Δευτέρα, 07 Απριλίου 2014 18:34

Didaktika: Τις επόμενες ημέρες η προκήρυξη του προγράμματος Training Voucher 2014

Γράφτηκε από την

Τις επόμενες μέρες αναμένεται το Υπουργείο Εργασίας να προκηρύξει το πρόγραμμα “Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για άνεργους νέους έως 29 ετών”, γνωστό και ως Training Voucher 18-29 στα πρότυπα του προγράμματος που υλοποιήθηκε το 2013 έως και υλοποιείται μέχρι τη στιγμή που μιλάμε.

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή σε άνεργους νέους ηλικίας από 18 έως 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ και απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπηρεσιών συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης οι οποίες περιλαμβάνουν:

  •  Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 80 ωρών σε οριζόντιες και εξειδικευμένες δεξιότητες
  •  Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 500 ωρών
  • Υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης και καθοδήγησης πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκηση

Με την ανακοίνωση της προκήρυξης αναμένεται να διευκρινιστούν όλες οι λεπτομέρειες  του προγράμματος το οποίο δεν θα έχει μεγάλες διαφορές από αυτό που προκηρύχθηκε το 2013.

Μιλήσαμε με τον Εκπαιδευτικό - Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού και διευθυντή του Κε.Δι.Βι.Μ – DIDAKTIKA Σπύρο Βλαχογεωργακόπουλο οποίος μας ανέλυσε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι για να ωφεληθούν από το πρόγραμμα.

Τι είναι το Voucher;

Το Training Voucher αφορά στη λειτουργία ενός συστήματος παροχής και διαχείρισης υπηρεσιών εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης που   προσφέρει τη δυνατότητα στους άμεσα ωφελούμενους να λαμβάνουν υπηρεσίες κατάρτισης από πιστοποιημένους Παρόχους. Η χρήση του ανωτέρου μοντέλου παροχής υπηρεσιών δίνει δυνατότητα στους ωφελούμενους να επιλέγουν οι ίδιοι την υπηρεσία και τον Πάροχο  από οποίο θα εκπαιδευτούν.

Πόσες θέσεις θα υπάρξουν; 

Σύμφωνα με πληροφορίες συνολικά στο 2014   θα ανακοινωθούν 75.000 θέσεις σε όλη την Ελλάδα με συγκεκριμένη κατανομή, δηλαδή:

  • 50.000 θέσεις σε ιδιωτικές επιχειρήσεις
  • 15.000 θέσεις στον τουρισμό
  • 10.000 θέσεις στον πρωτογενή και αγροτοδιατροφικό τομέα

Η κατανομή έχει να κάνει με την κατάρτιση και τις επιχειρήσεις πρακτικής εκπαίδευσης

Ποια η διαδικασία και πως επιλέγονται οι ωφελούμενοι;

Οι αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά στο site του Υπουργείου Εργασίας και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.voucher.gov.gr

Οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την υποβολή της αίτησης τους (η οποία υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης για τα δηλούμενα στοιχεία), κατά την καταχώρηση διότι λανθασμένες καταχωρήσει δεν μπορούν μετά να διορθωθούν γεγονός που αποτελεί στοιχείο αποκλεισμού από τη δράση. Όσον αφορά την επιλογή,  για τη συμμετοχή τους, αυτή  γίνεται βάσει κριτηρίων, για παράδειγμα στο προηγούμενο ήταν:

  • Ηλικία
  • Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα.
  • Ο χρόνος ανεργίας, (μέχρι 12 μήνες και από 12 μήνες και πάνω).
  • H αποδεδειγμένη γνώση ξένων γλωσσών.
  • Για τους αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ επιπλέον ο βαθμός πτυχίου, το έτος κτήσης του πτυχίου μεταπτυχιακό, οι ξένες γλώσσες.

Τα κριτήρια μοριοδότησης των αιτήσεων αλλά και οι επιμέρους διαδικασίες  για το νέο Trainning Voucher, δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, ωστόσο σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η σειρά εγγραφής και εισαγωγής στοιχείων των ανέργων στο ηλεκτρονικό σύστημα του Υπουργείου

Μόλις ολοκληρωθεί η υποβολή της αίτησης, οι ωφελούμενοι,  λαμβάνουν έναν κωδικό που ονομάζεται «Κωδικός Αριθμός Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ) με τον οποίο μπορούν να ελέγχουν εάν έχουν επιλεγεί. Εφόσον επιλεγούν μετά επιλέγουν τον πάροχο κατάρτισης με βάση τα κριτήρια τους. 

Ποια τα οφέλη των ανέργων;

Οι άνεργοι που θα επιλεγούν και θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα λαμβάνουν: 

  • 460€ ανά μήνα   (για απόφοιτους ΑΕΙ / ΤΕΙ), συνολικά 2.700€
  • 400€ ανά μήνα (για απόφοιτους  υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), συνολικά 2.400€

Επίσης τους παρέχεται από την δράση  Ιατροφαρμακευτική κάλυψη κατά τη θεωρία  και Πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη έναντι κινδύνου, ατυχήματος κ.λπ. για όλη τη διάρκεια  της εκπαιδευτικής πρακτικής άσκησης. 

Τέλος τους παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης στην επιχείρηση στην οποία πραγματοποίησαν την πρακτική τους με επιδότηση για την επιχείρηση

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα- Ποια τα οφέλη τους;

Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν όλες οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που ενδιαφέρονται να απασχολήσουν καταρτισμένο εργατικό δυναμικό. Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις δεν έχουν κανένα κόστος ή οικονομική επιβάρυνση με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Επιπλέον μετά το πέρας της πρακτικής μπορούν εάν θέλουν να προσλάβουν τον ωφελούμενο με επιδότηση από το ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για έξι μήνες.

Που μπορούμε να σας βρούμε;

Το   ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ DIDAKTIKA βρίσκεται στην οδό Φραντζή 6 στον 1ο Όροφο  και στο   τηλέφωνο 27210 85100 καθημερινά από 9:00-14:00 & 17:00-21:00. Περισσότερες πληροφορίες εδώ