Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2022 10:15

H Μεσσήνια συγγραφέας Χρύσα Πολυχρόνη στην «Ε» για τα βιβλία της

Γράφτηκε από την

Μιλά για το ξεκίνημά της στο χώρο της συγγραφής, τα βιβλία της αλλά και για τα νέα συγγραφικά της σχέδια.


«Όσο η απληστία κυβερνά το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων, θα υποφέρουν» λέει μιλώντας στην «Ε» η Μεσσήνια συγγραφέας Χρύσα Πολυχρόνη και, όπως η ίδια λέει, «όταν ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται, με μόνο σκοπό, πως να αυξήσει τα χρήματά του και τη περιουσία του, ξεχνά πως είναι πρόσκαιρος σε αυτή τη γη και πως όταν θα φύγει, δε θα πάρει τίποτα μαζί του. Και δυστυχώς η ματαιότητα του πλούτου, σκληραίνει τη ψυχή του και τον αρρωσταίνει ψυχικά αλλά και σωματικά».

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Τι σας οδήγησε στο δρόμο της συγγραφής;

Διάβαζα από πολύ μικρή. Το πρώτο βιβλίο που έπεσε στα χέρια μου και ήταν δώρο από τη μητέρα μου, ήταν "Το διπλό ταξίδι" της συγγραφέως Λίτσα Ψαραύτη. Το αγάπησα και κατά κάποιο τρόπο, άρχισε να γεννιέται μέσα μου η επιθυμία, να γίνω συγγραφέας. Η παιδική σειρά Κάντυ Κάντυ και το περιοδικό Μικρός Σερίφης έγιναν αφορμή ν΄αρχίσω κι εγώ να γράφω. Μάλιστα μια μικρή μου νουβέλα με τίτλο "Ο έρωτας που έφερε το θάνατο" δημοσιεύτηκε στο μηνιαίο περιοδικό του χωριού μου Πολιτιστικός Σύλλογος Αρφαρών η "Αναγέννηση". Μη παραλείψω να αναφέρω, ότι, όταν βοηθούσα τους γονείς μου σε αγροτικές εργασίες, έλεγα ιστορίες στον εαυτό μου, για να περνά ευχάριστα η ώρα.

 

- Από πού και γιατί ο τίτλος «Πέρα από το ποτάμι»; - με τι έχει να κάνει;

Ως φανατική λάτρης του J.R.R Tolkien , ξετρελάθηκα με τον "Άρχοντα των Δαχτυλιδιών" και αγάπησα πολύ τη φυλή των ξωτικών, που αναφέρει στα βιβλία του. Με αφορμή λοιπόν τη τριλογία του Άρχοντα, ήρθε ξαφνικά η ιδέα να γράψω το "Πέρα από το ποτάμι". Η ιστορία έχει να κάνει με δύο διαφορετικούς κόσμους- τον ανθρώπων και των ξωτικών- που τους χωρίζει ένα ποτάμι. Τα ξωτικά δεν επιτρέπουν την είσοδο των ανθρώπων στο κόσμο τους και όποιος τολμούσε να το κάνει, έβρισκε φρικτό θάνατο. Μια νεαρή από το κόσμο των ανθρώπων, από περιέργεια και από κάποια οράματα, θα πάρει την επικίνδυνη απόφαση, να περάσει απέναντι. Το τίμημα όμως γι' αυτή της την τόλμη, θα είναι βαρύ.

 

- «Όσο η απληστία κυβερνά το μυαλό και την καρδιά των ανθρώπων, θα υποφέρουν». Μιλήστε μας γι’ αυτό.

Όταν ο άνθρωπος ξυπνά και κοιμάται, με μόνο σκοπό, πως να αυξήσει τα χρήματά του και τη περιουσία του, ξεχνά πως είναι πρόσκαιρος σε αυτή τη γη και πως όταν θα φύγει, δε θα πάρει τίποτα μαζί του. Και δυστυχώς η ματαιότητα του πλούτου, σκληραίνει τη ψυχή του και τον αρρωσταίνει ψυχικά αλλά και σωματικά (στρες, άγχος).

 

- Ποιο από τα βιβλία σας θα λέγατε πως είναι το πιο αγαπημένο σας;

Δε μπορώ να ξεχωρίσω κανένα, από τα βιβλία μου. Τα θεωρώ παιδιά μου, όσο κι αν ακούγεται παράλογο!

 

- Με τα e-books τα βιβλία είναι πιο προσβάσιμα από ποτέ. Εσείς, τι λέτε; Είναι έτσι;

Αναμφίβολα το πρώτο πλεονέκτημα των ηλεκτρονικών βιβλίων, είναι η ευκολία που προσφέρει, ως προς τη δυνατότητα μεταφοράς. Επιπλέον σου παρέχει τη δυνατότητα, να έχεις την ίδια στιγμή πληθώρα βιβλίων μαζί σου, κουβαλώντας μόνο τη προσωπική σου ηλεκτρονική συσκευή. Επιπροσθέτως, η αγορά του ψηφιακού βιβλίου, γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται να επισκεφτείς ένα βιβλιοπωλείο, ενώ παράλληλα είναι και απολύτως άμεση... Προσωπικά προτιμώ την έντυπη μορφή. Δε συγκρίνεται με τίποτα η αίσθηση, όταν κρατάς στα χέρια σου ένα έντυπο βιβλίο κι αισθάνεσαι αυτή τη μυρωδιά του!

 

- Πως μπορούμε να βρούμε εσάς και τα βιβλία σας;

Τα βιβλία μου κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Anima. Όσοι όσες θέλουν να επικοινωνήσουν προσωπικά μαζί μου, μπορούν να μου γράψουν στο email: @chrysapol.author@gmail.com. Επίσης, όσοι το επιθυμούν, μπορούν να με ακολουθήσουν στο fb: Χρύσα Πολυχρόνη https://www.facebook.com/heavydreamer76/ και https://www.facebook.com/chrysoula.kalamata.

 

- Υπάρχουν σχέδια για κάτι νέο;

Πρώτα ο Θεός πριν τα Χριστούγεννα του 2022 θα κυκλοφορήσει ένα νέο μυθιστόρημα φαντασίας, που σκέφτομαι να το κάνω τριλογία.

   

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Χρύσα Πολυχρόνη, γεννήθηκε το 1976 και κατάγεται από τα Αρφαρά Μεσσηνίας. Δημοτικό, Γυμνάσιο και Γενικό Λύκειο φοίτησε στα Αρφαρά. Από το 1994 έως το 1996 φοίτησε στη Μέση Τεχνική Επαγγελματική Νοσηλευτική Σχολή Καλαμάτας. Το 1998 παντρεύτηκε κι έχει αποκτήσει τρεις κόρες. Αγαπούσε από πολύ μικρή το γράψιμο και το όνειρό της ήταν να γίνει συγγραφέας. Στο γυμνάσιο είχε δώσει, στη τότε διευθύντρια κα Αριστέα Λιοντήρη, να διαβάσει μια μικρή νουβέλα της με τίτλο "Η νοσοκόμα" ζητώντας τη γνώμη της. Θυμάται πως της είχε πει ότι είχε καταφέρει να δώσει πλοκή στην ιστορία της και της ευχήθηκε, να τη δει μια μεγάλη συγγραφέα. Επιτέλους το 2017 το όνειρό της άρχισε να πραγματοποιείται, όταν οι Εκδόσεις Anima, ανέλαβαν την έκδοση του πρώτου της βιβλίου, το "Πέρα από το ποτάμι". Ακολούθησαν άλλα τρία: "Μοιραία επιλογή", "Σκιά θανάτου", "Οι καλόγεροι που δεν αγαπούσαν το Θεό". Μέσα στο 2022 αναμένεται να εκδοθούν άλλα τρία: "Το κορίτσι και τα δέντρα" (παιδικό διήγημα) "62 ημέρες" και "Το μαγικό αυγό"(παραμύθι).