Δευτέρα, 11 Απριλίου 2022 12:14

Η Ελένη Ψυχούλη στην «Ε»: «Ελλάδα χωρίς ελιά δεν υπάρχει, μεζές χωρίς ελιά δεν νοείται!»

Γράφτηκε από την

Η δημοσιογράφος γεύσης Ελένη Ψυχούλη σερβίρει στο “My Greek Meze” ελιά και Ελλάδα. «Ελλάδα χωρίς ελιά δεν υπάρχει, μεζές χωρίς ελιά δεν νοείται!» λέει μιλώντας στην «Ε» με αφορμή τη συνεργασία της με την Ιωάννα Παυλάκη στο τρίτο βιβλίο της μαγειρικής σειράς «My Greek».

Tο “My Greek Meze” είναι ένα βιβλίο που συγκεντρώνει τις πιο νόστιμες και γνωστές συνταγές μεζέδων που απολαμβάνουμε στη χώρα μας, με την υπογραφή της «βασίλισσας του μεζέ» Ελένης Ψυχούλη. Οπως η ίδια λέει, στο δικό της τραπέζι όλα ξεκινούν με ένα μπολάκι ελιές και τις χαρακτηρίζει «δώρο Θεού, θρεπτικό, νόστιμο και φτηνό». Αλλωστε για την Ελένη Ψυχούλη η μαγειρική είναι μόνον πρώτη ύλη. «Υπέροχο φαγητό χωρίς το καλύτερο υλικό δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις», αναφέρει και προσθέτει: «Η συνταγή είναι κάτι ρευστό. Κάθε μέρα κάτι καινούριο θα ανακαλύψω και μπορεί να απαρνηθώ κάτι που μου άρεσε παλιότερα».

 

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη μαγειρική και πώς ξεκίνησε;

Κατ' αρχήν να διευκρινίσω ότι δεν είμαι μαγείρισσα, ούτε ασχολούμαι επαγγελματικά με τη μαγειρική. Είμαι δημοσιογράφος γεύσης που τυγχάνει να μαγειρεύει από χόμπυ διότι έτυχε να μεγαλώσω κοντά σε μια πολίτισσα γιαγιά, φοβερή στην κουζίνα και σε ένα σπίτι όπου η γεύση αντιμετωπιζόταν σχεδόν σαν επιστήμη, με μεγάλη ευλάβεια.

 

- Υπήρξε κάποια στιγμή που τρομάξατε ότι μπορεί και να μην τα καταφέρετε;

Να μην τα καταφέρω σε τί; Το γονίδιο της αποτυχίας ευτυχώς δεν το έχω μέσα μου, Για μένα υπάρχει μόνο θέλω. Αυτό το δυνατό "θέλω" με βοηθά πάντα να βρίσκω τον δρόμο προς οποιαδήποτε πραγμάτωση.

  

 

- Με τι ασχολείστε εκτός μαγειρικής;

Φανατικά με το κέντημα, με την κατασκευή ειδών μοναδικών για το σπίτι, με το διάβασμα, τη γυμναστική, το πιάνο μου, το περπάτημα στη φύση, τους φίλους μου, το μαγείρεμα και τη διακόσμηση.

 

- Μια βόλτα στο βουνό ή τη θάλασσα μπορεί να γεμίσει ανέξοδα το καλάθι;

Mια βόλτα στη φύση μπορεί να μην γεμίσει ένα καλάθι αλλά σίγουρα, ανάλογα με τις εποχές, θα σου χαρίσει απλόχερα κάτι μοναδικό για το τραπέζι σου: χόρτα, άγρια φρούτα, κρίταμα, τσιτσίραβλα, άγρια σπαράγγια και πράσα, χιλιάδες νοστιμιές που πρέπει, όμως, να ξέρεις να τις αναγνωρίσεις.

 

- Οι ελιές συγκαταλέγονται στα φαγητά που "προκαλούν" την όρεξη. Σερβίρονται στο “My Greek Meze”

Ελλάδα χωρίς ελιά δεν υπάρχει. Οι ποικιλίες μας είναι μοναδικές και φυσικά μεζές χωρίς ελιά δεν νοείται! Ολα ξεκινούν στο δικό μου τραπέζι με ένα μπολάκι ελιές. Δώρο Θεού, θρεπτικό, νόστιμο και φτηνό.

 

- Τι σημασία έχει για εσάς η καλή πρώτη ύλη;

Η μαγειρική είναι μόνον πρώτη ύλη. Υπέροχο φαγητό χωρίς το καλύτερο υλικό δεν πρόκειται ποτέ να κάνεις. Και η χώρα μας έχει τόσες μοναδικές γεύσεις, τόσο αγνή και μαγική πρώτη ύλη. Η συνταγή όταν έχεις το καλύτερο δεν παίζει κανέναν ρόλο. Απλά σέρβιρε μια υπέροχη ντομάτα με θαλασσινό αλάτι, μια ελιά, ένα ζυμωτό ψωμί. Τί να σου πουν μετά και οι γκουρμέ παρασκευές...

 

- Ένα ευπαρουσίαστο πιάτο που δεν είναι παραφορτωμένο μπορεί να δώσει επιπλέον πόντους στη γεύση του;

Λένε ότι πρώτα τρώει το μάτι και έτσι είναι. Ένα όμορφο πιάτο σε καλεί κοντά του!

 

- Με μια απλή ξεχασμένη συνταγή μπορεί κάποιος να αναδείξει χαμένες γεύσεις και παράλληλα να διαπρέψει επαγγελματικά;

Για έναν δημιουργικό μάγειρα οι παλιές συνταγές της παράδοσης είναι μονόδρομος για μια επιτυχημένη καριέρα που θα αναδείξει την ελληνική γεύση. Αν έχει ταλέντο μπορεί να κάνει χιλιάδες πράγματα με αφετηρία την δική μας γαστρονομική κληρονομιά.

 

- Εχετε συνεργαστεί με τα περισσότερα γαστρονομικά ελληνικά έντυπα και είστε γνωστή στο ευρύ κοινό μέσα από τις εκπομπές μαγειρικής. Τις συνταγές σας θα τις βρούμε κάπου συγκεντρωμένες;

Υπάρχουν στα βιβλία που έχω εκδόσει, όπως ο "Μεζές" και το "Η Ελένη Ψυχούλη μαγειρεύει του καλού καιρού" τα εβδομαδιαία ένθετα στο «Τηλέραμα», το σάιτ μου, pirouni.gr αλλά όλες μαζί δεν τις έχω ακόμη μαζέψει. Εξ' άλλου η συνταγή είναι κάτι ρευστό. Κάθε μέρα κάτι καινούριο θα ανακαλύψω και μπορεί να απαρνηθώ κάτι που μου άρεσε παλιότερα.

 

- Πως μπορούμε να προμηθευτούμε το βιβλίο "Μy Greek Meze";

Σε όλα τα μεγάλα βιβλιοπωλεία όπως το Public ας πούμε.

 

- Κάποιος που θέλει να μοιραστεί μαζί σας τις δικές του στιγμές ανεμελιάς, παρέα με ένα μεζεδάκι, που θα σας βρει στα social media;

Στο facebook, (Eleni Psihouli) αλλά είμαι πιο ενεργή στο instagram (elenipsyhouli), το οποίο λατρεύω!

       

 

My Greek Meze: 65 πιατάκια γεμάτα γεύση & αγάπη

Είναι ένα βιβλίο γεμάτο Ελλάδα. Έχει τη ζεστασιά του ήλιου, τη χαλαρότητα των διακοπών, το χαμόγελο των νησιών, τη σοφία και τη γεύση της παράδοσης, τη μυρωδιά του γλυκάνισου, το χρώμα του αμπελιού. Φιλοδοξεί μέσα από τις σελίδες του να φέρνει ξανά και ξανά την ξεγνοιασιά του ελληνικού καλοκαιριού στο δικό σας σπίτι, κάθε φορά που θα μαγειρεύετε και θα μοιράζεστε τη γεύση της Ελλάδας με τους αγαπημένους σας φίλους, ακόμα και τις πιο συννεφιασμένες ημέρες του χειμώνα.

 

Η Ελένη Ψυχούλη γεννήθηκε στον Βόλο, την ελληνική πόλη που ταυτίζεται με το τσίπουρο, άρα ξέρει σίγουρα από καλό μεζέ. Δημοσιογράφος γεύσης, έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα γαστρονομικά ελληνικά έντυπα και έχει το δικό της site για τη γεύση, το www.pirouni.gr. Για επτά χρόνια παρουσίαζε τη δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής «Chef στον αέρα» από την τηλεοπτική συχνότητα του ΣΚΑΪ, ενώ υπήρξε κριτής και παρουσιάστρια στο «MasterChef Junior». Το 2021 επέστρεψε στη μικρή οθόνη για ένα διαφορετικό γευστικό ταξίδι στο Πήλιο, με τις «Συνταγές Ψυχής» στο κανάλι ΣΚΑΪ. Στο βιογραφικό της μετρά δύο εστιατόρια, δύο βιβλία μαγειρικής και ένα μεγάλο πάθος για την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα.