Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014 12:57

40 χρόνια μνήμης και πόνου από την εισβολή στην Κύπρο

Γράφτηκε από την
40 χρόνια μνήμης και πόνου από την εισβολή στην Κύπρο

Συμπληρώνονται σήμερα 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, και η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει δια των όπλων το βόρειο τμήμα της νήσου. Στις πέντε και τριάντα το πρωί, ώρα κατά την οποία εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, ήχησαν οι σειρήνες σε όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

 

Με την ήχηση των σειρήνων οι μνήμες γύρισαν 40 χρόνια πίσω στο μαύρο καλοκαίρι του 1974, όταν έγινε η απόβαση του τουρκικού στρατού στις ακτές της Κερύνειας. Τότε που τα παιδιά μεγάλωσαν απότομα, ζώντας σε αντίσκηνα και εγκλωβισμένα σε χωριά στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και προσπαθώντας να επιβιώσουν στην καθημερινότητα τους.

Στις δέκα το πρωί, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, τελέστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο μνημόσυνο των πεσόντων στην εισβολή, με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη. Τον επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης. Έγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και ανεύρεση των αγνοουμένων.

Εξάλλου, εκδήλωση οργανώνει στην Λευκωσία και η Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, στην οποία θα μιλήσει η πρόεδρος της, Μαρία Καλμπουρτζή.

Το βράδυ στο προεδρικό μέγαρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, την οποία για πρώτη φορά οργανώνουν από κοινού η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Κυβέρνηση και κόμματα με ανακοινώσεις καταδικάζουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή και αποτίουν φόρο τιμής σ αυτούς, που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου.

Τονίζουν την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία και υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για επανένωση της Κύπρου και απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα.

Στο μεταξύ την προσεχή Πέμπτη θα συναντηθούν στο πλαίσιο της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων, που άρχισαν τον Φεβρουάριο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Η Κυπριακή κυβέρνηση διαπιστώνει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν σημειώνουν πρόοδο, αφού η τουρκοκυπριακή ηγεσία εξακολουθεί να κινείται εκτός των συμφωνηθέντων στις 11 Ιανουαρίου για το πλαίσιο αναζήτησης λύσης του Κυπριακού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER