Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015 09:51

Γιάννης Μαρκόπουλος: "Οι νέοι δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα"

Γράφτηκε από την
Γιάννης Μαρκόπουλος: "Οι νέοι δεν πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα"

Σε λίγες μέρες θα βρίσκεται στα καταστήματα ο νέος δίσκος του Γιάννη Μαρκόπουλου «Εντεύθεν», έργο που ο μεγάλος συνθέτης αφιερώνει στους νέους, τη «δύναμη» της χώρας, όπως τους έχει χαρακτηρίσει. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε μαζί του για το άλμπουμ αυτό -το πρώτο με θεματικό άξονα που ηχογραφεί μετά από σχεδόν 18 χρόνια-, τα ανέκδοτα έργα του που μένει να ηχογραφηθούν, τους νέους, την κατάσταση στη χώρα. Επιπλέον, στις 8 Σεπτεμβρίου 2015 ο Γιάννης Μαρκόπουλος θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο όπου, εκτός από το «Εντεύθεν», θα παιχτεί ένα από τα πρώτα του έργα, το «Χρονικό».

«Όλο αυτό το διάστημα, έχω κάνει πολλά έργα βασισμένα στην κλασική γραμμή της νεότερης δουλειάς μου με την 'Επιστροφή στις ρίζες', δηλαδή ανάμεσα σε χρώματα που έχει η συμφωνική ορχήστρα και σε χρώματα που έχουν τα ελληνικά όργανα, όπως η λύρα, το λαούτο και το σαντούρι. Ένας συνδυασμός που 'πέρασε' πάρα πολύ στα έργα μου των χρόνων αυτών, όπως το 'Κονσέρτο - ραψωδία για λύρα και ορχήστρα', η 'Ερωτική Συμφωνία', η 'Λειτουργία του Ορφέα'», αναφέρει για την περίοδο που δεν ηχογράφησε κομμάτια με θεματικό άξονα, εκτός από κάποια, που όμως είχαν ειδικό σκοπό, όπως τα τραγούδια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. «Το 'Εντεύθεν' είναι μια σειρά από τραγούδια τα οποία δένονται μεταξύ τους με την ορχήστρα Παλίντονος αρμονία, που είναι έγχορδα, πνευστά και νυκτά όργανα. Δεν υπάρχει ούτε ένας συλλεκτικός ήχος, όλα γράφτηκαν μέσα στο στούντιο, μαζί με τους τραγουδιστές, τις χορωδίες. Ήταν πανέτοιμο, χωρίς να χρησιμοποιήσω όλες τις ευκαιρίες που δίνει η σύγχρονη ηχητική. Δεν πολυπιστεύω πλέον ότι όλα αυτά τα ηλεκτρικά όργανα θα μπορούσαν να έχουν μια μέθεξη, μια επικοινωνία», τονίζει.

Υπάρχουν όμως και κάποια ανέκδοτα έργα του, που μένει να ηχογραφηθούν. 'Αραγε να τα περιμένουμε στο άμεσο μέλλον; «Ναι, μόνο που δεν θα τα ηχογραφήσω στην Ελλάδα. Ξέρετε, εδώ οι ορχήστρες που πληρώνει το κράτος ποτέ δεν παίζουν τα έργα μας. Ειδικά εμένα, που με παίζουν παντού στο εξωτερικό, με αρνούνται. Υπάρχει μια κατευθυντήρια γραμμή, η οποία δεν ξεπερνιέται ακόμα. Όπως υπάρχουν κι άλλες κατευθυντήριες γραμμές σε διάφορα άλλα θέματα που εμποδίζουν να γίνει μια κοινωνική δημοκρατία, όπως λέει ο φίλος μου και σπουδαίος συγγραφέας, Γιώργος Ρωμανός. Μια κοινωνική δημοκρατία η οποία θα μπορούσε να έχει πολλές τάσεις μέσα, χωρίς αυτές να εμποδίζουν την κατευθυντήρια γραμμή της χώρας μας», επισημαίνει, κάνοντας έναν συσχετισμό με την πολιτική συγκυρία.

«Είναι απίστευτο τι τραβάει ο πρωθυπουργός, αλλά πιστεύω ότι όλα θα έρθουν στη 'γραμμή' που πρέπει, διότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει τίποτα άλλο. Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε ώστε να νικήσει. Υποφέρει ο κόσμος πάρα πολύ, αλλά και η φυγή είναι ακόμα χειρότερη. Οι νέοι πρέπει να γυρίσουν πίσω. Το έργο αυτό το αφιερώνω στους νέους, που τους παρακαλώ πάρα πολύ να το ακούσουν προσεκτικά και να μην φύγουν. Θα ήθελα να το ακούσει και ο πρωθυπουργός μας, ο οποίος με είχε καλέσει παλαιότερα να κάνω μια σειρά συναυλιών στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη. Είναι ένα έργο το οποίο δεν είναι κομματικό, αλλά είναι με την ευρεία έννοια του όρου πολιτικό και ερωτικό», τονίζει. Και καταλήγει: «Πρέπει πάντα στο νου μας να έχουμε τη χώρα μας, η οποία, όπως έχω πει και στο παρελθόν, πρέπει να περάσει στο απυρόβλητο, να γίνονται εδώ όλα τα θαύματα του κόσμου. Το δικαιούται λόγω της γεωγραφικής της θέσης, που είναι ανάμεσα σε τρεις ηπείρους. Δεν είπα να φύγουμε από την Ευρώπη, αλλά ούτε από την Ασία ούτε από την Αφρική» είπε χαρακτηριστικά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


NEWSLETTER