Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2020 22:20

Οι θολωτοί τάφοι της Περιστεριάς και το σπήλαιο με τους σταλακτίτες (φωτογραφίες - βίντεο)

Γράφτηκε από την

Ενας από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσηνίας, που δίκαια θεωρείται ως οι Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου, λόγω του πλούτου των χρυσών ευρημάτων και του μεγέθους των κτισμάτων του που χρονολογούνται στην 2η χιλιετία π.Χ.

Εδώ υπάρχουν οι θολωτοί τάφοι που ανακαλύφθηκαν το 1960 από τον Σπυρίδωνα Μαρινάτο και στη συνέχεια ασχολήθηκε ερευνητικά και ο αρχαιολόγος Γεώργιος Στ. Κορρές.
Η Περιστεριά ήταν ένα πολύ σημαντικό αστικό διοικητικό κέντρο των αρχών της Μυκηναϊκής Εποχής. Φαίνεται ότι υπήρχε και κατοίκηση που είχε ξεκινήσει ήδη από τη Μεσοελλαδική εποχή, γύρω στα 1600 π.Χ. Την ίδια εποχή άρχισαν να δημιουργούνται και οι θολωτοί μυκηναϊκοί τάφοι.
Ο λόφος της Περιστεριάς απέχει περίπου 8 χλμ. από την Κυπαρισσία. Είναι φυσικό οχυρό καθώς οι τρεις πλαγιές του είναι απότομες και έχει ομαλή πρόσβαση μόνο από τη νότια πλευρά.


Τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν αποκαλυφθεί είναι τρεις θολωτοί τάφοι εντός του αρχαιολογικού χώρου και ένας ακόμα στα νότια του λόφου, τμήμα ανακτόρου και πολλές κατοικίες. Σε όλα αυτά τα σημεία βρέθηκε σημαντικός αριθμός αντικειμένων, όπως κοσμήματα και είδη καθημερινής χρήσης, που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χώρας.
Οι αρχαιότερες κατασκευές πάνω στο λόφο της Περιστεριάς χρονολογούνται στα 2.200 π.Χ. και εντοπίζονται στην περιοχή γύρω από τον μεγάλο, αναστηλωμένο θολωτό τάφο.


Ο αναστηλωμένος θολωτός τάφος είναι ο νεότερος, έχει επιμελημένη πρόσοψη με λίθινη επένδυση από πωρόλιθο και στην αριστερή πλευρά είναι χαραγμένα δύο κνωσικά λατομικά σημεία, κλαδί και διπλός πέλεκυς. Πρόκειται για έναν μικρό χρυσοφόρο τάφο, που ονομάστηκε έτσι λόγω του αριθμού των χρυσών αντικειμένων που βρέθηκαν σε αυτόν. Στο κτίσμα δίπλα σε αυτόν τον τάφο, που αποτελείται από πολλούς χώρους βρέθηκαν πολλά αντικείμενα οικιακής χρήσης.
Ο τρίτος θολωτός τάφος στην Περιστεριά, στα δυτικά του λόφου, που είναι ο μικρότερος σε μέγεθος, έχει διάμετρο 6,90 μέτρα, ενώ από τη θόλο του σώζεται μόνο ένα τμήμα σε ύψος 2 μέτρων.

Αυτός ο τάφος χρονολογείται στα 1200 π.Χ., και στα σημαντικότερα ευρήματα συμπεριλαμβάνεται ένα χρυσό κύπελλο ύψους 13,5 εκ., πολλά χρυσά φύλλα και χρυσά κοσμήματα. Στον τάφο αυτό βρέθηκε επίσης πολεμικός εξοπλισμός μαρτυρώντας την ιδιότητα ενός από τους νεκρούς.
Στον τέταρτο θολωτό τάφο, 100 μέτρα νοτιότερα από τον αρχαιολογικό χώρο, δεν βρέθηκαν μεταλλικά αντικείμενα και είχε χρησιμοποιηθεί για παραπάνω από 15 ταφές. Οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι επρόκειτο για το νεκροταφείο του πληθυσμού της Περιστεριάς, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς αποδεικνύει πως και οι απλοί άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να χτίζουν τέτοιας μορφής τάφους.

Η Περιστεριά κατά καιρούς γίνεται το κέντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Εάν είστε τυχεροί κυρίως κατά την πανσέληνο ο χώρος ανοίγει το βράδυ και γίνονται και μουσικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος. Αποτελεί πραγματικά μαγευτική εμπειρία που δεν πρέπει να παραλείψετε αν βρεθείτε εκεί κοντά.

 

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΑΛΑΚΤΙΤΕΣ

Εξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς ξεκινά ένα μονοπάτι με πυκνή βλάστηση. Περπατώντας θα συναντήσετε πολλές φορές και το Αρκαδικό ποτάμι που ξεκινά από το ορεινό χωριό Σελλά και καταλήγει στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Μετά από περίπου 30 λεπτά πεζοπορίας φτάνετε στο τέλος του μονοπατιού, όπου θα συναντήσετε πηγή με τρεχούμενο νερό, μια πέτρινη βρύση, όπου μπορεί να καθίσει ο επισκέπτης και να χαλαρώσει πριν μπει στο σπήλαιο με τους σταλακτίτες.
Είναι μια όμορφη και σύντομη πεζοπορική διαδρομή με μικρό βαθμό δυσκολίας, επομένως είναι κατάλληλη και για αρχάριους με καλή φυσική κατάσταση.