Κυριακή, 26 Μαϊος 2024 07:56

Ο Παύλος Μπερμπερίδης στην «Ε»: «Αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου, τότε περπατάς χωρίς στέρεες βάσεις»

Ο Παύλος Μπερμπερίδης στην «Ε»: «Αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου, τότε περπατάς χωρίς στέρεες βάσεις»

Πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα θα κάνει την Τρίτη 28 Μαΐου στις 9 μ.μ. η μουσικοθεατρική παράσταση "Ανέστης Δελιάς: Ένας Άγγελος Πεταμένος στα Σκουπίδια", στο Πνευματικό Κέντρο.

Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Μάρκος Βαμβακάρης για τον Ανέστη Δελιά, τον φίλο του και θρυλικό μέλος της "Ξακουστής Τετράς του Πειραιώς" που έστησε ο Μάρκος το 1933. Ο "Ανέστος" μας μιλά για το αγαπημένο του μπουζούκι, τις εξαρτήσεις του, τους έρωτές του. Η διαδρομή μιας ταραχώδους ζωής, ενός γνήσιου ρεμπέτη, που έγραψε αξέχαστα τραγούδια και που έφυγε βουλιάζοντας στη σκοτεινή άβυσσο της ηρωίνης, μόλις στα 32 του χρόνια. Μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια του που θα ακουστούν ζωντανά είναι: "Μες στης Πόλης το χαμάμ", "Ο Νίκος ο Τρελλάκιας" και το προφητικό "Ο πόνος του πρεζάκια". Ο τραγουδοποιός Παύλος Μπερμπερίδης και ο σκηνοθέτης Γιώργος Λουριδάς στήνουν μια μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη σ' αυτό το μεγάλο μουσικό κεφάλαιο της Ελλάδας, συνθέτοντας το ανεξερεύνητο προσωπικό δράμα του Ανέστη Δελιά. Λίγο πριν την παράσταση, ο ταλαντούχος καλλιτέχνης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Παύλος Μπερμπερίδης μίλησε στην “Ε” για το κεντρικό πρόσωπο της βραδιάς, τις δυσκολίες που συνάντησε ώστε να το ενσαρκώσει αλλά και ευρύτερα για το ρεμπέτικο, ένα είδος τραγουδιού που αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία της μουσικής.

Συνέντευξη στον Τάσο Ανδρικόπουλο 

Η παράσταση "Ανέστης Δελιάς: Ενας Αγγελος Πεταμένος στα Σκουπίδια" θα κάνει πανελλήνια πρεμιέρα στην Καλαμάτα. Τι θα παρακολουθήσει το κοινό σε γενικές γραμμές;

Το κοινό που θα έρθει, θα δει έναν μονόλογο με μουσικά στοιχεία. Προσπαθώ να εκφράσω όλα αυτά που έχει ζήσει ο Ανέστης Δελιάς. Με το μπουζουκι αγκαλιά θα τραγουδήσω τα τραγούδια του και θα εξιστορήσω μερικές από τις πτυχές της ζωής του. 

Πως προέκυψε η συνεργασία σας με τον σκηνοθέτη Γιώργο Λουριδά για το αφιέρωμα αυτό;

Με τον Γιώργο είμαστε φίλοι και συνεργάτες  χρόνια. Κάποια στιγμή του εξέφρασα την επιθυμία μου για ένα καλλιτεχνικό αφιέρωμα στον Ανέστη Δελιά και μέσα σε λίγες μέρες ο Γιώργος σε συνεργασία με την Γεωργία Καποπούλου είχαν ξεκινήσει έρευνα και είχαν γράψει τις πρώτες σελίδες του σεναρίου. 

Συναντήσατε κάποιες δυσκολίες ενσαρκώνοντας ένα χαρακτήρα σαν αυτό του Ανέστη Δελιά;

Είναι κάτι καινούριο για μένα. Παρόλα αυτά θεωρώ πως οι προκλήσεις μας βελτιώνουν και πρέπει να τις αποδεχόμαστε. Αυτό που με βοήθησε είναι ότι γνωρίζω την εποχή του ρεμπέτικου τραγουδιού και όλους τους χαραχτήρες που την πλαισιώνουν, γιατί η φύση του μπουζουκιού, ως όργανο μελέτης, αντιπροσωπεύει αυτή την εποχή.

O Ανέστος Δελιάς είναι ίσως πιο «αφανής» ρεμπέτης σε σχέση με άλλους της γενιάς του. Πρωτοβουλίες σαν αυτή τη μουσικοθεατρική παράσταση, τους τοποθετούν ψηλότερα στη συνείδηση του κοινού;

Ο Ανέστης Δελιάς είναι πράγματι, ένας αφανής ήρωας της ρεμπέτικης μουσικής. Ας μην ξεχνάμε πως ήταν πρωταγωνιστής στα μεγαλύτερα γεγονότα της. Ιδρυτικό μέλος της ξακουστής Τετράς του Πειραιώς, συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής, ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης δηλαδή. Αδικήθηκε γιατί έχασε την ζωή του σε πολύ μικρή ηλικία και λόγω του πάθους του με τα ναρκωτικά δεν υπερασπίστηκε την τέχνη του. Η παράσταση μας πιστεύω πως είναι μια αφορμή να τον μάθουν όσοι δεν τον έχουν γνωρίσει μέσα από το έργο του. 

 Ο Ανέστης Δελιάς

Πιστεύετε πως υπάρχει κάποια «γραμμή» ανάμεσα στο λαϊκό και το ρεμπέτικο τραγούδι που φοβίζει τους νεότερους καλλιτέχνες να ασχοληθούν με αυτό;

Ρεμπέτικη μουσική είναι ένας όρος που δώσαμε εμείς μεταγενέστερα για να χαρακτηρίσουμε εκείνη την εποχή. Είναι κομμάτι της λαϊκής μας μουσικής. Δεν νομίζω πως υπάρχει λόγος φοβίας για να σκύψει κάποιος σε αυτό το έργο, το μόνο που χρειάζεται είναι χρόνος, αγάπη και μεράκι.

Εχοντας μια σημαντική πορεία σε λαϊκά μοτίβα, τι θεωρείτε πως σας έφερε κοντά σε αυτά;

Ασχολήθηκα από πολύ μικρή ηλικία με το μπουζούκι και αυτό δεν μου άφησε πολλά περιθώρια για κάτι άλλο πιστεύω. Επίσης προέρχομαι από μια λαϊκή οικογένεια και το βίωμα μου είναι τέτοιο. Η μουσική που ακούγαμε στο σπίτι σχετιζόταν με ό,τι είχε να κάνει με το μπουζούκι και τη λαϊκή μας παράδοση. 

Πιστεύετε ότι σήμερα μπορούν να γραφτούν «γνήσια» ρεμπέτικα τραγούδια, δεδομένου ότι η εποχή μας είναι διαφορετική από εκείνη των ρεμπέτηδων όπως αυτών της Πειραϊκής Τετράδας;

Ρεμπετότροπα μπορούν να γραφτούν ναι, ρεμπέτικα όχι. Όπως προείπα, η ρεμπέτικη περίοδος είναι συγκεκριμένη, πάει πέρασε. Η άποψη μου είναι πως δεν υπάρχει λόγος, διότι πρέπει να βρούμε την δική μας εποχή, σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και μέσω αυτού να δημιουργήσουμε κάτι άλλο, καινούργιο. Οφείλουμε να μελετήσουμε όμως την εποχή της ρεμπέτικης μουσικής, γιατί αν δεν γνωρίζεις το παρελθόν σου και από που προέρχεσαι τότε περπατάς χωρίς στέρεες βάσεις και γρήγορα χάνεις τον δρόμο σου. 

 Η Πειραϊκή Τετράδα

Πώς εξηγείτε το ενδιαφέρον των νέων για τα ρεμπέτικα τραγούδια σήμερα; Βοηθούν οι διασκευές με πιο σύγχρονους ήχους ώστε να τείνουν σε αυτά;

Η αλήθεια πάντα ξεχωρίζει και βγαίνει στην επιφάνεια, σαν το λάδι στο νερό. Έτσι είναι και η ρεμπέτικη μουσική. Οι νέοι εξιτάρονται με την αυθεντικότητα αυτής της μουσικής και το ενδιαφέρον τους μεγαλώνει όσο εμβαθύνουν σε αυτήν. Ο πειραματισμός με διασκευές σίγουρα βοηθάει ώστε να βγει κάτι πιο ανανεωμένο με άλλη φρεσκάδα. Γενικά δεν είμαι δογματικός, πιστεύω πως η τέχνη δεν είναι κανενός. Όλοι μας μπορούμε μέσα από το πρίσμα μας να την εκφράσουμε σύμφωνα με τα βιώματα, την αισθητική και την γνώση μας. 

Δεδομένου πως κατάγεστε από την επαρχία, το ρεμπέτικο βρίσκει περισσότερο πρόσφορο έδαφος σε αυτή ή ισχύει το αντίθετο;

Ίσως, τα τελευταία χρόνια, λόγω των μουσικών σχολείων και των αφιερωμάτων στην τηλεόραση να βρίσκει έδαφος. Δεν μεταφέρεται όμως η γνώση επαρκώς, λόγω της έλλειψης δασκάλων στην επαρχία. 

Μετά το πέρας της παράστασης, ποιά είναι τα επαγγελματικά σας σχέδια για το επόμενο διάστημα;

Δεν σταματάνε ποτέ τα σχέδια. Παράλληλα με την παράσταση έχω την μουσική μου ομάδα και κάνουμε καλοκαιρινές εμφανίσεις. Προσπαθώ να είμαι δημιουργικός και να κάνω συνέχεια καινούργια πράγματα για αυτοβελτίωση. Νιώθω πολύ τυχερός γιατί έκανα το χόμπι μου επάγγελμα και το επάγγελμα χόμπι.