Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2015 18:32

Δίωξη σε στελέχη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας για ζημία 4,5 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο

Συνέχιζαν να λαμβάνουν μισθούς προ μνημονιών - Έπαιρναν 15 μισθούς και επιδόματα που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ το μήνα.


Ενώ η Ελλάδα μετρά ήδη πέντε χρόνια στον «αστερισμό» των μνημονιών και των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, κάποιοι φαίνεται πώς δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την οικονομική κρίση, αφού συνέχισαν να απολαμβάνουν μισθούς, επιδόματα και δώρα, όπως ακριβώς τα ελάμβαναν πριν η χώρα προστρέξει στους δανειστές.
Πρόκειται για υψηλά ιστάμενα στελέχη του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα για τον πρόεδρο, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους γενικούς διευθυντές του Οργανισμού σε βάρος των οποίων ασκήθηκε, από την εισαγγελέα Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία κατά του δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση.

Είχε προηγηθεί η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με εντολή της κυρίας Ράικου από τον εισαγγελέα Ιωάννη Σέβη. Αφορμή για την έναρξη της έρευνας αποτέλεσαν δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι εργαζόμενοι του Οργανισμού συνέχισαν, παρά τη δημοσιονομική κρίση και τις περικοπές μέσω μνημονιακών νόμων, να παίρνουν 15 μισθούς και επιδόματα που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ το μήνα.

Με βάση τα στοιχεία και τους ελέγχους μισθοδοσίας, που διενεργήθηκαν κατά την προκαταρκτική έρευνα, προέκυψε ότι: Είτε δεν εφαρμόστηκαν καθόλου ή δεν εφαρμόστηκαν ορθά οι περικοπές, όπως προβλέπεται από τους μνημονιακούς νόμους του 2010 και του 2012. Το αποτέλεσμα ήταν να προκληθεί ζημία ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Η σχετική δικογραφία διαβιβάζεται σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς.

Πηγή: protothema.gr