Κυριακή, 12 Απριλίου 2015 09:26

Η Ηρώ Σαΐα στην "Ε": «Γυναίκα τριαντάφυλλο»

Γράφτηκε από την
Η Ηρώ Σαΐα στην "Ε": «Γυναίκα τριαντάφυλλο»

Η Ηρώ Σαΐα είναι από τις καλλιτέχνιδες που τα έχουν όλα! Χαρισματική φωνή, θεατρική παιδεία, εμφάνιση.

«Γυναίκα τριαντάφυλλο», όπως είναι και ο τίτλος της μουσικοθεατρικής παράστασης που δημιούργησε γι’ αυτήν ο Σταμάτης Κραουνάκης και η οποία παρουσιάζεται ανά διαστήματα εδώ και τέσσερα χρόνια!

- Οι περισσότεροι σας ξέρουμε ως τραγουδίστρια, ωστόσο έχετε σπουδάσει και θέατρο κι έχετε παίξει κιόλας. Μιλήστε μας γι’ αυτήν τη διπλή διαδρομή σας στην τέχνη.

«Θεωρώ ότι είναι δυο τέχνες που έχουν μεγάλη σχέση μεταξύ τους. Το θέατρο το γνώρισα πιο αργά απ' ό,τι το τραγούδι και αμέσως ένιωσα ότι είναι μια τέχνη που με συγκινεί και με ενδιαφέρει. Παρά το γεγονός ότι είχα τη χαρά να λάβω μέρος σε μια θεατρική παράσταση δίπλα σε καταξιωμένους ηθοποιούς παλιότερα, εντούτοις δεν έτυχε ως τώρα να "κυνηγήσω" έναν ρόλο, δεν πήγα σε καμία ακρόαση, διότι είμαι προσανατολισμένη στο τραγούδι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν θα έρθει και η ώρα, πιστεύω, να παρουσιάσω ή να συμμετάσχω κάποια στιγμή σε μια παράσταση αμιγώς θεατρική».

- Το μουσικό θέατρο θεωρείτε ότι είναι εκείνο που σας εκφράζει πλήρως, αφού συνδυάζει και τα δύο;

«Σίγουρα. Αλλωστε ξεκίνησα με μουσικό θέατρο, δίπλα στον Σταμάτη Κραουνάκη και τη "Σπείρα - Σπείρα", συνέχισα να βρίσκομαι ενίοτε σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις ("Αμάν - Αμήν" του Σταύρου Ξαρχάκου, μια μουσικοθεατρική παράσταση για το Ρεμπέτικο, "Πάμε Κοπέλες", μουσική παράσταση των Ρέππα-Παπαθανασίου με την Αφροδίτη Μάνου και την Ευαγγελία Μουμούρη, "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" σε σκηνοθεσία Σταμάτη Κραουνάκη, την οποία παρουσιάζω μέχρι και τώρα).

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι για μένα δεν έχουν ενδιαφέρον και οι συναυλίες με τραγούδια και μόνο. Το θέμα πάντα για μένα είναι η επικοινωνία με το κοινό: αυτό το υπέροχο πάρε - δώσε μεταξύ καλλιτέχνη και ακροατή - θεατή»

- Η «Γυναίκα Τριαντάφυλλο» έχει ήδη μια τετράχρονη πορεία και επαναλαμβάνεται κατά καιρούς. Θεωρείτε ότι σας «χαρακτηρίζει» καλλιτεχνικά;

«Εκφράζει αρκετές από τις καλλιτεχνικές και ερμηνευτικές μου πτυχές, είναι μια "μουσική εξομολόγηση" -όπως τη χαρακτήρισε ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στην κριτική του-, την οποία όποτε έχω ανάγκη, θέλω να τη μοιράζομαι με τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν έχω και την ανάγκη κατά καιρούς να βγαίνω μ' ένα άλλο πρόγραμμα να τραγουδάω λαϊκά και ρεμπέτικα ή δημοτικά... Αυτό που με οδηγεί πάντα στη δουλειά μου είναι η ανάγκη μου να εκφραστώ σε μια δεδομένη στιγμή, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».

- Δισκογραφικά, υπάρχει και το «Λευκό χαρτί». Τι χαρακτηριστικά έχει αυτή η δουλειά;

«Είναι ένας δίσκος που, ενώ περιέχει διαφορετικά είδη (από μπαλάντες μέχρι ζεϊμπέκικα ή και ένα τραγούδι με στοιχεία παραδοσιακά κ.ά.), έχει ταυτότητα και ως προς την ενορχήστρωση και ως προς το ύφος των τραγουδιών. Τη σύνθεση μοιράζονται εξίσου δυο νέοι και πολύ σπουδαίοι συνθέτες, ο Αρης Βλάχος και ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ο οποίος είναι και συνεργάτης μου και στον πρώτο μου δίσκο "Γυναίκα Τριαντάφυλλο" όπου έδωσε και το ομώνυμο τραγούδι. Και οι δυο μου δίσκοι έγιναν με γνώμονα το συναίσθημα και τη θέληση όλων μας να προσφέρουμε στους ακροατές ουσιαστικά τραγούδια, που θα μείνουν στο χρόνο. Και νομίζω πως το πετύχαμε!».

- Μπαίνουμε στη θερινή περίοδο. Τι είναι προγραμματισμένο καλλιτεχνικά;

«Μετά το Πάσχα έχω δυο εμφανίσεις τον Μάιο στον πολυχώρο "Ρότα" στην Αθήνα και, ταυτόχρονα, θα προσπαθήσουμε να ταξιδέψει όπου είναι δυνατόν η "Γυναίκα Τριαντάφυλλο"».

- Ο Χρ. Σιάφκος είχε γράψει για εσάς: «Η λαϊκή φωνή που λείπει». Και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος: «Είναι show woman υψηλών προδιαγραφών». Με ποια από τις δύο απόψεις είστε πιο κοντά;

«Και με τις δύο. Δεν θεωρώ ότι το ένα αναιρεί στην περίπτωσή μου το άλλο».


NEWSLETTER