Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2013 08:25

Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης: Πρόβες για τους "Ηλίθιους"

Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης: Πρόβες για τους "Ηλίθιους"

Πρόβες για "Τα ρούχα του βασιλιά" του Γ. Καλαντζόπουλου και τους "Ηλίθιους" του Νιλ Σάϊμον κάνει η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για μια σχετικά νέα θεατρική ομάδα, που δείχνει όμως ότι έχει πολλά να προσφέρει στο μέλλον. Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης έχει μόλις 5 χρόνια που δραστηριοποιείται, όμως ήδη κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση του κοινού της πόλης της και μία διάκριση στο 3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Διστόμου. Η τελευταία της παραγωγή "Η τύχη της Μαρούλας" επιλέχθηκε ανάμεσα στις 6 καλύτερες θεατρικές παραστάσεις.

Η επιτροπή που αποτελούνταν από τους: Πάνο Σκουρολιάκο, Πασχάλη Τσαρούχα, Ζωή Ρηγοπούλου, Αννα Χατζησοφιά και Λένα Σύρου τίμησε την ομάδα με 3 πολύ σημαντικά βραβεία: Σκηνοθεσίας στη Λαμπρινή Μίχου, Β΄ ανδρικού ρόλου στο Χρήστο Κασσελούρη και Χαρακτηριστικού ρόλου στην Κατερίνα Γεωργούλα. 

Περισσότερα εξηγεί στην "Ε" για την ομάδα ο Χρήστος Κασσελούρης.

- Μία θεατρική ομάδα, μία βράβευση, πολλοί εθελοντές στην προσπάθεια. Από πότε υπάρχει η ομάδα και πόσα έργα έχει ανεβάσει μέχρι τώρα;

"Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης (Θ.Ο.Μ.) άρχισε το ταξίδι της στον χρόνο την άνοιξη του 2009. Μέχρι τώρα έχει ανεβάσει 5 παραστάσεις:                                                                                    "Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω" του Ντάριο Φο, "Ο φιλάργυρος" του Μολιέρου, "Στου Αισώπου τον καιρό" της Αννας Περντώ, "Το πανηγύρι" του Δ. Κεχαϊδη και πρόσφατα το "Η τύχη της Μαρούλας" του Δ. Κορομηλά".  

- Πώς αποφασίσατε να ανεβάσετε αυτό το έργο;

"Το τελευταίο θεατρικό έργο το επιλέξαμε γιατί γράφτηκε το 1892, λίγο πριν την χρεοκοπία του Τρικούπη και γιατί πιστεύουμε ότι τους δύσκολους και καταθλιπτικούς καιρούς που ζούμε όλοι μας έχουμε ανάγκη να προβληματιστούμε και ταυτόχρονα να ψυχαγωγηθούμε! Το γέλιο μας κάνει δυνατότερους  και πιο αισιόδοξους στον αγώνα μας στη σημερινή εποχή της κρίσης".

- Αυτό το χειμώνα θα συνεχίσετε με νέα παραγωγή;

"Ηδη για τη φετινή σεζόν ξεκινήσαμε πρόβες για να ανεβάσουμε γύρω στις γιορτές την παιδική παράσταση "Τα ρούχα του βασιλιά" του Γιάννη Καλαντζόπουλου. Σιγά σιγά θα ξεκινήσουμε πρόβες για το  θεατρικό έργο "Οι ηλίθιοι" του Νιλ Σάϊμον, με σκοπό αυτό να ανέβει την άνοιξη του επόμενου έτους".

- Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μυστικό για την επιτυχία μιας ερασιτεχνικής παράστασης;

"Για την επιτυχία μιας θεατρικής παράστασης και μάλιστα ερασιτεχνικής, απαιτείται πρώτα απ’ όλα ένα καλό κείμενο, σκηνοθέτης με φαντασία - που να κάνει την καλύτερη δυνατή διανομή, ηθοποιοί που να μπορούν να μεταφέρουν το ρόλο στο κοινό και σίγουρα θέληση ισχυρή γιατί, κακά τα ψέματα, το θέατρο απαιτεί αρκετό χρόνο απ’ την προσωπική μας ζωή! Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και η ομαδικότητα όπως και η εμπιστοσύνη μεταξύ των συντελεστών μιας παράστασης, για την επίτευξη αποτελέσματος υψηλού επιπέδου".

- Ποια μηνύματα θέλετε να περάσετε με την παρουσία σας στα καλλιτεχνικά;

"Οσον αφορά τα μηνύματα που θέλουμε να περάσουμε με την παρουσία μας στα καλλιτεχνικά, θα αναφερθούμε στους λόγους που "ανεβήκαμε" στην σκηνή. Η ανάγκη επικοινωνίας με τους ανθρώπους με μια άλλη "γλώσσα" πέραν της γνωστής και πολλές φορές ξύλινης, η ανάγκη να μεταφέρουμε αλήθειες, αξίες και οράματα ήταν που μας έφερε όλους μαζί σε μία ομάδα να ξεκινήσουμε τουλάχιστον την προσπάθεια! Εκ του αποτελέσματος, μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να ζουν με άλλους ανθρώπους, να εργάζονται και να δημιουργούν μαζί, με σύνεση, εμπιστοσύνη και αίσθημα αλληλοβοήθειας και όχι ανταγωνισμού. "Η ισχύς εν τη ενώσει" σε όλους τους τομείς".

- Η δραστηριότητα της ομάδας επεκτείνεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης;

"Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν καταφέραμε, πέραν της συμμετοχής μας σε εκδηλώσεις του δήμου μας με τις εκάστοτε θεατρικές μας παραστάσεις, να έχουμε επεκταθεί σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της πόλης μας. Ισως να γίνει κι αυτό στο άμεσο μέλλον"!

Η  Θ.Ο.Μ  ιδρύθηκε το 2009 με 29 ιδρυτικά μέλη. Σήμερα αποτελείται από 58 ανθρώπους που βοηθάνε από διάφορα πόστα. Η βοήθεια από τη δημοτική αρχή, από τη Δ.Ε.Η,  από τους ελεύθερους επαγγελματίες  και τον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό της Μεγαλόπολης είναι σημαντική και εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Η τοπική κοινωνία έχει αγκαλιάσει την ομάδα. Οπως λένε οι εκπρόσωποι του ΔΣ: "Η ομάδα μας δεν έχει στεγανά! Οποιος θέλει να "εκτεθεί" είτε παίζοντας, είτε βοηθώντας με οποιονδήποτε τρόπο τον καλούμε να έρθει κοντά μας".

 

Οι συντελεστές στην τελευταία παράσταση "Η τύχη της Μαρούλας" ήταν οι εξής: ηθοποιοί: Νίκος Πανάρετος, Ηλίας Κερκεμέζος, Ιφιγένεια Μπούρα, Βάσω Λύγουρη, Ρούλα Σπυροπούλου, Μαρία Κουρέτα, Νίκος Πεζούλας, Σωτήρης Μπελιάς, Δημήτρης Κυριακόπουλος, Γιώργος Μπιλίσης, Κατερίνα Γεωργούλα, Φωτεινή Σπυρακοπούλου, Χρήστος Κασσελούρης, Γιώργος Κούτσουρας και Γιάννης Θεοδωρόπουλος.                                                                                                                          Σκηνοθεσία: Λαμπρινή Μίχος, σκηνικά: Σωτήρης Μπελιάς, κοστούμια:  Ρίτσα Μαυροειδή, μουσική – στίχοι τραγουδιών: Απόστολος Πούλιος, φωτισμοί: Βαγγέλης Κυριαζής, κομμώσεις: Ελένη Γιαννακοπούλου, μακιγιάζ: Χριστίνα Ζευγίτη, τεχνική υποστήριξη, εθελοντές: Ρίτα Φλανάρη, Νίκος Σπυρόπουλος, Βούλα Ταμπάκη, Ηλίας Θεοδωρόπουλος,  Πόπη Κατσούλα, Κώστας Πεζούλας και Βούλα Τσώκου.