Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2021 20:03

Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής μιλάει για το βιβλίο του «3 Ιστορίες»

Γράφτηκε από την
Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής μιλάει για το βιβλίο του «3 Ιστορίες»

Οι “3 Ιστορίες”, το δίτομο βιβλίο του Γρηγόρη Καλαϊτζή, ανήκουν σε έναν ευρύτερο μυθολογικό κύκλο, συνολικά επτά ιστοριών.

Κάθε μία από αυτές μπορεί να διαβαστεί μόνη της, αλλά παράλληλα συνδέεται και με τις άλλες.

Στο μεγαλύτερο μέρος τους όπως λέει ο συγγραφέας στην «Ε», περιστρέφονται γύρω από τον θάνατο, την απομάγευση του κόσμου και το πρόβλημα του Κακού.

Ο ίδιος αναφέρει: “Ολα τα πρόσωπα, πείνασαν και δίψασαν για κάτι. Άλλοι έμειναν νηστικοί, ενώ άλλοι γεύτηκαν ελάχιστα, ζητώντας αναπόφευκτα κι άλλο. Όμως περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε στις σελίδες των δύο τόμων”.

 

                                                                                                          

Συνέντευξη

στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Ποιο ήταν το ερέθισμα για να γράψετε αυτό το δίτομο βιβλίο;

Τα ερεθίσματα ήταν πολλά. Ήθελα να μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου, που σχετίζονται με ζητήματα όπως ο μηδενισμός, ο φόβος του θανάτου, η απομάγευση του κόσμου και το πρόβλημα του Κακού. Δεν ήθελα, ωστόσο, να δώσω σε όλα αυτά μια μορφή ξερού δοκιμίου ή μαρτυρίας, μου αρέσει περισσότερο η λογοτεχνική προσέγγιση.

 

- Τι ενώνει και τι χωρίζει τις 3 ιστορίες;

Οι τρεις ιστορίες ανήκουν σε έναν ευρύτερο μυθολογικό κύκλο, συνολικά επτά ιστοριών. Κάθε μία από αυτές μπορεί να διαβαστεί μόνη της, αλλά παράλληλα συνδέεται και με τις άλλες. Ο συνδετικός κρίκος είναι ο ίδιος ο συγγραφέας, αλλά περισσότερα σχετικά με αυτό θα γράψω στο μέλλον, όταν έρθει η ώρα.

 

- Ζούμε με τον φόβο του θανάτου αλλά μόλις έρχεται, εμείς παύουμε να υπάρχουμε. Μπορεί ο φόβος να γίνει και να είναι αφορμή και ώθηση για ζωή και δράση;

Βεβαίως. Θα σας απαντήσω με ένα παραφρασμένο απόσπασμα από το μυθιστόρημα «Ο Μαύρος Ιππότης», το οποίο βρίσκεται μέσα στις τρεις ιστορίες: όταν κυριευόμαστε από φόβο (οι περισσότεροι από εμάς είμαστε απλοί άνθρωποι και όχι ήρωες), ας φανταστούμε τον εαυτό μας στο νεκροκρέβατο. Ίσως εκείνη την ώρα, που θα ξέρουμε πως η ζωή μας τελείωσε, να μετανιώσουμε που δεν κάναμε τότε αυτό που έπρεπε.

 

- Γιατί υπάρχουν στη ζωή το κακό και ο θάνατος; Η απάντηση βρίσκεται σε κάποια από τις ιστορίες του βιβλίου;

Η προέλευση του Κακού και του θανάτου είναι μυστηριώδης, έξω από τον χώρο και τον χρόνο, και σίγουρα η απάντηση δεν βρίσκεται μέσα στα βιβλία μου, καθώς αυτά ανήκουν στον δικό μας κόσμο.

 

- Ποιο το αίτιο του πόνου και ποιο το νόημά του, αν έχει;

Αυτό μπορεί να το καταλάβει κανείς εάν πονέσει. Τότε και μόνο τότε, πιθανόν να του αποκαλυφθεί η απάντηση.

 

- Η φιλοσοφία απαιτεί αναλυτική σκέψη ενώ η λογοτεχνία στρέφεται στην φαντασία για να μας δείξει κάτι μυστηριώδες σχετικά με τον κόσμο. H φιλοσοφία και η λογοτεχνία είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους;

Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικές μεταξύ τους. Η λογοτεχνία προσπαθεί να περιγράψει τη ζωή, και η φιλοσοφία είναι μέρος της ζωής –και μάλιστα σημαντικότατο. Άρα, η λογοτεχνία σίγουρα εμπεριέχει και τη φιλοσοφία.

 

- Εσείς διαβάζετε κλασικούς;

Διαβάζω κυρίως τους κλασικούς, με πρώτο από όλους τον Ντοστογιέφσκι, που υπήρξε ο δάσκαλός μου. Ακολουθούν ο Τολστόι, ο Ε.Α. Πόου, και μερικοί άλλοι.

 

- Που μπορεί κανείς να βρει τα βιβλία σας;

Οι αναγνώστες μπορούν να βρουν τα βιβλία μου στο e-shop: fiction.black. Μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν μαζί μου μέσα από το προφίλ μου στο instagram: gregorykalaitzis.

 

Λίγα λόγια για τις ιστορίες

 

Ο άγγελος

Σε αυτή τη νουβέλα, ο τρόμος συναντά τη φιλοσοφία και την τέχνη. Πρόκειται για μια παράξενη ιστορία που έζησε ο δημοσιογράφος Στέφανος Παπαδημητρίου, όταν ήταν μαθητευόμενος ζωγράφος. Πάνω απ’ όλα όμως, μέσω αυτής της διήγησης, ο αναγνώστης θα εισαχθεί σε μια διαφορετική και πρωτότυπη προσέγγιση του Κακού.

 

Far Darrig

Ο φόβος του θανάτου και ο μηδενισμός στοιχειώνουν τον κόσμο μας. Ωστόσο, ίσως να μην είναι τα μόνα φαντάσματα που κατοικούν μέσα σε αυτό το αλλόκοτο σύμπαν. Η αλήθεια είναι πως μερικοί από εμάς φοβόμαστε τον θάνατο. Μόλις ο θάνατος έρχεται, εμείς παύουμε να υπάρχουμε. Αυτή είναι μια παγκόσμια αλήθεια.

Παρ’ όλα αυτά μερικοί από εμάς δεν παραιτούμαστε, δεν σταματάμε να ρωτάμε, ενόσω ακόμη είμαστε ζωντανοί: είναι όντως έτσι τα πράγματα; Άραγε, μόλις πεθάνουμε, εξαφανιζόμαστε;

Προσωπικά ομολογώ πως δεν γνωρίζω την απάντηση σε αυτό το ερώτημα και, μάλλον, κάθε απάντηση παραμένει μια εικασία. Το μόνο ερώτημα που τόλμησα κάποτε να θέσω, έχοντας ίσως μεγαλύτερες προσδοκίες, είναι το εξής: Αραγε, μπορεί ένα όνειρο να αποδειχθεί πιο τρομακτικό ακόμα και από τον φόβο της ανυπαρξίας;

Η απάντηση βρίσκεται -σίγουρα- σε αυτή την ιστορία.

 

Ο Μαύρος Ιππότης

Μια νύχτα, καθώς δειπνούσε με τους φίλους του, ο πρίγκιπας της Βαβυλώνας, Βαλτάσαρ, είδε έντρομος ένα μυστηριώδες χέρι να γράφει στον τοίχο τα εξής λόγια: «Οι μέρες σου μετρήθηκαν, ζυγίστηκες στην πλάστιγγα του Κυρίου, το βασίλειό σου θα μοιραστεί στους Μήδους και τους Πέρσες».

Στην πραγματικότητα τούτη η τρομακτική νύχτα επαναλαμβάνεται από την αρχή του κόσμου, ο πρίγκιπας Βαλτάσαρ δεν ήταν παρά η αντίθετη όψη ενός νομίσματος που αναπαριστά στη δεύτερη πλευρά του έναν ζητιάνο, και το μυστηριώδες χέρι ανήκε στον Μαύρο Ιππότη.

 

Βιογραφικό του συγγραφέα

Ο Γρηγόρης Καλαϊτζής γεννήθηκε στη Δράμα. Τα θέματα των ιστοριών του είναι εμπνευσμένα κυρίως από όνειρα και εφιάλτες. Στο μεγαλύτερο μέρος τους περιστρέφονται γύρω από τον θάνατο, την απομάγευση του κόσμου και το πρόβλημα του Κακού.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER