Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 22:30

Βενιζέλος: Φέρτε «κούρεμα» έστω και ενός ευρώ

Η κυβέρνηση υποχωρεί με κραυγή επίθεσης, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Προτιμώ την υποχώρηση από την εθνική βλάβη, συμπλήρωσε

 

Από τη σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε η ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Εύγγελου Βενιζέλου κατά τη διαδικασία ανάγνωσης των Προγραμματικών Δηλώσεων στη Βουλή. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στη χθεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η γραμμή της κυβέρνησης είναι η υποχώρηση με κραυγή επίθεσης. Συμπλήρωσε, δε, πως προτιμά την υποχώρηση από την  εθνική βλάβη.

Συγκεκριμένα ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος είπε ότι εχθές άκουσε μια αυτάρεσκη ιδεολογική πλατφόρμα και ότι είδε ένα ύφος αλλαζονικό. Σχολιάζοντας τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είπε ότι προέχει η εξουσία η οποία γεφύρωσε τις διαφορές.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε, επίσης, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση για δοσιλογισμό, δεν αναγνώριζαν καμία προσπάθεια, ενώ ξεκίνησε επαφές ως κυβέρνηση χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο.

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέχρι στιγμής μιλάει με διάφορους, αλλά δεν έχει έρθει σε επίσημη επαφή με το ΔΝΤ. Συμπλήρωσε, δε, πως ενώ οι κκ Βιζερ και Κοστέλο ήταν στην Αθήνα κρυφά εχθές, ο κ. Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στη λέξη Τρόικα. Για τις δύο εβδομάδες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η χώρα ξανακρεμάστηκε στα μανταλάκια.

Μίλησε επίσης για "αστεία εσωτερικά γλειψίματα από επιχειρηματικούς κύκλους" προς ττην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά περιέγραψε την κατάσταση μετά από τις δύο εβδομάδες της νέας κυβέρνησης και σημείωσε την απόφαση της ΕΚΤ περί μη επιλογής των ομολόγων ελληνικού δημοσίου, την αρνηση εκδοσης εντόκων γραμματείων, την διογκούμενη υστέρηση εξόδων του δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία και την υποβάθμιση της χώρας από οίκους αξιολόγησης.

Έκανε λόγο, επίσης, για ριζική στροφή του κ. Τσίπρα σε σχέση με το χρέος, αφού πλέον μιλάει για κανονική εξυπηρέτησή του και για πρόσληψη της συμβουλευτικής εταιρείας Lazard.

Υπογράμμισε, δε, πως η κυβέρνηση οικοδομεί την επιχειρηματολογία της σε ισοσκελισμένους προυπολογισμούς. Πρόσθεσε, επίσης πως η εννοια δημοσιονομικός χώρος είναι η αγαπημένη του έννοια και ανέφερε ότι για να πετύχουμε αυτό πρέπει να έχουμε μελέτη βιωσιμότητας του χρέους

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος στάθηκε στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν μίλησε για πολιτική διαπραγμάτευση. Σημείωσε: η τρόικα είναι υπηρεσιακή, αλλά λειτουργεί ως εκπρόσωπος των κυβερνήσεων και κάνει την τεχνική έκθεση

Απαντώντας στην καταγγελία του πρωθυπουργού ότι η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε να πάρει παράταση για έξι μήνες, αλλά για δύο είπε πως ο κ. Τσίπρας ήθελε να έχει έτοιμη την εξάμηνη παράταση, δεν ήθελε "να λερώσει τα χέρια του" και ότι στην πραγματικότητα τους καταγγέλει πως δεν άφησαν τη χώρα έξι ακόμα μήνες στο μνημόνιο, αντί για δύο.

Χαρακτήρισε τεράστιο λάθος το πρόγραμμα - γέφυρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ότι αυτό σημαίνει πως μένουμε στην πραγματικότητα μετέωροι, χωρίς δάνειο, χωρις αγορές, χωρίς πιστωληπτική γραμμή και ότι όλα αυτά στρέφονται κατά της ανάπτυξης.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι στο θέμα των τραπεζών δημιουργεί βόμβα χρηματοοικονομική σε βάρος της χώρας με την εξάρτηση από το ΔΣ της ΕΚΤ. "Θέλετε να εξαρτώμαστε από τον κ. Ντράγκι, να ζήσουμε την εμπειρία της Κύπρου;", διερρωτήθηκε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τη κυβέρνηση στις διεθνείς επαφές και προειδοποίησε πως δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο, σημειώνοντας: εκεί που ήσουν ήμουνα, εδώ που είμαι θά 'ρθεις

Κατηγόρησε, επίσης, τον ΣΥΡΙΖΑ πως εκφράζει την παθογένεια της Μεταπολίτευσης. Σχολιάζοντας με έμμεσο τρόπο τις αναφορές του κ. Τσίπρα στο Σύνταγμα, είπε: "το φτιάξαμε εμείς το 2001".

Κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι εχθές ο πρωθυπουργός δεν είπε λέξη για την Τουρκία στην εξωτερική πολιτική, στην θαλάσσιες ζώνες και την αγροτική πολιτική.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι είναι ανοιχτός σε εξεταστική επιτροπή για το πως φτάσαμε στο μνημόνιο και πρόσθεσε πως θα πρέπει να είναι και εξεταστική διαρκείας. Έδειξε ανοιχτός και για εξεταστική στο PSI και ανέφερε πως αν γίνει έλεγχος στα ΜΜΕ θα βρεθούν εκεί οι καινούργιοι υποστηρικτές, όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή: protothema.gr