Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015 19:04

Politico: Ο Τζειμς Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει το "plan B" της "ομάδας Βαρουφάκη"

Γράφτηκε από την
Politico: Ο Τζειμς Γκαλμπρέιθ αποκαλύπτει το "plan B" της "ομάδας Βαρουφάκη"

Στην αποκάλυψη του «σχεδίου δράσης» της «ομάδας Βαρουφάκη» που υπό άκρα μυστικότητα ετοίμαζε το plan B του υπουργού, με την υποκλοπή των ΑΦΜ, την εισαγωγή παράλληλου νομίσματος και όλων όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, κάνει το περιοδικό Politico, στο οποίο μίλησε ο μέχρι πρότινος στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. 

Ανταλλαγή πληροφοριών με κρυπτογραφημένα email, συναντήσεις σε απομακρυσμένα σημεία και κυρίως «κανείς από την ομάδα των 4-5 ατόμων δεν μιλούσε για όσα συζητούσαμε με κανέναν εκτός κύκλου», υποστηρίζει στο περιοδικό ο κύριος Γκαλμπρέιθ, που πάντως δηλώνει κατηγορηματικά πως δεν επρόκειτο για μια επιχείρηση «απατεώνων». 

«Δεν υπήρχε τίποτα αμφίβολο σε όσα κάναμε, εκτός από το γεγονός ότι γνωρίζαμε πως θα μπορούσαν να παρερμηνευθούν», λέει χαρακτηριστικά στο Politico. 

Όσο για το ποια ήταν η αποστολή της ομάδας; «Να προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε μια σειρά εξοργιστικά ερωτήματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν, όπως: "Πού θα πρέπει να εστιαστεί η προσοχή της κυβέρνησης, αν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού; Πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια η επισιτιστική κατάσταση; Πόσο καιρό μπορούν να διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια;" Αυτά έπρεπε να ξέρουμε, χωρίς όμως να ρωτούμε ανοιχτά τους ανθρώπους, οι οποίοι σε μια τέτοια περίπτωση θα υποψιάζονταν ότι όντως έχουμε τέτοιο σχέδιο», λέει ο αμερικανός οικονομολόγος, που γέλασε όταν ρωτήθηκε εάν η ομάδα χρησιμοποιούσε κωδικούς.  

Παραδέχεται ωστόσο πως επικεφαλής της ομάδας ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης και πως ήταν ενήμερος για κάθε κίνηση: «Δεν είχα καμία επαφή με τον Αλέξη (σ.σ. εννοεί τον Αλέξη Τσίπρα) μετά το τέλος Φεβρουαρίου», λέει ο κύριος Γκαλμπρέιθ. 

«Ηταν απλώς μια προετοιμασία στο παρασκήνιο για την περίπτωση που η χώρα βρισκόταν σε μια θέση που δεν ήθελε να βρεθεί», υπερασπίζεται τις ενέργειές του, αλλά αρνείται πως η ομάδα αυτή είχε οποιαδήποτε ανάμειξη με το σχέδιο χακαρίσματος των ΑΦΜ: «Αυτό ήταν εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχει ξεσηκώσει κατακραυγή αυτές τις μέρες», λέει.

ΠΗΓΗ: protothema.gr


NEWSLETTER