Τρίτη, 25 Ιουλίου 2023 12:55

Η ηθοποιός Σοφία Βογιατζάκη στην «Ε»: "Μου αρέσει η ειλικρίνεια, η αυθεντικότητα, η δουλειά μου"

Η ηθοποιός Σοφία Βογιατζάκη στην «Ε»: "Μου αρέσει η ειλικρίνεια, η αυθεντικότητα, η δουλειά μου"

 

Η Σοφία Βογιατζάκη είναι μία από τις πιο γνωστές και αγαπητές Ελληνίδες ηθοποιούς. Την έχουμε δει στο θέατρο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση, όχι μόνο στο ρόλο της ηθοποιού αλλά και σε αυτόν της παρουσιάστριας. Πρωταγωνιστεί στην «Δωδέκατη νύχτα», στην ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, που θα παιχτεί στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας, την Πέμπτη 27 Ιουλίου στις 9.15 μ.μ. σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.

Δύο δίδυμα αδέλφια κατορθώνουν να επιβιώσουν μετά από ένα ναυάγιο, αναγκάζονται να ζήσουν στην ίδια παράξενη χώρα, χωρίς να ξέρει ο ένας αν η άλλη είναι ζωντανή. Οι διαρκείς παρεξηγήσεις λόγω της απόλυτης ομοιότητας των δύο αδερφών, καθιστούν το διασκεδαστικό αυτό έργο ως μία από τις πιο δημοφιλείς κωμωδίες του Σαίξπηρ.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί, η αγαπημένη ηθοποιός, μιλάει για την παράσταση, τη συνεργασία της με το Γιώργο Κιμούλη, αλλά και για το τι θα ακολουθήσει μετά την περιοδεία με την "Δωδέκατη νύχτα".

"Γνωρίζει το θέατρο από το Α ως το Ω, δίνεται εκατό τοις εκατό με όλο του το είναι στη δουλειά και με την πειθαρχία του, την συνέπειά του και την αυταπάρνησή του, εμπνέει την πειθαρχία και την συνέπεια σε όλους μας" λέει η Σοφία Βογιατζάκη για τον Γιώργο Κιμούλη.

 

 

Συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Δρακουλάκου

 

- Ποια είναι η Σοφία Βογιατζάκη ως πρόσωπο; Τι της αρέσει και τι αντιπαθεί;

Το πώς είμαι καλύτερα να το απαντήσουν οι άλλοι, δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Μου αρέσουν οι άνθρωποι με τις θετικές προθέσεις, μου αρέσει η ειλικρίνεια, η αυθεντικότητα, η δουλειά μου.  Δεν μου αρέσει η αδικία, η κακοήθεια, η ανοησία και ο εγωισμός.

- Τι είναι εκείνο που σε οδήγησε στο δρόμο της υποκριτικής; Θυμάσαι την πρώτη παράσταση που είδες ως παιδί;

Η μαμά μου αγαπούσε πολύ το θέατρο και με πήγαινε από πέντε χρονών, κάθε Σαββατοκύριακο. Η πρώτη παράσταση που είδα ήταν "Ο έμπορος της Βενετίας" με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο.

- Είσαι, πραγματικά, μια από τις πιο αγαπητές ηθοποιούς στην Ελλάδα. Σε βλέπουμε στο θέατρο, στην τηλεόραση, σε σίριαλ, σε επαναλήψεις όπως το "Είσαι το ταίρι μου", που αγαπήθηκε τόσο από μικρούς όσο και από μεγάλους. Πόσο σημαντικό είναι για εσένα να συναντιέσαι με κόσμο που σε έχει γνωρίσει μέσα από αυτά και πώς νιώθεις όταν επικοινωνείς με το κοινό;

Είναι μεγάλη χαρά να εκφράζει ο κόσμος την συμπάθεια και την αγάπη του αφού ούτως ή άλλως η δουλειά μας, απευθύνεται στον κόσμο.

- Τι διαπιστώνεις από τις αντιδράσεις του; Ο κόσμος έχει ανάγκη από γέλιο;

Ο κόσμος έχει ανάγκη από καλό θέατρο, από καλές δουλειές που δεν προσβάλλουν την αισθητική του και την νοημοσύνη του, είτε τον κάνουν να γελάνε, είτε τον προβληματίζουν.

- Πες μας λίγα λόγια για τη "Δωδέκατη νύχτα", αυτή τη νέα δουλειά, καθώς και πότε θα σε απολαύσουμε από κοντά στην Καλαμάτα. 

Η "Δωδέκατη νύχτα" είναι η νύχτα των Θεοφανείων, η νύχτα του καρναβαλιού που όλοι γίνονται- ντύνονται κάτι άλλο από αυτό που είναι, όπου τα ήθη είναι πιο "χαλαρά" και οι ήρωες μπορούν  πιο εύκολα να διεκδικήσουν αυτό που επιθυμούν. Στην "Δωδέκατη νύχτα" η λογική, ο έρωτας, η επιθυμία και οι προσδοκίες μας για μια καλύτερη ζωή, μπερδεύονται όλα μαζί στην προσπάθεια των ηρώων να κρύψουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν, άλλα όταν προσπαθούμε να κρύψουμε αυτό που πραγματικά επιθυμούμε, αυτό πάντα βγαίνει στην επιφάνεια πολύ περισσότερο, οδηγώντας μας στα άκρα και μας καθιστώντας μας "γελοίους" στα μάτια των άλλων. Ο Σαίξπηρ στη "Δωδέκατη νύχτα", καταπιάνεται με πολλά κοινωνικο-πολιτικά ζητήματα, εκτός από την λογική, την επιθυμία και τον έρωτα, ούτως ή άλλως είναι ένας συμπαντικός, κλασσικός, διαχρονικός θεατρικός συγγραφέας. Άλλα όλα αυτά με την εκπληκτική μετάφραση του Γιώργου Κιμούλη και την εμπνευσμένη σκηνοθετική του ματιά θα έχετε την ευκαιρία να τα απολαύσετε την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στο θέατρο του Κάστρου Καλαμάτας.

 

- Πώς είναι να δουλεύεις με ένα σκηνοθέτη όπως ο Γιώργος Κιμούλης; Τι θαυμάζεις σε εκείνον, σε επαγγελματικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Τι άνθρωπος είναι; Ρωτάω γιατί ο ίδιος έχει περάσει και μια περιπέτεια για το πώς συμπεριφέρεται.

Είναι ευλογία. Είναι μεγάλη η χαρά μου, ούτως ή άλλως. Τον αγαπώ, τον θαυμάζω και τον παρακολουθώ από πολύ μικρή. Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια.... και τώρα που τον γνωρίζω και από κοντά, τον αγαπώ ακόμα περισσότερο. Είναι ένας μαγικός καλλιτέχνης, ένας άνθρωπος εξαιρετικά διαβασμένος, μορφωμένος και καλλιεργημένος. Γνωρίζει το θέατρο από το Α ως το Ω, δίνεται εκατό τοις εκατό με όλο του το είναι στη δουλειά και με την πειθαρχία του, την συνέπεια του και την αυταπάρνησή του εμπνέει την πειθαρχία και την συνέπεια σε όλους μας.

- Αυτό τον καιρό, εκτός από τη "Δωδέκατη νύχτα" ασχολείσαι και με κάτι άλλο... ή έστω κάνεις σχέδια;

Όχι περιοδεία, σε όλη την Ελλάδα με την "Δωδέκατη νύχτα". Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι θα είμαι τον χειμώνα, για δεύτερη σεζόν, στο Θέατρο "Αλίκη" με τους "Μπαμπάδες με ρούμι" των Ρέππα- Παπαθανασίου.

 

- Οι περιοδείες προσφέρουν σε σας τους καλλιτέχνες ευκαιρίες προορισμών. Θα υπάρχει φέτος χρόνος για ξεκούραση και διακοπές;
Προσωπικά δεν είμαι φαν των διακοπών. Από τί να διακόψω, από κάτι που αγαπώ, με γεμίζει και μου δίνει ζωή; (Την εργασία μου εννοώ). Παρόλο αυτά ένα μικρό κενό εκεί κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, θα το έχουμε για να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.


Ο θίασος αποτελείται από τους Γιώργο Κιμούλη, Σοφία Βογιατζάκη, Άννα Μονογιού, Λίλη Τσεζματζόγλου, Σταύρο Καραγιάννη, Χρήστο Μουστάκα, Άρη Τρουπάκη, Γιώργο Ζιόβα, Κώστα Κοράκη, Τζώρτζη Παπαδόπουλο και τον Γιώργο Τσουρουνάκη. Η Φαίη Παπαδοπούλου έχει επιμεληθεί τα σκηνικά, η Μαρία Νικολαΐδου τα κοστούμια, ο Θανάσης Ντέμκο τους φωτισμούς, ενώ τους στίχους και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Διονύσης Τσακνής.

Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ γενική είσοδος και 15 ευρώ φοιτητικό & ανέργων. Προπώληση: Βιβλιοπωλείο "Oλα Χαρτί", τηλ. 27210 63690 και στο viva.gr.