Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2014 00:01

Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Γράφτηκε από την
Διάλυση της Βουλής και πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ

Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν τη Δευτέρα υπέρ της διάλυσης της Bουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 17 Μαρτίου

 

Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν σήμερα υπέρ της διάλυσης της Bουλής, ανοίγοντας τον δρόμο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 17 Μαρτίου.

Με ψήφους 93 υπέρ και 0 κατά το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, μετά την αποπομπή από την κυβέρνηση στις 2 Δεκεμβρίου των υπουργών Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ και Δικαιοσύνης Τζίπι Λίβνι από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Νετανιάχου θα επανεκλεγεί πρωθυπουργός, καθώς πολλοί Ισραηλινοί υποστηρίζουν τη σκληρή στάση που κρατά στη σύρραξη με τους Παλαιστίνιους και άλλα θέματα ασφαλείας.

Αν και το κόμμα του, το Λικούντ, αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, ο Νετανιάχου θα χρειαστεί να συμμαχήσει με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία σήμερα με τη δέσμευση να καταργηθεί ο ΦΠΑ σε βασικά τρόφιμα, κατά τη διάρκεια ενός επιχειρηματικού συνεδρίου στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου αποκάλεσε το σχέδιο αυτό πλαίσιο «κοινωνικής δικαιοσύνης», κάνοντας μια κρίσιμη κίνηση υπέρ της μεσαίας τάξης του Ισραήλ και των υπερορθόδοξων, τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί.

Λίγο πριν από την ψηφοφορία για τη διάλυση της βουλής, οι Ισραηλινοί βουλευτές υιοθέτησαν με 47 ψήφους υπέρ έναντι 23 κατά μια τροπολογία της κυβέρνησης για να παραμείνει ανοικτό ένα κέντρο κράτησης Αφρικανών μεταναστών, παρά την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας να κλείσει ως τις 22 Δεκεμβρίου.

Το δικαστήριο αποφάσισε τον Σεπτέμβριο ότι η κράτηση περίπου 2.000 μεταναστών, βάσει ενός νόμου που πέρασε το 2013 και επιτρέπει την κράτησή τους χωρίς δίκη, παραβιάζει τα δικαιώματά τους στην ελευθερία και την αξιοπρέπεια.

Στην τροπολογία που πέρασε σήμερα τέθηκε όριο 20 μηνών για την κράτηση στο κέντρο Χόλοτ.

Περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες από την Ερυθραία και το Σουδάν βρίσκονται στο Ισραήλ, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πολλοί από τους οποίους έχουν εισέλθει στη χώρα παράνομα από τα σύνορα με την Αίγυπτο.

Πηγή: protothema.gr


NEWSLETTER