Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2015 20:40

Μοσκοβισί: Δεν υπάρχει έτοιμο σχέδιο για την Ελλάδα

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της και να δει την αντίδραση των εταίρων, τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών

 

Η Αθήνα θα πρέπει να ζητήσει παράταση της τρέχουσας διάσωσης για να δώσει στον εαυτό της και στην ευρωζώνη χρόνο για να καταλήξουν σε μία νέα συμφωνία καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ελλάδα τώρα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομιών, Πιερ Μοσκοβισί. 

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Μοσκοβισί, είπε ότι οι υπουργοί της ευρωζώνης, που αποκαλούνται Eurogroup, θα ακούσουν τις απόψεις της Ελλάδας στην αυριανή συνάντηση και θα ενημερώσουν τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για το ποιες ήταν οι απόψεις τους, αλλά μία συμφωνία για την παράταση της διάσωσης θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις 16 Φεβρουαρίου για τη συνέχιση των συνομιλιών. 

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο στο τραπέζι. Το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να παρουσιάσει τις απόψεις της» δήλωσε ο Moscovici σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της διάσκεψης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών από τις 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου. 

«Θα είναι επίσης μία ευκαιρία (για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών) να δει το πώς οι υπουργοί της ευρωζώνης θα αντιδράσουν σε αυτό» δήλωσε ο Moscovici.  

«(Οι Έλληνες) γνωρίζουν ότι το πρόγραμμα είναι η αναφορά και το πλαίσιό μας. Πρέπει να δούμε τι είδους λύσεις μπορούμε να αποφασίσουμε εντός αυτού του πλαισίου, όχι εκτός αυτού» πρόσθεσε. 

«Τεράστιος ρεαλισμός και πολλή καλή θέληση θα απαιτηθεί από όλους τους φορείς» τόνισε. 

«Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη… μία έξοδος δεν είναι σενάριο, δεν υπάρχει plan B» δήλωσε ο Μοσκοβισί σύμφωνα με το Dow Jones Newswires. 

O Ευρωπαίος Επίτροπος επίσης επέκρινε κράτη-μέλη της Ε.Ε. μεταξύ αυτών και η Βρετανία, για την εκπόνηση σχεδίων για πιθανή ελληνική έξοδο από το κοινό νόμισμα.

Η Ε.Ε. πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να εργαστεί με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις της Αθήνας σε μία «σημαντική στιγμή» την Τετάρτη, όταν ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες, δήλωσε. 

Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται επίσης να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο μπλοκ των 28 εθνων και την ευρωζώνη, πρόσθεσε ο Επίτροπος. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρει το βάρος να καθορίσει τη διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας έως την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Φεβρουαρίου και να αποφύγει μονομερείς δηλώσεις που κάνουν δύσκολη τη συνεργασία, δήλωσε. 

«Χρειάζεται να συνομιλήσουμε με ήρεμο και εποικοδομητικό τρόπο» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

Πηγή: protothema.gr