Δευτέρα, 23 Ιουνίου 2014 18:47

Πέθανε ο άνθρωπος που έμεινε στη φυλακή 15 χρόνια για εγκλήματα του IRA που δεν έκανε ποτέ

Γράφτηκε από την

Πέθανε ο Τζέρι Κόνλον - Η ζωή του έγινε η ταινία "Εις το Όνομα του Πατρός"

 Ο Τζέρι Κόνλον είχε καταδικαστεί μαζί με τον πατέρα του Τζουζέπε για τη διπλή βομβιστική επίθεση που είχε πραγματοποιήσει ο IRA σε δύο παμπ της πόλης Γκίλντφορντ στη Νοτιοδυτική Αγγλία. Στην επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν 65. Ήταν η περιβόητη υπόθεση των "τεσσάρων του Γκίλντφορντ".

Ο IRA με ανακοίνωσή του τότε είχε αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης και είχε διευκρινίσει πως η οικογένεια Κόνλον δεν είχε καμιά ανάμιξη στην υπόθεση αυτή ούτε είχε σχέσεις με την οργάνωση.

Η καταδίκη του έγινε το 1974 για ένα έγκλημα που όπως αποδείχθηκε τελικά δεν έκανε ποτέ και η ζωή του έγινε αφορμή για να γυριστεί η ταινία-ορόσημο "Εις το Όνομα του Πατρός", με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις.

Ο Κόνλον πέθανε στο σπίτι του στο Μπέλφαστ σε ηλικία 60 ετών ύστερα από μακρά ασθένεια.

Μετά την καταδίκη του είχε μείνει στη φυλακή για 15 χρόνια προτού πετύχει την αθώωσή του το 1989. Μόλις το 2005 ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ ζήτησε συγγνώμη για το δικαστικό φιάσκο. Το εφετείο έκρινε ότι η αστυνομία είχε κατασκευάσει τα ενοχοποιητικά στοιχεία.

Ο ίδιος, αρκετά μέλη της οικογένειάς του και τρεις φίλοι του, απελευθερώθηκαν μεν, ο πατέρας του όμως πέθανε στη φυλακή το 1980. Ο Τζουζέπε Κόνλον αθωώθηκε μετά θάνατον το 1991.

Βγαίνοντας από την δικαστική αίθουσα, ο Τζέρι Κόνλον είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους: "Φυλακίστηκα για κάτι που δεν έκανα. Είμαι αθώος". Ποτέ άλλωστε δεν είχε σταματήσει να διαμαρτύρεται για την κράτηση του, ενώ ανέφερε ότι η αστυνομία απέσπασε την ομολογία του ασκώντας βία.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ελεύθερος πια ο Τζέρι έγραψε την αυτοβιογραφία του και αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση-απελευθέρωση άλλων άδικα φυλακισμένων (σε Γκουαντάναμο κ.α.) με την αποζημίωση των 500.000 στερλινών που έλαβε από το Λονδίνο.

Το 2009 ο Κόνλον, σύμφωνα με το BBC, είχε αποκαλύψει πως λόγω της περιπέτειας του είχε σημαντικά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ είχε αποπειραθεί και να αυτοκτονήσει. Λόγω των ψυχολογικών του προβλημάτων είχε γίνει αλκοολικός, ενώ ήταν και χρήστης ναρκωτικών.

Η ζωή του Τζέρι Κόνλον και το βιβλίο του με τίτλο "Αποδεδειγμένα Αθώος" ενέπνευσαν τον σκηνοθέτη Τζιμ Σέρινταν το 1993 να γυρίσει την ταινία "Εις το Όνομα του Πατρός". Μια ταινία προτάθηκε για 7 Όσκαρ και 4 Χρυσές Σφαίρες.

Όσο για τα διδάγματα, αυτά ηχούν ακόμη και σήμερα ιδιαιτέρως επίκαιρα. Ο ίδιος ο Κόνλον έγραφε το 2009 στην εφημερίδα "the Guardian", όπως δημοσιεύει σήμερα το "Έθνος":

"Ελπίζω όσα συνέβησαν σε εμάς να λειτουργούν πάντα ως υπενθύμιση ώστε οι άνθρωποι να μην οδηγούνται σε βιαστικά συμπεράσματα, ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος".

"Όταν μια κοινότητα καταστεί μαζικά ύποπτη για κάποιο έγκλημα, κάθε όργανο του κράτους θα νιώσει υποχρεωμένο να αποδείξει πως οι υποψίες έχουν βάση. Το παράδειγμα του Τζέρι και της οικογενείας του θα έπρεπε να μας στοιχειώνει για πάντα", σημειώνει με διάθεση κραυγής ενάντια στη μαζική δαιμονοποίηση ομάδων του πληθυσμού ο Γκάρεθ Πιρς, ο επί σειρά ετών συνήγορος υπεράσπισης του Κόνλον, τον οποίο στην κινηματογραφική ταινία του 1993 ενσάρκωσε η ηθοποιός Εμα Τόμσον.

You must have the Adobe Flash Player installed to view this player.

Πηγή: news247.gr