Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 07:19

"1821: συμβολή της Ορθοδοξίας και αδυναμίες της Μαρξίζουσας ιστοριογραφικής σχολής" σήμερα το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου"

Εκδήλωση με θέμα "1821: συμβολή της Ορθοδοξίας και αδυναμίες της Μαρξίζουσας ιστοριογραφικής σχολής" θα γίνει σήμερα Σάββατο στις 8 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο "Παπασωτηρίου" στον πεζόδρομο της Αριστομένους. Ομιλητές θα είναι: ο Μεσσήνιος Δημήτρης Ζέρβας δικηγόρος, ο Γιώργος Καραμπελιάς συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής, ο Στάθης Σταυρόπουλος δημοσιογράφος, σκιτσογράφος.

 

Συντονίζει ο Γιάννης Γονατίδης ιστορικός. Επιμελητής της εκδήλωσης είναι ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.

Ο Γιώργος Καραμπελιάς γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964, ως φοιτητής της Ιατρικής, συμμετείχε στη Νεολαία Λαμπράκη. Μετά το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Συμμετείχε στο αντιδικτατορικό κίνημα και στον «Μάη του ’68», σε Ελληνικές και Γαλλικές οργανώσεις. Στη Γαλλία γράφει τα πρώτα του βιβλία. Μετά τη μεταπολίτευση συνεχίζει αδιάλειπτα την πολιτική και συγγραφική του δραστηριότητα. Από το 1979 έως το 1993 εξέδιδε το περιοδικό Ρήξη. Το 1980, μαζί με φίλους, δημιούργησε το Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο και τις Εναλλακτικές Εκδόσεις. Από τις εκδόσεις έχουν εκδοθεί ως σήμερα πάνω από 120 τίτλοι από τους τομείς της λογοτεχνίας, του δοκιμίου, της Ιστορίας, των κοινωνικών κινημάτων, της οικολογίας καθώς και το μεγαλύτερο μέρος των έργων του Ελληνα φιλόσοφου Κώστα Παπαϊωάννου. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII). Από το 1993 έως το 1994 διηύθυνε τον Τομέα Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης του ΚΕΘΕΑ, για την απεξάρτηση από τα ναρκωτικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων – Εναλλακτικών. Από το 1995 είναι εκδότης και αρχισυντάκτης του διμηνιαίου περιοδικού Αρδην που συνεχίζει να εκδίδεται. Παράλληλα αρθρογραφεί σε εφημερίδες στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Ο Στάθης (Στάθης Διονυσίου Σταυρόπουλος) γεννήθηκε το 1955 στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και σκηνοθεσία κινηματογράφου. Εργάστηκε ως γελοιογράφος στις εφημερίδες "Ριζοσπάστης", "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" και «Real News” όπου θα τον συναντήσετε και σήμερα στην καθημερινή του στήλη "Ναυτίλος", και σε γελοιογραφίες. Συνεργάζεται με πολλά περιοδικά. Εικονογραφεί βιβλία, φτιάχνει αφίσες, κόμικς, κινούμενα σχέδια και διαφημίσεις. Εχει δημιουργήσει αφίσες για κοινωνικά θέματα όπως για: τα ναρκωτικά, εργατικά, καλλιτεχνικά και άλλα σε συνεργασία με σωματεία, ιδρύματα, καλλιτεχνικές ομάδες. Εχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις κι έχει βραβευτεί με διεθνή και εθνικά βραβεία. Εχει επίσης κάνει πλήθος ατομικών εκθέσεων στην επαρχία και στην Αθήνα, στις γκαλερί "Αστρολάβος" και "Αγκάθι". Εχει εκδώσει 22 άλμπουμ με γελοιογραφίες, τρία με σκίτσα χωρίς λόγια, ένα με μονοσέλιδα πολιτικά κόμικς, ένα με ιστορίες απ' τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες κι ένα με εικονογραφημένα τραγούδια.