχαμε πρωτοποριακές ιδέες... που δυστυχώς δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε. Το 10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας θα ήταν μια μεγάλη γιορτή και θα άφηνε το “αποτύπωμά του” στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Ομως δεν απογοητευτήκαμε, βασιστήκαμε στις δικές μας δυνάμεις. Οι μαθητές του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, η τάξη της κιθάρας και του φλάουτου, στήριξαν το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Astor Piazzolla με μεγάλη επιτυχία. Δημιουργήσαμε μικρής διάρκειας βίντεο με έργα του σπουδαίου Αργεντίνου συνθέτη, δίνοντας κίνητρο στα παιδιά να μελετήσουν και να δημιουργήσουν. Το Φεστιβάλ, μέσα από αυτή την πρωτοβουλία, βρήκε έναν τρόπο να επικοινωνήσει με το κοινό του τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας.

 

- Ολο το χρόνο θα ακούμε συνέχεια για τον Astor Piazzolla…

Το αφιέρωμα στον μεγάλο Astor για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του δεν το ονομάζουμε “10ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας”. Ευελπιστούμε του χρόνου να πραγματοποιηθεί το 10ο Φεστιβάλ, με καλλιτέχνες επί σκηνής και παρουσία κοινού. Πρέπει να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του θεσμού όπως του αξίζουν. Αυτό που παρακολουθούμε φέτος είναι μια Covid έκδοση του Φεστιβάλ, χωρίς αρίθμηση. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο έπαιξαν κάποιοι άνθρωποι που θα ήθελα να αναφέρω. Η Βίκη Βασιλειάδη (καθηγήτρια της τάξης φλάουτου του ΔΩΚ), η Παναγιώτα Ηλιοπούλου (φιλόλογος), η οποία επιμελείται και εκφωνεί τα κείμενα των βίντεο, και ο Αλέξανδρος Μπεκ που βιντεοσκοπεί, ηχογραφεί και κάνει το μοντάζ. Πριν από κάθε έργο έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πότε γράφτηκε, από πού εμπνεύστηκε ο συνθέτης, καθώς και ενδιαφέροντα μουσικολογικά σχόλια. Τα βίντεο μπορεί όποιος επιθυμεί να τα απολαύσει στο site του Φεστιβάλ: www.kalamataguitarfestival.gr.

 

- Παρότι είναι νωρίς για του χρόνου, μπορούμε να πούμε για εκδηλώσεις, ιδέες, για το επόμενο διάστημα; 

Υπάρχουν οι ήδη προγραμματισμένες εκδηλώσεις, οι οποίες αναβλήθηκαν για την επόμενη σεζόν. Δεν τις είχαμε ανακοινώσει, αλλά χαίρομαι που μου δίνεται η δυνατότητα να αναφερθώ σε κάποιες από αυτές. Στον σχεδιασμό μας περιλαμβάνεται το μουσικό σχήμα των “Encardia” με τραγούδια από την Κάτω Ιταλία, οι διεθνούς φήμης σολίστ Μιχάλης Κονταξάκης και Δημήτρης Κοτρονάκης, οι οποίοι εκτός από τα ρεσιτάλ θα μας χαρίσουν και από ένα masterclass για τα προχωρημένα παιδιά του Ωδείου, καθώς και ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών, το οποίο θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με συνθέσεις για κιθάρα, εμπνευσμένες από την παράδοση των λαών της Ανατολής.

 

- Βλέπουμε πως διαρκώς “ανεβαίνει” το παραμύθι εδώ στην Καλαμάτα.

Γενικώς, συμβαίνουν πολύ ωραία πράγματα στην πόλη μας, και φυσικά το παραμύθι έχει ένα κοινό που το αγαπάει πολύ. Σίγουρα, καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει το Φεστιβάλ Αφήγησης Παραμυθιού.

 

- Πώς θα “συνεργαστεί” λοιπόν το παραμύθι με την κιθάρα;

Πρόκειται για ένα “ταξίδι” που ξεκινάει από τη Βαγδάτη και φτάνει στην Ελλάδα του σήμερα. Μικρές ιστορίες, που χαρακτηρίζουν την κουλτούρα του κάθε τόπου και την ιστορία του, συνδιαλέγονται με μουσικά έργα για σόλο κλασική κιθάρα. Σε αυτό το ταξίδι θα έχω τη χαρά και την τιμή να συνεργαστώ με τη Λίλλυ Τριαντάρη και την Παναγιώτα Ηλιοπούλου. Υπάρχουν και άλλες σκέψεις για του χρόνου, αλλά θα μου επιτρέψετε να κρατήσω ορισμένα… μυστικά.