Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2013 07:26

Στέλιος Στασινόπουλος: "Η πάταξη της φοροδιαφυγής υπόθεση όλων μας"

"Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας" δηλώνει μιλώντας στην "Ε" ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών "όχι με καταγγελίες, αλλά με την ενεργή συμμετοχή τους". Οπως αναφέρει δεν πιστεύει "γενικά στην επιβολή προστίμων, αλλά στον έλεγχο της αγοράς και στη συνεργασία των φορολογουμένων με τις οικονομικές υπηρεσίες, όχι με την μορφή καταγγελιών, αλλά να ζητούν αποδείξεις για ό,τι αγοράζουν· δεν μπορεί σε κάθε επιχείρηση να υπάρχει ένας εφοριακός". Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ σημειώνει ότι "την παραλάβαμε κατά υποδειγματικό τρόπο και την παραδώσαμε στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ετσι διασφαλίσαμε ότι θα ελεγχθούν όλοι. Από τα 2.062 εμβάσματα έχουν ταυτοποιηθεί τα 1.700 που αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα και σε 40 νομικά πρόσωπα. Ελέγχονται σήμερα 130 υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με καταλογισμούς φόρων πάνω από 10 εκατομμύρια". Και προσθέτει ότι "οι στοχευμένοι έλεγχοι γίνονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και οι καταλογισμοί φόρων σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλοι".

- Αναλάβατε γραμματέας στο ΣΔΟΕ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για την οικονομία και την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας. Δεν σκεφτήκατε μήπως η θέση αυτή αποδειχθεί "ηλεκτρική καρέκλα";

"Οπως γνωρίζετε, πριν αναλάβω τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα υπηρετούσα στο ΣΔΟΕ Καλαμάτας στη θέση του προϊσταμένου, συνεπώς γνώριζα τις υποχρεώσεις, τις δυσκολίες, τα προβλήματα και κυρίως το αντικείμενο. Είχα συνεργασία με σχεδόν όλους τους προκατόχους μου, δεν βρέθηκα σε ένα χώρο ξένος μεταξύ ξένων, αλλά σ’ ένα χώρο που γνώριζα πολύ καλά και πιστεύω ότι σε όλα τα υπουργεία, οι θέσεις των γενικών γραμματέων δεν πρέπει να είναι πολιτικές αλλά αυτοί που τοποθετούνται πρέπει να προέρχονται από τις υπηρεσίες των υπουργείων". 

- Στο παρελθόν έχουμε ακούσει και έχουμε διαβάσει πολλές φορές για μεγάλα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και τα οποία τελικώς δεν εισπράχθηκαν ποτέ. Γιατί πιστεύετε ότι αυτή τη φορά θα επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα και ότι δεν θα έχουμε επανάληψη του ίδιου "μοντέλου";

"Είναι γεγονός ότι στο παρελθόν επιβλήθηκαν μεγάλα πρόστιμα -αν εισπράχθηκαν ή όχι δεν είναι της δικής μου αρμοδιότητας και δεν μπορώ να απαντήσω. Εγώ δεν πιστεύω γενικά στην επιβολή προστίμων αλλά στον έλεγχο της αγοράς και στη συνεργασία των φορολογουμένων με τις οικονομικές υπηρεσίες, όχι με την μορφή καταγγελιών αλλά να ζητούν αποδείξεις για ό,τι αγοράζουν, δεν μπορεί σε κάθε επιχείρηση να υπάρχει ένας εφοριακός. Το καλοκαίρι που πέρασε σε αρκετά κέντρα διασκέδασης οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ παρακολουθούσαν την έκδοση αποδείξεων από τις ΦΤΜ και έτσι τα έσοδα αυτών ήταν πολύ μεγαλύτερα, από 100.000 έως και 450.000 ευρώ την βραδιά, τα έσοδα του κράτους από τον ΦΠΑ ήταν 23.000 έως 100.000 ευρώ συν τον φόρο εισοδήματος, έτσι λοιπόν το κράτος είχε πολύ μεγαλύτερα έσοδα από όταν καταλογίζουμε πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων".

- Γενικότερα όμως οι φορολογούμενοι δεν εμπιστεύονται τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Για ποιο λόγο ο πολίτης και η επιχείρηση βλέπουν ως εχθρό το κράτος;

"To ΣΔΟΕ έχει μια πολύ καλή σχέση εμπιστοσύνης με πολίτες και επιχειρήσεις, μας εμπιστεύονται, δεν μας βλέπουν σαν εχθρούς. Ο σκοπός μας είναι κοινός, η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος για να μην έχουμε μειώσεις μισθών και συντάξεων". 

- Θα σας ρωτήσω ευθέως: Στο παρελθόν είναι γνωστό σε όλους ότι κάποιοι είχαν κομματικές πλάτες και γι' αυτό είχαν εξασφαλίσει το ακαταδίωκτο. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι το κράτος έχει γυρίσει σελίδα;

"Δεν έχω δεχθεί ποτέ κομματικές ή πολιτικές παρεμβάσεις. Ουδείς είναι στο απυρόβλητο και το τονίζω. Τους πολίτες θα τους πείσουμε με το έργο μας και τα αποτελέσματά του".

- Αντιλαμβάνομαι ότι είστε σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μια θέλετε να πείσετε ότι κανένας δεν μπορεί να φοροδιαφεύγει και από την άλλη δεν θέλετε να βάζετε "λουκέτα" σε όλους όσοι φοροδιαφεύγουν γιατί έτσι θα βουλιάξει η αγορά. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η ισορροπία;

"Νομίζω αυτό έχει απαντηθεί σε προηγούμενη ερώτησή σας".

- Το προσωπικό που έχει το ΣΔΟΕ επαρκεί;

"Το ΣΔΟΕ είναι ένα μέρος του υπουργείου Οικονομικών και το προσωπικό δεν επαρκεί σε όλο το υπουργείο, αυτό όμως δεν πρέπει να είναι δικαιολογία για λιγότερα αποτελέσματα. Πρέπει όλοι μας να εργαζόμαστε με τον επαγγελματισμό και ζήλο που απαιτούν οι περιστάσεις, ώστε να καλύπτεται κατά το δυνατόν η έλλειψη προσωπικού".

- Οι υπάλληλοι έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται για να πιάσουν το σύγχρονο οικονομικό έγκλημα;

"Οι συχνές αλλαγές της φορολογικής και τελωνειακής νομοθεσίας αλλά και οι εξελίξεις στην οικονομία απαιτούν συνεχή επιμόρφωση του προσωπικού και αυτό γίνεται ώστε οι υπάλληλοι να έχουν τις γνώσεις που απαιτούνται. Οσοι δεν το επιθυμούν, αποχωρούν από το ΣΔΟΕ".

- Παράλληλα με το ΣΔΟΕ λειτουργεί και η Οικονομική Αστυνομία. Ποιες υποθέσεις αναλαμβάνει το ΣΔΟΕ και ποιες η Οικονομική Αστυνομία;

"Το ΣΔΟΕ και η Οικονομική Αστυνομία έχουν τις αυτές αρμοδιότητες. Πιστεύω ότι πρέπει η Αστυνομία να ενταχθεί στο ΣΔΟΕ. Τα αποτελέσματα των δύο υπηρεσιών κρίνονται από τους φορολογούμενους, δεν γνωρίζω τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων από την Οικονομική Αστυνομία".

- Κάποια από τα χρέη προς το Δημόσιο είναι εταιρειών που έχουν κλείσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να εισπραχθούν. Γιατί οι υπηρεσίες σπαταλούν πολύτιμο χρόνο γι' αυτές τις υποθέσεις;

"Δεν είναι στις δικές μου αρμοδιότητες. Πιστεύω ότι η ΓΓΔΕ είναι αρμόδια για την απάντηση αυτή".

- Οταν κλείσει ο κύκλος της θητείας σας στο ΣΔΟΕ για ποιο πράγμα θα θέλατε να σας θυμούνται οι πολίτες;

"Οτι προσπάθησα, ότι έκανα ένα βήμα πιο πάνω για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος".

- Με το χέρι στην καρδιά, ποιο μήνυμα στέλνετε στους φορολογούμενους;

"Η πάταξη του οικονομικού εγκλήματος δεν είναι υπόθεση μόνο του ΣΔΟΕ, είναι υπόθεση όλου του ελληνικού λαού. Ζητώ τη συνεργασία του, όχι με καταγγελίες αλλά με την ενεργή συμμετοχή του. Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση όλων μας".

 

Τι αλλάξατε στο ΣΔΟΕ;

 

- Ποια βήματα έχουν γίνει από τότε που αναλάβατε καθήκοντα έως σήμερα;

"Ο έλεγχος τραπεζικών λογαριασμών. Οι φορολογούμενοι τα προηγούμενα χρόνια σχεδόν όλα τα χρήματά τους τα είχαν σε καταθέσεις στις τράπεζες. Δεν πίστευαν ότι το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτές, συνεπώς σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κατατεθειμένα χρήματα που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τα δηλωθέντα εισοδήματα, οπότε έχουμε δώσει προτεραιότητα στον έλεγχο των τραπεζικών καταθέσεων, ελέγχουμε πάνω από 5.000 λογαριασμούς.

Ελεγχος της αγοράς. Εχουμε αλλάξει την φιλοσοφία των ελέγχων, αυτοί είναι εμφανείς, επαναλαμβανόμενοι και κυρίως υπάρχει το στοιχείο της κινητικότητας, ενώ στο παρελθόν οι έλεγχοι ήταν στατικοί και διενεργούντο σε συγκεκριμένη περιοχή και εν πολλοίς προβλέψιμοι".

- Είστε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των ελέγχων και αν ναι, από πού αντλείτε αυτή την αισιοδοξία;

"Είμαι αισιόδοξος αλλά ποτέ ικανοποιημένος, αφού υπάρχει πάντα το καλύτερο και αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε".

 

Η λίστα Λαγκάρντ

 

- Με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ τι γίνεται;

"Tην λίστα Λαγκάρντ την παραλάβαμε κατά υποδειγματικό τρόπο και την παραδώσαμε στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Ετσι διασφαλίσαμε ότι θα ελεγχθούν όλοι. Από τα 2.062 εμβάσματα έχουν ταυτοποιηθεί τα 1.700 που αναφέρονται σε φυσικά πρόσωπα και σε 40 νομικά πρόσωπα, ελέγχονται σήμερα 130 υποθέσεις με τα μεγαλύτερα ποσά και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα με καταλογισμούς φόρων πάνω από 10 εκατομμύρια. Πρέπει να γίνει γνωστό στο ευρύ κοινό ότι οι έλεγχοι αυτοί χρειάζονται πολλές ελεγκτικές επαληθεύσεις, συνεργασία και στοιχεία από άλλες υπηρεσίες και φορείς και σε πολλές περιπτώσεις πρέπει να ελεγχθούν σε κάποιους φορολογούμενους και 100 λογαριασμοί, μερικές επιχειρήσεις κ.λπ., συνεπώς είναι πολύ δύσκολοι, χρονοβόροι και εξειδικευμένοι έλεγχοι".

 

Μαρίδα

και…

καρχαρίες

 

- Πολλοί φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι το ΣΔΟΕ ασχολείται με την... μαρίδα και δεν βλέπει τους... καρχαρίες. Τι απαντάτε;

"Οσοι παρακολουθούν τα δελτία Τύπου του ΣΔΟΕ πρέπει να μην έχουν πλέον αυτή την εντύπωση διότι θα διαπιστώνουν ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι γίνονται σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια και οι καταλογισμοί φόρων σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μεγάλες. Οι πολίτες δεν πρέπει να ξεχωρίζουν τον έλεγχο της αγοράς που αφορά όλους από τους στοχευμένους που αφορούν τις πηγές μεγάλου πλούτου".

 

Δεν αποκλείει

υποψηφιότητα

δημάρχου

 

- Πριν αναλάβετε καθήκοντα στο ΣΔΟΕ υπηρετήσατε το θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει ενδεχόμενο να επιστρέψετε σε αυτήν ως υποψήφιος δήμαρχος ή έχετε πιο υψηλές βλέψεις;

 

"Αγαπούσα και αγαπώ την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά δεν πρέπει να αποκλείουν τίποτα. Προς το παρόν με απασχολεί η επιτυχία του ΣΔΟΕ".