Κυριακή, 02 Ιουνίου 2024 08:32

Ο Γιάννης Μανιάτης στην «Ε» για τις ευρωεκλογές: Με πολιτική βούληση αλλάζει η πορεία της Πελοποννήσου

Ο Γιάννης Μανιάτης στην «Ε» για τις ευρωεκλογές: Με πολιτική βούληση αλλάζει η πορεία της Πελοποννήσου

 

Χρειάζεται πολιτική βούληση για να αναστραφεί η οικονομική συρρίκνωση και η δημογραφική κατάρρευση της Πελοποννήσου τονίζει στην «Ε» ο καθηγητής ,πρώην Υπουργός  και υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης.

Αυτό, όπως σημειώνει, μπορεί να συμβεί  με ανάδειξη τόσο των τοπικών αγροτικών προϊόντων όσο και του τουρισμού πολλών μορφών με στροφή σε έξυπνες και φιλικές λύσεις, με ανάπτυξη επιχειρήσεων και παραγωγή νέων τοπικών θέσεων εργασίας.

Ο πρώην υπουργός αναφερόμενος στα ενεργειακά ζητήματα τονίζει ότι  «είναι εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι παράγουμε καινοτομία αντί να την εισάγουμε, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσσοντας την οικονομία μας. Είναι αυτό που αποκαλώ «Πράσινη Μετάβαση Μade in Greece». Ζητεί «οι πολίτες με την ψήφο τους να γυρίσουν την πλάτη στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη» και  επισημαίνει ότι  "σκοπός και στόχος μου, αν με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, είναι η Ελλάδα ισχυρή και καινοτόμα, να αναδειχθεί μέσα από μια ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη.

 

Συνέντευξη στο Γιώργο Παναγόπουλο

 

Τι θέλετε να σηματοδοτήσετε με την υποψηφιότητά σας και ποιες θα είναι οι βασικές σας επιδιώξεις αν εκλεγείτε ευρωβουλευτής;

Οι βασικές προτεραιότητες του νέου Ευρωκοινοβουλίου, θα πρέπει να είναι: Η ενεργειακή και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Αναφέρομαι τόσο  στις εισαγωγές ενέργειας όσο και στις εισαγωγές των υλικών και της τεχνολογίας που απαιτούνται για την Πράσινη Μετάβαση από τρίτες χώρες.

Μια Πράσινη Μετάβαση με επίκεντρο την κοινωνία των πολιτών, τις Ενεργειακές Κοινότητες, την ανταποδοτικότητα με γνώμονα την ασφάλεια και την ισότητα, με συμπεριληπτικότητα και συμμετοχή των πολιτών.

Μια Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που να λαμβάνει υπόψη της, τις ανάγκες των αγροτών, με πολιτικές που να μπορούν να γίνουν αποδεκτές, όχι όπως οι σημερινές που εφαρμόστηκαν και δεν μπορούσαν να αφομοιωθούν, αφού μείωναν κατά 50% τα εισοδήματα των αγροτών.

Μια πολιτική με προσανατολισμό στη μείωση των τιμών ενέργειας και των αγαθών ευρείας κατανάλωσης, με ταυτόχρονο και παράλληλο προσανατολισμό σε άλλο ένα μελανό σημείο τόσο εθνικό όσο και ευρωπαϊκό: το δημογραφικό και την υπογεννητικότητα. 

Δεδομένου ότι, για εμάς τους Έλληνες, η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, γνωρίζοντας ότι τα συμφέροντα μας, οι προσδοκίες μας για δημοκρατία και ασφάλεια, διασφαλίζονται καλύτερα μέσα από μια ισχυρή Ευρώπη, παρά έξω από αυτήν, σκοπός και στόχος μου, αν με τιμήσουν οι πολίτες με την ψήφο τους, είναι η Ελλάδα ισχυρή και καινοτόμα, να αναδειχθεί μέσα από μια ακόμα πιο ισχυρή Ευρώπη.

 

Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο της ακροδεξιάς και ακραίων λαϊκίστικών σχημάτων σε όλη την Ευρώπη. Θεωρείτε ότι υπάρχει απειλή για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα;

Ασφαλώς και δεν σας κρύβω ότι με ανησυχεί πολύ. Τόσο οι λαϊκίστικές και δημαγωγικές ιδέες των ακροδεξιών κομμάτων όσο και οι πολιτικές συντηρητικών κυβερνήσεων και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δημιουργούν έναν συνδυασμό που αμβλύνει τις ανισότητες και εντείνει την ανασφάλεια των πολιτών. Οι πολίτες όταν αισθάνονται ανασφάλεια, απελπισία και αδικία, στρέφονται στην Ακροδεξιά. Το θέμα λοιπόν, έχει κυρίως πολιτικές ευθύνες. Χρειαζόμαστε κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ που ανήκει στην οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και που η αξιακή τους βάση  συμπεριλαμβάνει το κράτος πρόνοιας  και την προστασία των θυμάτων των ανισοτήτων και των ευάλωτων ενάντια στην ασυδοσία των αγορών.

 

Η ακρίβεια στα τρόφιμα  ταλαιπωρεί τα ελληνικά νοικοκυριά ενώ οι τιμές σε καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια είναι από τις υψηλότερες στην Ε.Ε. Μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια και με ποιο τρόπο;

Απο τις αρχές του 2023, η χώρα μας ενώ έχει σταθερό γενικό πληθωρισμό, ο πληθωρισμός των τροφίμων της έχει εκτοξευθεί, γεγονός που δεν δικαιολογείται. Πλέον, προφανώς και αναφερόμαστε σε συμφέροντα και απόλυτη κερδοσκοπία.  Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει τη μείωση κατά 3 μονάδες του ΦΠΑ με ταυτόχρονους αυστηρούς και πολλούς ελέγχους με πρόστιμα σε όσους δεν μεταφέρουν την αντίστοιχη μείωση στα τρόφιμα στο ράφι. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να πάρει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπηρετώντας τα συμφέροντα των λίγων και εκτοπίζοντας τις ανάγκες των πολιτών.

 

Είστε ένας από τους πλέον ειδικούς στα ενεργειακά ζητήματα , τι θεωρείτε ότι χρειάζεται ώστε η χώρα μας να αποκτήσει ενεργειακό πλεονέκτημα;

Ξεκινώ με τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και αυτονομίας της Ευρώπης, με χρήση και εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων της φυσικού αερίου, εκτιμώμενης αξίας 250 δισ. ευρώ. Η χώρα μας μπορεί να γίνει διαμετακομιστικός κόμβος φυσικού αερίου αλλά και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της Ανατολικής Μεσογείου, Βόρειας Αφρικής και Κεντρικής-Βόρειας Ευρώπης. Είναι αυτό που έχω δουλέψει πίσω στο 2014 και  αποκαλώ συχνά «Εθνική Διπλωματία Αγωγών και Καλωδίων».

Επιπλέον στην Ελλάδα, έχουμε κορυφαίες ελληνικές εταιρείες όχι μόνο σε αγωγούς και καλώδια, αλλά και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες, υλικά θερμομόνωσης, τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρισμού, όργανα μέτρησης ενέργειας, κ.α. Επιχειρήσεις στην καρδιά της Πράσινης Μετάβασης. Οραματίζομαι λοιπόν, την ελληνική Πράσινη Μετάβαση, που μπορεί και πρέπει να συμβαδίσει με την ανάπτυξη δυναμικών τομέων της εθνικής μας οικονομίας. Είναι εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον να διασφαλίσουμε ότι παράγουμε καινοτομία αντί να την εισάγουμε, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και αναπτύσσοντας την οικονομία μας. Είναι αυτό που αποκαλώ «Πράσινη Μετάβαση Μade in Greece».

 

Τι μήνυμα πιστεύτε ότι θα πρέπει να στείλουν οι πολίτες μέσα από την κάλπη των ευρωεκλογών; 

Το παιχνίδι θα το κρίνει ο λαός. Και θα το κρίνει στο γνήσιο γήπεδο της δημοκρατίας στην κάλπη. Πάση θυσία πρέπει οι πολίτες να ψηφίσουν, η αποχή δεν είναι η λύση και το μήνυμα μπορεί να δοθεί, μόνο, από τη σωστή και με ώριμη σκέψη, ψήφο. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ εντείνουμε τις προσπάθειές για να δώσουμε μια πειστική διέξοδο στον ελληνικό λαό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Αυτά τα προβλήματα, είναι πλέον ασφυκτικά, με κύρια ευθύνη της Κυβέρνησης, που με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας» έχει γίνει παράγοντας αστάθειας για τη χώρα. Οι πολίτες με την ψήφο τους μπορούν να γυρίσουν την πλάτη στην αλαζονεία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και να εμπιστευτούν τις προτάσεις μας με γνώμονα την πολιτική σταθερότητα ως προϋπόθεση για τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη ως χώρα για να αναπτυχθούμε και να αναπνεύσουμε ξανά. Ο λαός μπορεί να δώσει ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι το 41% δεν μπορεί να είναι η απάντηση στην ουσιαστική κριτική.

 

Η Πελοπόννησος βρίσκεται οικονομικά  στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. ενώ τα δημογραφικά της χαρακτηριστικά είναι εφιαλτικά. Υπάρχει ελπίδα και μέσα από ποιο δρόμο;

Το γεγονός αυτό από μόνο του είναι απολύτως λυπηρό. Σε μια περιοχή όπως η Πελοπόννησος πλούσια σε γεωργικά προϊόντα και σε πολιτισμό. Θεωρώ ότι η στροφή μπορεί να υπάρξει με κατάλληλη πολιτική βούληση. Με ανάδειξη τόσο των τοπικών αγροτικών προϊόντων όσο και του τουρισμού πολλών μορφών (πολιτιστικός, θρησκευτικός, αναψυχής, αγροτουρισμός, κ.α.) με στροφή σε έξυπνες και φιλικές λύσεις, με ανάπτυξη επιχειρήσεων και παραγωγή νέων τοπικών θέσεων εργασίας. Μπορούμε και πρέπει να ξαναφέρουμε τη νεολαία μας πίσω, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και παρέχοντας ποιότητα ζωής. 

 

 

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ 

Ο Γιάννης Μανιάτης γεννήθηκε στο Άργος. Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου και διευθύνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Κλιματική Κρίση και Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών», καθώς και το εργαστήριο «Συστήματα και Πολιτικές Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής».

Διπλωματούχος Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π. και Διδάκτωρ Μηχανικός. Επισκέπτης καθηγητής στο Ινστιτούτο Οικονομικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Έχει διδάξει ως καθηγητής για 15 χρόνια και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει διατελέσει Υπουργός και Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής (2009–2015), βουλευτής Αργολίδος (2004–2019) και γενικός γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών (1998–2001). Διετέλεσε Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014).

Διαθέτει πλούσιο ερευνητικό έργο με πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις. Έχει συγγράψει τα βιβλία: α) Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών γης – κτηματολογίου (Εκδ. Ζήση, 1993), β) Η πρόκληση της πράσινης ανάπτυξης (Εκδ. Α..Α Λιβάνη, 2009), γ) Ενέργεια και ορυκτός πλούτος – Εθνικοί πυλώνες ανάπτυξης (Εκδ. Α.Α. Λιβάνη, 2012), δ) Μεταρρυθμίσεις και προοδευτικός πατριωτισμός (Εκδ. Παπαζήση, 2016), ε) Πράσινη ανάπτυξη -Η απάντηση στην περιβαλλοντική κρίση (Εκδ. διαΝΕΟσις, 2020), ε) Η ενεργειακή κρίση και η ελληνική οικονομία (επιμ., Εκδ. Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 2022).