Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 21:26

The Punk Syndrome: Punk από ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και σύνδρομο down.

Γράφτηκε από τον

Το Punk Syndrome είμαι μια ταινία για το Φιλανδικό συγκρότημα punk Pertti Kurikan Nimipäivät σε σκηνοθεσία Jukka Kärkkäinen και J-P Passi. 

 Αυτό που κάνει το συγκρότημα πολύ ιδιαίτερο είναι το ότι τα μέλη του είναι άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αυτισμό και σύνδρομο down.

Η ταινία δείχνει τα μέλη της μπάντας να χρησιμοποιούν την punk μουσική και κουλτούρα ως διέξοδο στην απογοήτευσή τους από την καθημερινότητα... όπως πχ το να μην τους σερβίρουν καφέ λόγω της αναπηρίας τους. Η ταινία προσπαθεί ένα ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο των ανθρώπων με αναπηρία. Κέρδισε βραβείο κοινό στο  Tampere Film Festival το 2012,  Jussi Award ως καλύτερο ντοκιμαντέρ το 2013, βραβείο καινοτομίας στο φεστιβάλ  Visions du Réel της Ελβετίας και βραβείο κοινού στο SXSW festival στο Austin του Texas.

Το συγκρότημα δημιουργήθηκε το 2009 σε ένα πολιτιστικό εργαστήρι της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Lyhty η οποία παρέχει στέγαση και εκπαίδευση σε άτομα με νοητική υστέρηση. Οι στίχοι τους ασχολούνται με κοινωνικά προβλήματα αλλά και... δυσάρεστες πεντικιουρίστες...

Η punk κουλτούρα ήταν πάντα ανατρεπτική και προκλητική απέναντι στα κοινωνικά και μουσικά στερεότυπα. Ετσι στο ίδιο πνεύμα είναι και τα λόγια του τραγουδιστή του συγκροτήματος Kari Aalto:

"Η ταινία είναι για έναν καθυστερημένο που τραγουδάει punk και τρεις καθυστερημένους που παίζουν punk. Θα πρέπει να τη δεις και να αποφασίσεις αν θα μισήσεις τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή θα τα αγαπήσεις και θα τα σεβαστείς" 

... και να αποφασίσεις ίσως ποιοι είναι οι πραγματικά καθυστερημένοι στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες που ζούμε...

Pertti Kurikka - κιθάρα

Kari Aalto - φωνητικά

Sami Helle - μπάσο

Toni Välitalo - τύμπανα