Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 21:14

Ο ιταλικός Τύπος για τον νέο επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη

Από τον Ανδρέα Παπανδρέου στον Αλέξη Τσίπρα - Η διαδρομή, το βιογραφικό και οι γνώσεις του νέου διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών

 

Μετά την ανάδειξη του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, κι έπειτα από το ενδιαφέρον του εγχώριου Τύπου για το πλούσιο βιογραφικό του, ακόμα και ο ιταλικός Τύπος ασχολείται με το πρόσωπό του.

Η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano σε εκτενές ρεπορτάζ της αναφέρεται στον νέο διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναλύοντας την εμπειρία του Γιάννη Ρουμπάτη και εστιάζοντας κυρίως στη συνεργασία του με τον πρώην πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου.

«Ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγει τον πρώην εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ και πρώην δημοσιογράφο, Γιάννη Ρουμπάτη, για να διευθύνει τις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας», αναφέρει το ιταλικό δημοσίευμα.

Αφού επισημαίνει τις σπουδές του και την εμπειρία του ως διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins του Μέριλαντ των ΗΠΑ, ο συντάκτης, Φραντσέσκο Ντε Πάλο, γράφει πως ο Ρουμπάτης ακολούθησε τον Ανδρέα Παπανδρέου στα πιο δυναμικά πολιτικά του βήματα, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να γίνει ειδικός σύμβουλος πρωθυπουργού για θέματα Διεθνών ΜΜΕ.

«Από εκεί η μετάβαση στον πολιτικό αγώνα ήταν σύντομη καθώς το 1987 τοποθετήθηκε στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παραμένοντας μέχρι τον Ιούνιο του 1988 και έπειτα διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ από το 1994 ως το 1999», γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Στη συνέχεια, αναφέρει πως υπήρξε ανταποκριτής για την εφημερίδα Το Βήμα στην Ουάσιγκτον «όπου προωθούσε την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ από ένα μικρό κόμμα αντιπολίτευσης σε ένα κόμμα εξουσίας».

Την ίδια ώρα, επισημαίνει πως είναι «εξαιρετικός γνώστης της εξωτερικής πολιτικής και δημοκράτης», ενώ το δημοσίευμα εξηγεί πως εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται κοντά στις θέσεις του Τσίπρα. 

«Σε μία σπάνια τηλεοπτική παρέμβασή του τον Σεπτέμβριο του 2013 χαρακτήρισε “εξευτελιστική και εγκληματική” την απουσία ενός κρατικού τηλεοπτικού σταθμού στην Ελλάδα. […] Ο Ρουμπάτης επιτέθηκε ανοιχτά στην κυβέρνηση Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι έστησε μία τηλεόραση-βιτρίνα (αναφέρεται στην ΝΕΡΙΤ), χωρίς υπαλλήλους και χωρίς να διασφαλιστεί το σήμα σε ολόκληρη τη χώρα. Αντιθέτως, το έκανε για να παραπλανήσει τους πολίτες ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση έγινε σεβαστό», γράφει ο Ντε Πάλο. 

Πηγή: protothema.gr