Παρασκευή, 02 Μαϊος 2014 09:09

Πενταετές πάγωμα δαπανών για μισθούς και συντάξεις προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο

Παράλληλα προβλέπει την επάνοδο της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης από εφέτος (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6%), υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας.

 

Πενταετές πάγωμα (2014-2018) των δαπανών του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις στην περιοχή των 18 δισ. ευρώ προβλέπει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015- 2018 που συζητείται στη Βουλή.

Παράλληλα προβλέπει την επάνοδο της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης από εφέτος (αύξηση ΑΕΠ κατά 0,6%), υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα δίνει χώρο στην ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας αφήνει ορθάνοικτο το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων, εφόσον υπάρχει σταθερή υπέρβαση για τα έσοδα και στους υπόλοιπους δημοσιονομικούς στόχους, όπως προβλέπει το Μνημόνιο, κάνοντας ειδική αναφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στον ΦΠΑ στην εστίαση (για τον τελευταίο, στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει στο 13%).

Χαρακτηριστικά, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι «πολιτικές που έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές και κοινωνικά άδικες θα επανεξετάζονται», υπό την αίρεση, πάντα, της επίτευξης των στόχων, της απουσίας πολιτικών κινδύνων, της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων, της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου και των ομαλών γεωπολιτικών εξελίξεων. Παράλληλα, δήλωσε ότι στόχος είναι να εξοφληθούν εφέτος ληξιπρόθεσμες οφειλές 2,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο προς τους ιδιώτες.

Περισσότερα: tovima.gr