Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 08:29

Μπάμπης Κουτίβας: "Είμαστε απλά ένοικοι σε αυτή τη γη, όχι ιδιοκτήτες"

"Εχουν δυσκολέψει τα πράγματα για τους καλλιτέχνες" δηλώνει ο ζωγράφος Μπάμπης Κουτίβας, ο οποίος όμως συνεχίζει να επεκτείνει τη δουλειά του και να την παρουσιάζει στο κοινό της αγαπημένης πατρίδας του, της Καλαμάτας, στη δεύτερη ατομική του έκθεση που ολοκληρώνεται αύριο, στο Πνευματικό Κέντρο. "Είμαστε απλά ένοικοι σε αυτή τη γη, όχι ιδιοκτήτες" δηλώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης που παραχώρησε στην "Ε" ο κ. Κουτίβας. 

Η έκθεση ξεκίνησε την Κυριακή, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Συλλόγου Ατόμων με Εμπειρία Καρκίνου "Ξαναρχί-ζω". Ο καλλιτέχνης είναι μέλος του "Ξαναρχί-ζω" και με την αφορμή αυτή παρουσίασε παλιά και νέα έργα του, με σκοπό την προώθηση της δουλειάς του, αλλά και την ενίσχυση του συλλόγου με μέρος των εσόδων. Ο ζωγράφος Μπάμπης Κουτίβας έχει κάνει πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Διατηρεί ατελιέ στην Αθήνα, αλλά τα τελευταία 6 χρόνια ζει και εργάζεται στην γενέτειρά του, την Καλαμάτα. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζεο και ένα αλφαβητάρι για παιδιά εξωσχολικής ηλικίας, την έκδοση του οποίου έχει επιμεληθεί ο ίδιος. 

- Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να επανέλθετε με ατομική σας έκθεση στην Καλαμάτα;

"Γιατί όλα αυτά τα χρόνια στην Αθήνα ασχολιόμουν και με τη σκηνογραφία για το θέατρο. Εχω κάνει σκηνικά για πολλές παραστάσεις. Μου απορρόφησε χρόνο και το παιδικό βιβλίο το οποίο έγραψα και εικονογράφησα".

- Τι περιλαμβάνει η έκθεση αυτή;

"Εργα χαρακτικής, με σινική μελάνη, έργα από τέμπερα και με λάδι. Ηταν έργα μου που δεν είχα παρουσιάσει ως τώρα. Εχω ακόμη έργα που αφορούν τη θάλασσα, την οποία λατρεύω σαν παλιός ιστιοπλόος".

- Η Μεσσηνία σας εμπνέει;

"Δε το συζητώ. Είμαι βέρος Καλαματιανός και επίσης η Μεσσηνία είναι ένας από τους πιο ευλογημένους τόπους της χώρας. Γι΄ αυτό και εγκαταστάθηκα και πάλι εδώ". 

- Πώς αποφασίσατε να ετοιμάσετε αυτό το βιβλίο προσχολικής αγωγής;

"Ο άνθρωπος που έχει μέσα του τη δημιουργία, οφείλει εκτός από την εικόνα, αν μπορεί, να γράψει. Ονειρό μου είναι να συνεχίσω με ένα βιβλίο για τον έφηβο και με ένα ακόμη για τους ενήλικους. Οι συνθήκες είναι δύσκολες στον εκδοτικό χώρο, αλλά θα συνεχίσω. Τώρα βρίσκομαι στο δεύτερο βιβλίο, το οποίο έχει κείμενο και σκίτσο πιο προχωρημένο".

- Θέμα της επόμενης έκθεσής σας ποιο θα είναι;

"Το θέμα και το συναίσθημα της κάθε στιγμής είναι για μένα το σπουδαιότερο. Επειδή είμαι άνθρωπος ζωντανός, έχω πολλά συναισθήματα και αυτά θέλω να απεικονίσω. Δε μου αρέσει η αυστηρή θεματολογία. Δε θέλω να είμαι τυποποιημένος, να βάζω όρια. Το συναίσθημα υπάρχει και στο κάθε υλικό που επιλέγω". 

- Οι καταστάσεις που ζούμε σήμερα σας έχουν επηρεάσει;

"Η εποχή πάντα είναι σαν τη σπορά. Αν σπείρεις άκυρη εποχή, δε θα κάνεις καλή σπορά. Φυσικά και με έχει επηρεάσει. Είναι δύσκολα τα πράγματα έχουν αλλάξει και για τους καλλιτέχνες και για τους φιλότεχνους. Τα δεδομένα μας είναι πλέον εντελώς διαφορετικά, σε σχέση με παλιά. Ο καλλιτέχνης πρέπει να ζήσει για να δημιουργήσει, ας μη το ξεχνάμε. Οταν πιάσει το πινέλο όμως, η δυσκολία ξεχνιέται". 

- Η έκθεση στηρίζει το Σύλλογο "Ξαναρχί-ζω". Τι μήνυμα δίνετε στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους;

"Εχω να πω μόνο το απόσπασμα της προσευχής: "δος ημίν σήμερον". Είμαστε απλά ένοικοι σε αυτή τη γη, όχι ιδιοκτήτες".

Η έκθεση φιλοξενείται στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι αύριο και είναι επισκέψιμη το πρωί και το απόγευμα. Για πληροφορίες: 6980-199890.