Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2013 12:57

"Φωτογραφίες από τον προηγούμενο αιώνα" από την Αθανασία Παναγέα

Γράφτηκε από την

 

Φωτογραφίες από το αρχείο της πρόβαλε πρόσφατα η φωτογράφος Αθανασία Παναγέα στο Πολιτιστικό Κέντρο Στούπας. Η προβολή είχε τίτλο "Φωτογραφίες από τον προηγούμενο αιώνα" και έγινε στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Μουσικές συναντήσεις". Η καλλιτέχνης, που κατάγεται από την Πολιάνα της Μεσσηνιακής Μάνης, μίλησε στην "Ε" για τη φωτογραφία και τις αναζητήσεις που προκύπτουν μέσα από αυτή....

 

Συνέντευξη στη Γιούλα Σαρδέλη

- Τι σε έκανε να ασχοληθείς με τη φωτογραφία;

"Η φωτογραφία μπήκε στη ζωή μου πολύ πρώιμα. Μέσω των αναμνήσεων και της μνήμης. Αλλά σε αυτό το ταξίδι, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν δάσκαλοι που βρέθηκαν στο δρόμο μου. Κυρίως δάσκαλοι με τους οποίους συναντηθήκαμε στην τυπική εκπαίδευση. Αλλά δε θέλω να ξεχνώ τους σημαντικούς εκείνους δασκάλους που βρέθηκαν στον δρόμο μου τυχαία, σε μία κοινωνική συνάντηση, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, ή άνθρωποι που απλά ήταν γνωστοί και με βοήθησαν να "δω" καλύτερα, ή με άλλα μάτια την πραγματικότητα γύρω μου. Ολοι αυτοί, αποτελούν την έμπνευση για το έργο μου με τίτλο: "Mirrors(dedicated to my teachers)"".

 

- "Φωτογραφίες από τον προηγούμενο αιώνα". Θα ήθελες να ταξιδέψεις πίσω στον χρόνο για να φωτογραφίσεις τοπία και μέρη του περασμένου αιώνα; Αν ναι, ποια και που;

"Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να είχα αυτή την επιλογή... Δεν ξέρω τι να πρωτοδιαλέξω... Θα ήθελα να είμαι στα εργαστήρια με τις πρώτες φωτογραφικές απόπειρες για αρχή... Ναι, στα εργαστήρια του Louis Daguerre και του Henry Fox Talbot τη δεκαετία του 1830.  Θα ήθελα να είμαι η προσωπική φωτογράφος της Sarah Bernhardt και του Patrick Leigh Fermor. Θα ήθελα να έχω ένα από τα φωτογραφικά studios στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ού αιώνα.  Θα ήθελα να βρίσκομαι στα χωριά της Μεσσηνίας και να φωτογραφίζω τα πρόσωπα των ανθρώπων την πρώτη φορά που βλέπουν τηλεόραση... Θα πήγαινα στα απομακρυσμένα σχολεία της Ελλάδας και θα έκανα μαθήματα για τη φωτογραφία στα παιδιά".

 

- Πώς έχει λειτουργήσει η οικονομική κρίση για τους φωτογράφους;

"Πιστεύω πως τα περισσότερα επαγγέλματα έχουν προβλήματα αυτή την εποχή. Αν και ένας λόγος παραπάνω, η φωτογραφία γενικά δεν είναι μία εύκολη αγορά. Προσωπικά, δε με ανησυχεί τόσο η οικονομική κρίση, όσο η έκπτωση των αξιών. Θεωρώ ότι αυτό που πρέπει να θυμηθούμε οι άνθρωποι είναι όχι τα προβλήματά μας, αλλά τη φιλοξενία μας, την αγάπη μας, την αλληλοϋποστήριξη που διαθέταμε παλιότερα και ίσως ξεχάσαμε τα τελευταία χρόνια".  

 

- Επόμενη έκθεσή σου που θα είναι; Κάποια στιγμή θα δείξεις τη δουλειά σου στην Καλαμάτα;

"Ετοιμάζω διάφορες εξόδους από το εργαστήριο, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Επίσης, ετοιμάζω μία ατομική έκθεση στην Αθήνα γύρω στον Νοέμβριο αν όλα πάνε καλά. Μείνετε συντονισμένοι... γιατί θα είστε καλεσμένοι.  Θα ήθελα πολύ να δείξω δουλειά μου και στην Καλαμάτα και με χαρά θα δεχόμουν μία τέτοια πρόταση". 

 

 

Η Αθανασία Παναγέα γεννήθηκε σε ένα λιοστάσι κάτω από τον αυστηρό ήλιο της Μάνης το 1976. Οι έντονες αντιθέσεις του τόπου αυτού, καθώς και η φύση, με την πληρότητά της σε χρώματα και αρώματα την επηρέασαν από πολύ νωρίς στη φωτογραφική δουλειά της όπως και τη ζωή της. Η παιδεία αυτού του τόπου την ώθησε να ζήσει στα Βαλκάνια και να πειραματιστεί σε διαφορετικές συνθήκες φωτισμού και αντιθέσεων, διαπραγματευόμενη το θέμα της εσωτερικής πατρίδας.