Τρίτη, 06 Ιουλίου 2021 16:40

Ευγενία Κωστή: «Η συνεργασία και η ομαδικότητα αποτελεί βάλσαμο στο σημερινό δύσκολο τρόπο ζωής»

Γράφτηκε από την
Ευγενία Κωστή: «Η συνεργασία και η ομαδικότητα αποτελεί βάλσαμο στο σημερινό δύσκολο τρόπο ζωής»

Μέσα από τις ιστορίες του Κίνε το σκιουράκι και του Κόνι το λαγουδάκι η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ευγενία Κωστή αναδεικνύει τη φιλία και την ομαδικότητα.

Οι ήρωές της στηρίζονται ο ένας στον άλλο και παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συναντούν, ενώνονται για να πετύχουν το σκοπό τους και να βοηθήσουν τους γύρω τους.

Η ίδια μιλώντας στην “Ε” λέει ότι η ενασχόλησή της με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών ίσως καλύπτει το παιδί που βρίσκεται μέσα της. Κυρίως, όμως, είναι για τη συγγραφέα μία διέξοδος έκφρασης της φαντασίας, των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων της. Θεωρεί ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να επικεντρώνονται στο τι πραγματικά θέλουν τα ίδια και οι πραγματικοί φίλοι θα είναι εκεί για να τους ακούσουν χωρίς να επιβάλλουν την άποψή τους και χωρίς ανταλλάγματα.

Η σειρά των δύο ηρώων θα ξετρελάνει τα παιδιά, κάνοντάς τα να οραματιστούν και να εμπνευστούν, αλλά προπάντων να αισθανθούν και να ψυχαγωγηθούν.

 

  

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

-Μέσα από τα βιβλία σας τονίζεται η σημασία της φιλίας. Δίνετε ιδιαίτερη σημασία στη φιλία τόσο στην παιδική ηλικία όσο και στην ενήλικη ζωή; 

Ναι δίνω ιδιαίτερη σημασία γιατί η αληθινή φιλία στην παιδική ηλικία και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή ενός ανθρώπου είναι ευλογημένη και σπάνια. Οι πραγματικοί φίλοι θα μας εμπνεύσουν, θα μας συμβουλεύσουν, θα μας στηρίξουν στα δύσκολα και θα χαρούν πραγματικά με την ευτυχία μας. Είναι εκεί για να μας ακούσουν χωρίς να επιβάλλουν την άποψή τους και χωρίς ανταλλάγματα. 

-Ποια είναι τα ηθικά διδάγματα που θέλετε να περάσετε μέσα από τα παραμύθια σας; 

Μέσα από τις ιστορίες μου αναδεικνύεται η φιλία και η ομαδικότητα. Ο Κίνε το σκιουράκι και ο Κόνι το λαγουδάκι, στηρίζονται ο ένας στον άλλο και παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που συναντούν, ενώνονται για να πετύχουν το σκοπό τους και να βοηθήσουν τους γύρω τους. Ακόμη και όταν κάτι φαντάζει ακατόρθωτο δεν εγκαταλείπουν την προσπάθειά τους, ενώ ο καθένας έχει τον ρόλο του και κάτι να προσφέρει. Παράλληλα, ένα ακόμη μήνυμα είναι ότι πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτά που έχουμε και να κυνηγάμε τα όνειρά μας.  Επίσης, είναι έντονα τα στοιχεία της φύσης, με την αναφορά στο δάσος, τις λίμνες, τους  καταρράκτες, τα  λουλούδια και το σεβασμό προς αυτήν, με  τη διάθεση των δύο φίλων να μάθουν και να εξερευνήσουν τα πάντα γύρω τους.

-Η επιλογή των ζώων, Κίνε το σκιουράκι και Κόνι το λαγουδάκι ήταν τυχαία; Πώς προέκυψε;

Οι δύο ήρωές μου Κίνε και Κόνι γεννήθηκαν τυχαία. Απλά τους οραματίστηκα και τους φαντάστηκα. Ήρθαν στο μυαλό μου φυσικά και αβίαστα, συμβολίζοντας οι δυο τους την αγνή φιλία.  

-Θεωρείτε ότι είναι σημαντικό να μάθουν από μικρή κιόλας ηλικία να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα και τις συμπεριφορές και να ξεπερνούν τις εγωιστικές συμπεριφορές τους γινόμενοι πιο αλτρουιστές ώστε να επωφελούνται και να ξεπερνούν τις δυσκολίες της ζωής τους μετέπειτα μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα;

Ναι είναι πολύ σημαντικό να μάθουν να διαχειρίζονται τα αρνητικά συναισθήματα και τις εγωιστικές συμπεριφορές, γιατί  ίσως με αυτόν τον τρόπο καταφέρουν να γίνουν πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία στο να κυνηγούν τα όνειρά τους και να επικεντρώνονται στο τι πραγματικά θέλουν οι ίδιοι. Αλλά σε κάθε περίπτωση επειδή ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος και η ζωή θέλει έναν διαρκή αγώνα, προσφέροντας απλόχερα αλλά και μαθαίνοντας να δέχονται επίσης τη βοήθεια από τους άλλους, θα διαπιστώσουν ότι τελικά η συνεργασία και η ομαδικότητα αποτελεί βάλσαμο στο σημερινό δύσκολο τρόπο ζωής.

- Ποιες πτυχές του χαρακτήρα σας καλύπτει η ενασχόλησή σας με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών;

Η ενασχόλησή μου με τη συγγραφή παιδικών ιστοριών ίσως καλύπτει το παιδί που βρίσκεται μέσα μου. Κυρίως, όμως, είναι μία διέξοδος έκφρασης της φαντασίας, των βαθύτερων σκέψεων και συναισθημάτων μου. Παράλληλα η γραφή μου επιθυμώ να γίνεται με μία διάθεση τρυφερή, ρομαντική και παιχνιδιάρικη για τα παιδιά, ελπίζοντας να αγγίξω τις καρδιές τους, να τους εμπνεύσω και να τους δώσω το έναυσμα να ονειρευτούν.

 Κριτική για το βιβλίο Κίνε και Κόνι – Η Λίμνη των Ζαχαρωτών 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η συγγραφέας Ευγενία Κωστή, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πειραιά με μεταπτυχιακές σπουδές στη χρηματοοικονομική ανάλυση και σπουδές στο πιάνο, εργάζεται ως οικονομική αναλύτρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια την έχει κερδίσει η συγγραφή παιδικών ιστοριών, που της  δίνει ιδιαίτερη χαρά και ευχαρίστηση, αλλά και μια ευκαιρία  αναδρομής στα παιδικά της χρόνια.

Τα δύο παιδικά παραμύθια της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Maradel Books.

 


NEWSLETTER