Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2013 07:49

Κυριάκος Μητσοτάκης: "Το μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας χρεωκόπησε"

“Το μέχρι σήμερα μοντέλο ανάπτυξης που υπήρχε στην Ελλάδα, χρεοκόπησε και μαζί του χρεοκόπησε και η χώρα. Το ζητούμενο πλέον είναι να χτίζουμε με πρόγραμμα και σχέδιο” αναφέρει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας μάλιστα στην “Ε” ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξέλιξη του προγράμματος απολύσεων των επίορκων, στο ενδεχόμενο εκλογών εν μέσω της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., ενώ τάσσεται για μία ακόμα φορά υπέρ της μείωσης του αριθμού των βουλευτών. Οσον αφορά το αν θα υπάρξουν νέα μέτρα και το πόσα ακόμα μπορεί να σηκώσει η ελληνική κοινωνία, σημειώνει: “Ενα πρόγραμμα λιτότητας έχει τα όριά του και αυτά έχουν ξεπεραστεί στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από την αυξανόμενη ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση”. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:


- Η λειτουργική αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα είναι επί της ουσίας ο βασικός στόχος του υπουργείου σας. Ποιο είναι το ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και σε ποιες φάσεις προβλέπεται;

"Το σχέδιό μας για τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Δημοσίου μπαίνει άμεσα σε εφαρμογή και κινείται σε τρεις κεντρικούς άξονες: Εξορθολογισμός των δομών της κεντρικής διοίκησης με έμφαση στην οριστικοποίηση των νέων και πολύ πιο συμπαγών οργανογραμμάτων. Δραστική απλοποίηση διαδικασιών για τη μείωση διοικητικών βαρών για τον πολίτη και τον επιχειρηματία. Καινοτόμος στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, που θα δίνει πραγματικές ευκαιρίες γρήγορης ανέλιξης στους άξιους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους. Ετσι θα πετύχουμε τον στόχο μας, που δεν είναι άλλος από μια δημόσια διοίκηση στην υπηρεσία όλων των Ελλήνων και που θα λειτουργεί σε ένα πλαίσιο αξιοκρατίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας". 

- "Το Δημόσιο δεν θα είναι ποτέ ο μεγάλος εργοδότης που ήταν στο παρελθόν, το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτό" αναφέρατε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή σας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Τι θα είναι λοιπόν το Δημόσιο από εδώ και πέρα;

"Το μέχρι σήμερα μοντέλο ανάπτυξης που υπήρχε στην Ελλάδα χρεοκόπησε και μαζί του χρεοκόπησε και η χώρα. Το ζητούμενο πλέον είναι να χτίζουμε με πρόγραμμα και σχέδιο. Πιστεύω ότι δυο είναι εκείνοι οι βασικοί πυλώνες πάνω στους οποίους πρέπει να οικοδομήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Ο ένας είναι η δημιουργία μιας ανταγωνιστικής οικονομίας και ο δεύτερος η δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους. Αυτό κάνουμε για το Δημόσιο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, όπως ήδη σας έχω εξηγήσει". 

- Σε ποια φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή η διαδικασία της κινητικότητας και τι θα πρέπει να περιμένουν από εδώ και πέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι;

"Οσον αφορά στο πρόγραμμα κινητικότητας, μέσα σε 4 μήνες κάναμε πράγματα που πολλοί θεωρούσαν ανέφικτα. Ακολουθήσαμε όμως μια συγκεκριμένη διαδικασία για να είμαστε όχι μόνο δίκαιοι, αλλά και σύννομοι. Θεσπίσαμε κριτήρια, ολοκληρώσαμε τις αξιολογήσεις, προετοιμάσαμε τριάντα κοινές υπουργικές αποφάσεις, είχαμε πέντε συνεδριάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, που επικύρωσαν τις αποφάσεις μας. Στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, η πρώτη φάση του προγράμματος της κινητικότητας των 12.500 υπαλλήλων βρισκόταν στο απόλυτο μηδέν. Σήμερα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί μέσα στους πρώτους τρεις μήνες του 2014 και αυτό είναι κάτι που το έχουμε καταστήσει σαφές στους εκπροσώπους της τρόικας. Εξάλλου τα χρονοδιαγράμματα της κινητικότητας καθορίζονται από την ταχύτητα με την οποία θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των δομών που θα συνεισφέρουν προσωπικό στη δεύτερη φάση".

- Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι σε συζητήσεις κάνουν λόγο για στοχοποίησή τους από την κυβέρνηση και την τρόικα και ότι "πληρώνουν τη νύφη" για τις "αμαρτίες" του συστήματος. Τι θα τους απαντούσατε;

"Το πρόγραμμα κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων υλοποιείται με συγκεκριμένο σχεδιασμό και στόχο έχει να αποτελέσει ένα εργαλείο για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρησιμότητας του προγράμματος κινητικότητας είναι η επανατοποθέτηση δημοτικών αστυνομικών, που ξεκινάει αυτές τις ημέρες. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά η Ελληνική Αστυνομία, αλλά και σωφρονιστικά καταστήματα, υπηρεσίες αλλοδαπών και μετανάστευσης, υπηρεσίες δίωξης του παραεμπορίου, όπως και η λεγόμενη οικονομική αστυνομία. Με την εμπειρία αυτή, δικός μας στόχος πλέον είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα περιλαμβάνει όμως ούτε προσωρινή μείωση του μισθού του υπαλλήλου ούτε δυνητική απομάκρυνσή του. Ενας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων – αποσπάσεων". 

- Ναι, αλλά κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι τελικά θα απολυθούν…

"Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, οι απολύσεις που θα γίνουν αφορούν στο 2% των δημοσίων υπαλλήλων -και θα συνοδευθούν μάλιστα από ισάριθμες προσλήψεις νέων και προσοντούχων ανθρώπων. Στόχος μου είναι το υπόλοιπο 98% των δημοσίων υπαλλήλων να έχει τις συνθήκες και τα κίνητρα εκείνα ώστε να είναι πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό. Να αποκατασταθεί επιτέλους η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη και Δημοσίου. Αυτό θα γίνει εφικτό με ένα ξεκάθαρο σχέδιο παρεμβάσεων στη δημόσια διοίκηση, που ήδη δρομολογούμε και το οποίο υπερβαίνει τους μνημονιακούς στόχους τους οποίους σε κάθε περίπτωση εκπληρώνουμε". 

- Σε ποια φάση βρίσκεται η διαδικασία απόλυσης των 2.000 περίπου επίορκων δημοσίων υπαλλήλων;

"Υπάρχει ουσιαστική επιτάχυνση της απονομής πειθαρχικής δικαιοσύνης, με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τους τελευταίους μήνες. Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο ανέρχονται συνολικά σε 2.113. Από αυτούς οι 960 έχουν προσωρινά απομακρυνθεί διοικητικά, καθώς η φύση των παραπτωμάτων τους εμπίπτει στο καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας. Περίπου 300 - 400 δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν απομακρυνθεί συνολικά λόγω πειθαρχικών παραπτωμάτων μέχρι το τέλος της χρονιάς. Επιτέλους το θέμα των πειθαρχικά ελεγχόμενων δημοσίων υπαλλήλων προχωρά και στο θέμα αυτό θα συνεχίσω να είμαι εξαιρετικά αυστηρός". 

- Πολλοί αναρωτιούνται όμως αν διοικητική μεταρρύθμιση είναι μόνο απολύσεις ή αν τελικά θα υπάρξει πραγματική αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός της δομής και της λειτουργίας του δημοσίου τομέα.

"Υπάρχει μία σημαντική παρανόηση σχετικά με τις απολύσεις, ότι δηλαδή γίνονται για τη μείωση του δημοσίου τομέα. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η συμφωνημένη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 την πενταετία 2011 – 2015 επιτυγχάνεται μέσω της εφαρμογής του κανόνα 1:5, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις (συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις). Παράλληλα, την περίοδο 2013 - 2014 εφαρμόζεται ο κανόνας 1:1, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αναγκαστική αποχώρηση. Οι συνολικά 15.000 αναγκαστικές αποχωρήσεις, επομένως, δεν σχετίζονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο". 

"Τα όρια λιτότητας έχουν ξεπεραστεί"

- "Δεν μπορεί να σηκώσει άλλα μέτρα η ελληνική κοινωνία" είναι εδώ και καιρό μία κοινή διαπίστωση. Θα υπάρξουν κ. υπουργέ νέα μέτρα και σε ποια κατεύθυνση θα κινηθούν;

"Η κοινωνία έχει αντιμετωπίσει την κρίση με μεγάλη αξιοπρέπεια και καρτερικότητα.  Οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις κακές πρακτικές, που για δεκαετίες δεν έλεγαν να εκλείψουν από κάθε φάσμα της ζωής στη χώρα μας. Ενα πρόγραμμα λιτότητας έχει τα όριά του και αυτά έχουν ξεπεραστεί στη χώρα μας, όπως αποδεικνύεται από την αυξανόμενη ανεργία και την παρατεταμένη ύφεση. Είναι σαφές ότι νέα οριζόντια μέτρα ούτε μπορούν να ληφθούν, ούτε θα έχουν το παραμικρό όφελος αν ληφθούν, ούτε -το κυριότερο- μπορούν να ψηφιστούν από τη Βουλή. Από την άλλη, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλοθι να μην προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το αντίθετο θα σας έλεγα. Οταν λέμε "όχι νέα οριζόντια μέτρα" δεν εννοούμε ότι θα κοιταζόμαστε και δεν θα κάνουμε τίποτε. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλές συμφωνημένες μεταρρυθμιστικές δράσεις δεν έχουν προχωρήσει με την απαιτούμενη ταχύτητα και αυτό πρέπει να διορθωθεί". 

- Υπάρχει ενδεχόμενο η χώρα να πάει σε πρόωρες εκλογές κατά τη διάρκεια της εξάμηνης ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου;

"Η χώρα πάνω απ’ όλα χρειάζεται σταθερότητα, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές. Η οικονομία δεν αντέχει την πολιτική αβεβαιότητα, ειδικά τη στιγμή που πάει να ορθοποδήσει. Παρά τα όσα λέει ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία για την οποία την έχει εκλέξει ο ελληνικός λαός. Εξάλλου οι μέχρι σήμερα επαναλαμβανόμενες προβλέψεις του για κατάρρευση της κυβέρνησης έχουν διαψευσθεί παταγωδώς".

Να γίνουν 200 οι βουλευτές

- Πώς κρίνετε τις συζητήσεις για ενδεχόμενη μείωση του αριθμού των βουλευτών από 300 σε 200;

"Συμφωνώ απολύτως. Σας θυμίζω ότι ήμουν από τους πρώτους -ίσως και ο πρώτος- που σε ανύποπτη χρονική στιγμή, τότε που συνολικά το πολιτικό σύστημα σφύριζε αδιάφορα, που το είχα προτείνει. Θυμίζω δε ότι έχω αναλάβει και άλλες πρωτοβουλίες. Το 2006, για παράδειγμα, είχα αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Αρθρου 86 του Συντάγματος που αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργών. Χρειαζόταν 50 υπογραφές βουλευτών για να μπει το συγκεκριμένο άρθρο στα αναθεωρητέα, βρέθηκαν μόνον 8! Το 2008 κατέθεσα τροπολογία στη Βουλή για την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε τρεις μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, που στόχο είχε την καλύτερη προσωπική επικοινωνία των πολιτών με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους, την ολοκληρωμένη γνώση του βουλευτή για τα προβλήματα της εκλογικής του περιφέρειας και την αποτελεσματική πολιτική του παρέμβαση για την επίλυσή τους, ενώ θα γινόταν και ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής των ΜΜΕ με τους πολιτικούς. Το 2011 κατέθεσα επτά συγκεκριμένες προτάσεις με επιστολή μου και στους 300 συναδέλφους του  βουλευτές, για να κερδηθεί πίσω η χαμένη αξιοπιστία και του Κοινοβουλίου και του πολιτικού συστήματος. Τότε, επειδή δεν υπήρξε ανταπόκριση: επέστρεψα το βουλευτικό μου αυτοκίνητο, ενώ παραιτήθηκα από τις απολαβές μου από τη συμμετοχή μου στις Επιτροπές της Βουλής. Ακόμη σε ανύποπτη χρονική στιγμή είχα ζητήσει τη διαχρονική ανάρτηση των πόθεν έσχες των πολιτικών στο σάιτ της Βουλής. Και το λέω αυτό γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι δεν είναι κακό κάποιος να μπαίνει πλούσιος στη Βουλή. Το κακό είναι να πλουτίζει μέσα από αυτή την πορεία. Εν κατακλείδι. Θα παραμείνω στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη διαφάνεια και τις αναγκαίες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα".