Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013 14:51

Διήμερο αντάμωμα των Πελοποννησίων σε Ραμοβούνι και Βασιλικό

Διήμερο αντάμωμα των Πελοποννησίων σε Ραμοβούνι και Βασιλικό

Διήμερο θα είναι φέτος το αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων, σήμερα στο Βασιλικό και αύριο στο Ραμοβούνι, τόπο γέννησης του ήρωα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Σήμερα στις 7.30 το απόγευμα, στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού θα γίνει παρουσίαση - ξενάγηση στην έκθεση ιστορικών κειμηλίων της συλλογής Κατσαμπάνη. Στις 8 στο προαύλιο του σχολείου όπου φτιάχθηκε γήπεδο 5x5, μετά τους χαιρετισμούς, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς θα απονείμει τιμητική διάκριση στον καταγόμενο από το Βασιλικό οικονομικό αντιεισαγγελέα Νικόλαο Παντελή. Θα ακολουθήσουν ομιλία από τον κ. Παντελή με θέμα το αντάμωμα των Πελοποννησίων και παραδοσιακοί χοροί από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου. Η πρώτη μέρα θα κλείσει με παραδοσιακό πανηγύρι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βασιλικού.
Αύριο στο Ραμοβούνι, στις 9.30 το πρωί, θα τελεστεί τρισάγιο μπροστά από τον ανδριάντα του Θ. Κολοκοτρώνη, από το μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο. Θα γίνει κατάθεση στεφάνων, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δημήτριος Πανομήτρος, λέκτορας της Σχολής Ευελπίδων, με τίτλο "Κολοκοτρώνης και Καποδίστριας".
Χθες σε συνέντευξη Τύπου στο Διοικητήριο Μεσσηνίας:
Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς επαίνεσε το Σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης και τον πρόεδρό του Τάσο Καλαμπόκη, «εμπνευστή και θεμελιωτή του ανταμώματος». Ενημέρωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου,  η Μητρόπολη Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης συμφώνησαν κάθε χρόνο το αντάμωμα να γιορτάζεται στο Ραμοβούνι, με τη στήριξη του Δήμου Οιχαλίας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού.  Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για «βαθύτατο συμβολισμό που εμπεριέχει το Ραμοβούνι, όπως ένωσε την Ελλάδα ο Κολοκοτρώνης, έτσι θα ανταμώνουν οι απανταχού Πελοποννήσιοι».
Ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης παρατήρησε ότι «είμαστε προνομιούχοι, περήφανοι που ο Γέρος του Μοριά γεννήθηκε στο δικό μας τόπο».
Ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού Ευάγγελος Κούμανης δήλωσε συγκινημένος μετά από 45 χρόνια στην ξενιτιά (στον Παναμά) κι επεσήμανε τις σχέσεις του Βασιλικού με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής. Αφού ανέφερε ότι είναι μέλος του Συλλόγου Πελοποννησίων Λατινικής Αμερικής με έδρα την Αργεντινή, σημείωσε πως είναι μεγάλη τιμή για  το Βασιλικό το Ραμοβούνι και το αντάμωμα.
Η Βασιλική Κόνιαρη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικού, δήλωσε ότι είναι τιμή και περηφάνια για τον τόπο μας το αντάμωμα στο Ραμοβούνι.