Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017 19:14

Σουίνγκ, Μουζάκης και χαβαλές... | Γ. Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Σουίνγκ, Μουζάκης και χαβαλές... | Γ. Αρκουλής

 

Μου έλεγε σε ανύποπτο χρόνο ένας Μεσσήνιος φίλος της λεγόμενης τρίτης ηλικίας: «Ευτυχώς που βλέπουμε στην τηλεόραση τον Σπύρο Παπαδόπουλο με την εκπομπή του "Στην υγειά μας ρε παιδιά" και ξεγελάμε τη φτώχεια και τη μοναξιά μας τα Σαββατόβραδα».

Δίκιο απόλυτο είχε, με δεδομένη την αδυναμία κάποιων (δηλαδή των πολλών) να προγραμματίσουν έξοδο, ρεστοράν ή κάποια βεγγέρα. Ασε που οι γέροντες στη Μικρομάνη (λέμε τώρα) ή στη Μερόπη, πού να πάνε και με τι να διασκεδάσουν.

Η εκπομπή του Παπαδόπουλου, που κλείνει αισίως… δεκαετίες σε διάφορα κανάλια, είναι αλήθεια πως άγγιξε ως τώρα κάποιες εξαιρετικές επιτυχίες με εκπομπές που είχαν κάτι να προσφέρουν στον τομέα της διασκέδασης και να συντροφέψουν κοινό της τρίτης ηλικίας, κυρίως με τις λαϊκές και τις ρεμπέτικες επιλογές, άντε και με καλλιτέχνες του τραγουδιού πρώτης κλάσης στο έντεχνο και το καλό ελληνικό τραγούδι.

Με εξαίρεση τον σπουδαιότερο εν ζωή συνθέτη μας Σταύρο Ξαρχάκο να αρνείται με το μανιάτικο πείσμα του να πάρει μέρος στις συνάξεις του Παπαδόπουλου, σχεδόν όλοι οι λειτουργοί του τραγουδιού -σύνθεσης και στίχου- έχουν παρελάσει από τον "πάγκο του", ορισμένοι μάλιστα αρκετές φορές, σε σημείο να κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν "μαϊντανοί". 

Με το πέρασμα του καιρού, ωστόσο, ο δημοφιλής ηθοποιός - εμψυχωτής - υπεύθυνος και φυσικά παρουσιαστής της εκπομπής, φαίνεται πως έχει στερέψει σε ιδέες, ή έχει "μείνει" από επιλογές πρώτης γραμμής. Βλέπετε κάποιοι σπουδαίοι ερμηνευτές όπως ο μοναδικός Δημήτρης Μητροπάνος, ο συγκλονιστικός Νίκος Δημητράτος, ο Αντώνης Βαρδής, ο Μάριος Τόκας και άλλοι, δηλώνουν "υποχρεωτικά απόντες", ενώ (πρέπει να) υπάρχουν όχι λίγοι από τους πρωταγωνιστές της διασκέδασης που αντιμετωπίζουν προσεκτικά πλέον το "Στην υγειά μας", κάτω από τον φόβο της φθοράς (Μητσιάς, Νταλάρας, Πάριος, Αλεξίου, Βελεσιώτου) ή της επανάληψης του ρεπερτορίου τους.

Ετσι, φτάσαμε στο σημείο να ζήσουμε προχθές βράδυ από την συχνότητα του Alpha, μια εκπομπή με νέους(;) καλλιτέχνες της σύνθεσης και του τραγουδιού, όλοι τους με ωραία φωνή, χιούμορ και αρκετές τσαχπινιές με την παρουσία τους, αλλά που δεν είχαν να πουν κάτι σημαντικό και ενδιαφέρον με τα κομμάτια που παρουσίασαν.

Και ερωτώ: Ο Μαραβέγιας, εξαίρετος μουσικός και με συμπαθητική φωνή, ο Μουζουράκης, τολμηρός και αποφασισμένος να πάρει το μικρόφωνο για να κάνει χαβαλέ και ένας-δυο ακόμη που ανέβηκαν στο πρόχειρο πάλκο, είναι δυνατό να διασκέδασαν τον φίλο μου στην περιφερειακή Μεσσηνία; Φοβάμαι πως όχι, αν και πονηρά, μια-δυο φορές, οι καλεσμένοι επιχείρησαν παλιά τραγούδια του Γιώργου Μουζάκη -τα μόνα που γνώριζε το κοινό.

Θα μου πείτε: Εντάξει, είσαι παράξενος και δεν θέλεις να δεχτείς το καινούργιο, το φρέσκο, αυτό που συναρπάζει τους νεολαίους. Δεν είναι έτσι, διότι οι νέοι μας (που χειροκρότησαν για τα καλά τις ερμηνείες μέσα στο στούντιο) γνωρίζουν τους νέους τραγουδοποιούς από τις συναυλίες τους, τις εμφανίσεις τους στα μπαράκια κ.λπ. Η τηλεόραση όμως, που απευθύνεται σε όλους, έχει πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις. 

Μήπως "ζητάω πολλά";


NEWSLETTER