Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 21:59

Η Ευτυχία Δημητρακόπουλου για "Το όνειρο ενός γελοίου"

Η Ευτυχία Δημητρακόπουλου για "Το όνειρο ενός γελοίου"

Στην παράσταση "Το όνειρο ενός γελοίου" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι συμμετέχει αυτό το διάστημα η Καλαματιανή σοπράνο και μουσικός Ευτυχία Δημητρακοπούλου.

Το αλλιώτικο αυτό "Ονειρο" ερμηνεύει ο ταλαντούχος ηθοποιός Δημήτρης Βερύκιος, ενώ η Ευτυχία Δημητρακοπούλου παίζει φλάουτο και τραγουδά επί σκηνής. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο (καταγόμενος από τη Μάνη) Τάκης Χρυσικάκος.

Τι είναι το "Ονειρο ενός γελοίου"... Ενας άνθρωπος απελπισμένος, που έχει χάσει το νόημα της ζωής και που γι’ αυτόν τίποτε δεν έχει σημασία, αποφασίζει να αυτοκτονήσει. Τη νύχτα όμως, που είναι έτοιμος να το κάνει και με αφορμή ένα τυχαίο περιστατικό, αποκοιμιέται χωρίς να το πάρει είδηση. Εκείνο που βλέπει στο όνειρό του, τον κάνει, όταν ξυπνάει, όχι μόνο να μη θέλει να πεθάνει, αλλά να λαχταράει με όλη τη δύναμη της ψυχής του να ζήσει αφού στον ύπνο του του φανερώθηκε η Αλήθεια της Ζωής με όλες τις λεπτομέρειες κι αυτή την Αλήθεια γυρίζει και κηρύττει παντού. Ενα συγκλονιστικό κείμενο, απλό και βαθύ, μεστό και αποκαλυπτικό. Ενας ύμνος στη ζωή και στην αγάπη που ίσως, μόνο ένας «γελοίος» μπορεί να δει στο όνειρό του… ή μήπως δεν είναι μόνο ένα όνειρο; Η παράσταση ξεκίνησε με την ευγενική υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου και της Ιεράς Μητρόπολης Λευκάδας και Ιθάκης.

- Ευτυχία τελικά οι γελοίοι ονειρεύονται; Τι βλέπουν στα όνειρά τους;

"Ναι ονειρεύονται, όταν νιώθεις παραπεταμένος, αλλόκοτος και παράσιτο από τον κόσμο μέσα στον οποίο ζεις, ψάχνεις να βρεις καταφύγια, στα βάθη του μυαλού σου για να φωλιάσεις εκεί τα όνειρά σου που δεν τολμάς να αποκαλύψεις στους άλλους γιατί δεν πρόκειται να σε ακούσουν. Τι ονειρεύονται; Ονειρεύονται σε μια παράλληλη ζωή, γιατί η πραγματική ζωή δεν τους χάρισε τίποτα. Ονειρεύονται ότι  μετουσιώνουν την αδυναμία τους σε δύναμη. Ξεφεύγουν μέσα από τα σκοτάδια τους αντιμετωπίζοντας μια κοινωνία που δεν έχει κατανόηση και χώρο για το διαφορετικό".

- Πώς είναι μέχρι τώρα η εμπειρία σου αυτή που συνδυάζει το θέατρο και τη μουσική;

"Η εμπειρία είναι εκπληκτική. Ο συνδυασμός θεάτρου και μουσικής γίνεται τρόπος ζωής επί σκηνής. Συγκεντρώνεις όλες τις δυνάμεις και τα ταλέντα που πιθανών διαθέτεις προκειμένου να πεις μια ιστορία μπροστά σε ένα κοινό. Ο συνδυασμός αυτός σε βοηθά και ως καλλιτέχνη να βελτιώσεις και να αναπτύξεις και προσωπικούς τρόπους έκφρασης στην καθημερινότητά σου".

-  Πόσες παραστάσεις έχετε δώσει σε όλη τη χώρα και πόσες έχει το πρόγραμμα ακόμα;

"Ξεκινήσαμε πέρυσι τέλη Αυγούστου στη Λευκάδα όπου δώσαμε 2 παραστάσεις. Ξαναβρεθήκαμε το Μάιο, όπου παίξαμε επί 5 Σαββατοκύριακα στο θέατρο «Βαφείον», Λάκης Καραλής στο Βοτανικό στην Αθήνα. Στη συνέχεια πήγαμε για μια παράσταση στην Τήνο στο «Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού» και η τελευταία μας ήταν στις 4 Αυγούστου στη Βόνιτσα. Τα επόμενα σχέδιά μας περιλαμβάνουν κάποιες παραστάσεις στην Πάτρα (στα μέσα Σεπτέμβρη) και στο θέατρο «Βαφείον» τον Οκτώβριο".

- Είναι «εύκολο» για το κοινό το κείμενο του Ντοστογιέφσκι;

"Ναι είναι εύκολο, γιατί στην ουσία το έργο είναι μια ανάγκη του Ντοστογιέφσκι να προβεί σε προσωπική απολογία, με κείμενα που προδίδουν λεκτικό πλούτο απόλυτα κατανοητό από όλους".

- Στην Καλαμάτα θα δούμε την παράσταση;

"Υπολογίζω μέσα στο χειμώνα να παίξουμε και στην Καλαμάτα. Είναι ένα πολύ ωραίο έργο με βαθιά νοήματα και είμαι σίγουρη πως θα αρέσει στο καλαματιανό κοινό. Επίσης να τονίσω πως και για εμένα είναι πολύ σημαντικό να παρουσιάζω τις διάφορες δουλειές μου στην πόλη που αγαπώ και στο κοινό της που πάντα με υποστηρίζει".

- Ο ήρωας της παράστασης είναι τρελός; Γελοίος; Είναι ένας από εμάς; Ενας καθημερινός άνθρωπος της εποχής;

"Ο ήρωας της παράστασης είναι η προσωποποίηση της μελαγχολίας που βλέπει το εαυτό της στον καθρέφτη και δεν αντέχει να παραμερίζεται, να λησμονείται και να σπρώχνεται. Μεταφέρει λοιπόν τη μελαγχολία του σε ένα όνειρο όπου η ευτυχία, η αγάπη και η χαρά είναι στοιχεία της καθημερινότητας των ανθρώπων. Τελικά είναι ένας άνθρωπος της εποχής μας που συγκρίνει και κατακρίνει τα όσα γίνονται στο μίζερο μικρόκοσμο στον οποίο είναι θεατής. Βέβαια, το όνειρο του φανερώνει την αλήθεια η οποία είναι τόσο απλή και εύκολη που μάλλον γι’ αυτό το λόγο είναι τόσο δύσκολα πραγματοποιήσιμη".

- Τι σχόλια κάνουν οι θεατές αμέσως μετά την παράσταση; Τους ξαφνιάζει η όλη σύλληψη;

"Τα διαχρονικά μηνύματα που πηγάζουν από το πιο φωτεινό και αισιόδοξο διήγημα του Φ. Ντοστογιέφσκι αγγίζουν τους θεατές, οι οποίοι δηλώνουν πως πρόκειται για μια σύλληψη εξαιρετικής ευφυΐας. Τα σχόλια για την υποκριτική ερμηνεία του Δημήτρη Βερύκιου και τη δική μου είτε στο τραγούδι είτε στο φλάουτο ήταν εξαιρετικά. Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που μας δίνει κουράγιο να συνεχίζουμε! Ελπίζω να μην είναι από ευγένεια προς τους καλλιτέχνες".

- Τι σχέδια υπάρχουν για το χειμώνα; Θα συνεχίσετε μαζί με τον κ. Βερύκιο σε ένα νέο πρότζεκτ;

"Οπως ήδη είπα και πιο πάνω, σχεδιάζουμε να συνεχίσουμε με το «Ονειρο ενός γελοίου» τουλάχιστον μέχρι το Νοέμβριο. Εχουμε κάποιες ιδέες για επόμενα πρότζεκτ, αλλά ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει κάτι. Πάντως η μέχρι τώρα συνεργασία μας είναι άψογη και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος να ξαναδουλέψουμε μαζί".