Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015 12:01

Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία δηλώνουν Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τούσκ

Γράφτηκε από την
Ικανοποιημένοι από τη συμφωνία δηλώνουν Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Τούσκ

Την ικανοποίηση τους για τη συμφωνια που επιτεύχθηκε στο θεμα της Ελλάδας εξέφρασαν σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Οι τρεις πρόεδροι χαιρέτισαν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα ούτως ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο εγγύς μέλλον στις άμεσες υποχρεώσεις της.

 

Πρώτος μετά την πληροφορία πως η Ελλάδα έχει έρθει σε μια συμφωνία με την Ευρώπη μίλησε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Αφού ευχαρίστησε τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Γερούν Ντάισελμπλουμ που βρέθηκαν μαζί του στις δηλώσεις ανέφερε. "Έχουμε μια συμφωνία μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων. Επιτέλους καταλήξαμε. Κάποιος μπορεί να πει πως είχαμε ένα Greekment".

"Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να πληρωθούν, να υπερψηφιστούν από αρκετά κοινοβούλια συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού" εξήγησε. Με τον τρόπο αυτό ο κ. Τουσκ εξήγησε πως "αποφεύγονται οι οικονομικές, κοινωνικές συνέπειες που θα επέρχονταν" σε περίπτωση μη κατάληξης σε συμφωνία.
"Ακολουθώντας τις διάφορες ελληνικές διαδικασίες το eurogroup θα συνεχίσει τις εργασίες του" σημείωσε ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου και ανέφερε πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να δουν πως θα "βοηθηθεί η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της με τη λεγόμενη γεφυροποίηση των αναγκών"

Ο κ. Τουσκ έκλεισε λέγοντας "Θέλω να ευχαριστήσω τον Γιούνκερ και τον κ. Ντάισελμπλουμ, ξέρω πόσο αφοσιωμένοι υπήρξαν, τους ευχαριστώ θερμά γιατί χωρίς την προσπάθειά τους δεν θα υπήρξε συμφωνία".
Γιούνκερ: Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν έκανε λόγο για μια επίπονη συμφωνία. "Από την αρχή είπαμε ότι δεν έπρεπε να έχουμε GREXIT. Είμαστε ικανοποιημένοι. Η Κομισιόν επέμενε στην αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαστε ευτυχείς για το πρόγραμμα των 35 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη".

"Εξετάσαμε πολλά 17 ώρες, εργαστήκαμε σε πολλά, στο χρέος, τα δημοσιονομικά και συμφωνήσαμε στην έξτρα προσπάθεια. Υπήρξαν όμως και ανοιχτά ζητήματα, αλλά καταφέραμε να καταλήξουμε σε συμφωνία" σημείωσε.

"Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε δίνει νικητές, δεν δίνει ηττημένους. Δεν ταπεινώθηκε ο ελληνικός λαός", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε για το ελληνικό θέμα, στις Βρυξέλλες.
Ντάισελμπλουμ: Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να περάσει τα μέτρα

"Μπορέσαμε να συμφωνήσουμε σε πολλά ζητήματα ώστε να θέσουμε και πάλι σε σωστή τροχιά την Ελλάδα" σημείωσε ο πρόεδρος του eurogroup. "Νομίζω ότι αυτές οι 17 ώρες ήταν πολύ κρίσιμες. Το κομβικό σημείο ήταν το κομμάτι της εμπιστοσύνης. Συμφωνήσαμε επί πολλών ζητημάτων, ενώ έγινε έξτρα προσπάθεια από πολλές πλευρές για να επανέλθει η Ελλάδα σε αυτή την τροχιά. Θα βοηθήσει ό,τι συνέβη για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα" εξήγησε.

"Θα χρειαστούν 25 δις για τις τράπεζες και τα υπόλοιπα για επενδύσεις και χρέος. Ένα από τα σημεία-κλειδιά είναι αυτό. Στο Eurogroup συνεχίσαμε την δουλειά. Από την ελληνική πλευρά θα υπάρξει νομοθεσία για το σύνολο τη συμφωνίας και ως προς τα πρώτα προαπαιτούμενα. Όταν γίνει αυτό και μετά θα εκκινήσουν οι άλλες διαδικασίες και στα υπόλοιπα Κοινοβούλια" ανέφερε στη συνέχεια και συνέχισε: "Θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της χρηματοδότησης και του χρέους, μένει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Τώρα θα πρέπει να νομοθετηθούν τα μέτρα και τα φώτα πέφτουν πάνω στην Ελλάδα".

"Τρίτη, Τετάρτη στην Ελλάδα θα χρειαστεί έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο. Την Τετάρτη, Πέμπτη ή Παρασκευή θα αποφασίσουν τα λοιπά εθνικά κοινοβούλια τη δική τους ψηφοφορία. Τα μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν και μετά να δοθεί η εντολή στους διαπραγματευτικούς θεσμούς" κατέληξε.

πηγή: news247.gr


NEWSLETTER