Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 21:59

Financial Times: Η ΕΚΤ «αντιστέκεται» στο σχέδιο διάσωσης των Ελλήνων

Ποιο είναι το «αγκάθι» στην πρόταση Βαρουφάκη που δεν εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - Γιατί αρνούνται και τα 1.9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων 

 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιστέκεται πολύ σθεναρά σε ένα συγκεκριμένο σημείο του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να αφήσει την Αθήνα χωρίς εξωτερική πηγή χρηματοδότησης, μόλις λήξει το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, στο τέλος του μήνα. Αυτό επικαλείται σε κεντρικό άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Financial Times, το βράδυ της Τρίτης. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η Αθήνα θα μπορούσε να κερδίσει 10 δισ. ευρώ από την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων ως «ενδιάμεση χρηματοδότηση» για να «ηρεμήσει η χώρα» για τους επόμενους τρεις μήνες, έως ότου να προκύψει νέα συμφωνία με τους εταίρους. 

Αλλά η ΕΚΤ, σημειώνουν οι FT είναι απρόθυμη να εγκρίνει την πώληση του χρέους. Δεν θα αυξήσει το ανώτατο όριο στα 15 δισ. ευρώ για την έκδοση κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, αναφέρει το δημοσίευμα. «Το ελληνικό σχέδιο βασίζεται πλήρως στην ΕΚΤ. Η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή στάση», τονίζει άλλος αξιωματούχος στην εφημερίδα. 

Χωρίς την χρηματοδότηση από τα κρατικά ομόλογα, επισημαίνεται στους FT, η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει πρόσβαση σε ρευστότητα άμεσης ανάγκης, για πρώτη φορά μετά το ελληνικό σχέδιο διάσωσης που ξεκίνησε τον Μάιο του 2010.

Η στάση της ΕΚΤ ανεβάζει τον τόνο στην αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τους διεθνείς πιστωτές της, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξάντληση της ρευστότητας μέσα  μέσα σε λίγες εβδομάδες, επισημαίνουν οι FT, ενώ επίσης τονίζεται ότι είναι πολύ πιθανό η αίσθηση αισιοδοξίας των επενδυτών των τελευταίων ωρών να δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται επιπλέον μετρητά μέχρι τον Ιούνιο, όταν θα πρέπει να καταβάλλει την πληρωμή 3,5 δισ. ευρώ. Πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται τώρα ότι το πρόγραμμα θα σταματήσει να ισχύει από τώρα, κάτι που θα μπορούσε να ξαναρχίσει τον πανικό στην αγορά και να προκαλέσει ένα "bank run"», αναφέρεται σχετικά.

«Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να πιέσει τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας "τεχνική" επέκταση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» αναφέρουν επίσης οι FT, που επίσης αναφέρουν ότι προετοιμάζεται έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες στις 11 Φεβρουαρίου. 

«Παρά την πίεση από πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες, οι αξιωματούχοι που έχουν συναντηθεί με τον κύριο Βαρουφάκη λένε ότι επιμένει στο ότι η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να ζητήσει παράταση του προγράμματος για πολιτικούς λόγους, καθώς θα σημαίνει ότι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν με το ήδη υπάρχον πρόγραμμα» τονίζουν οι FT.

«Αντιλαμβάνονται ότι η επιρροή τους είναι χαμηλή, αλλά αισθάνονται ότι είναι σε μια αποστολή, και δίνουν την εντύπωση ότι είναι διατεθειμένοι να ρισκάρουν πολλά» λέει στους FT ένας από τους τραπεζίτες που συμμετείχαν στην συνάντηση του κυρίου Βαρουφάκη με τους επενδυτές στο Λονδίνο. «Η μη ανανέωση του προγράμματος, δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα. Ήταν πολύ σαφές ότι δεν θα ζητήσει παράταση» συμπληρώνει ο ίδιος.

Μια άλλη πιθανή πηγή ρευστότητας που ζήτησε ο κύριος Βαρουφάκης είναι τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης. Βάσει της συμφωνίας του 2012, οι ταμειακές ροές επρόκειτο να επιστρέφονται στην Αθήνα, κάτι που πάντως δεν έχει γίνει, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. 

Πάντως, αξιωματούχοι δηλώνουν στους FT ότι οι υπουργοί της Ευρωζώνης είναι απίθανο να επιτρέψουν τα κεφάλαια αυτά να επιστραφούν χωρίς να υπάρχει μια ευρύτερη, πλήρης συμφωνία.

Πηγή: protothema.gr