Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017 13:28

Ο νόμος της Βαρβακείου… I Γιώργος Αρκουλής

Γράφτηκε από τον
Ο νόμος της Βαρβακείου… I Γιώργος Αρκουλής

«Η χώρα θα επιστρέψει σύντομα στην ανάπτυξη!»

Το είπε ο Κώστας Καραμανλής, το επανέλαβε ο Γιωργάκης, ακολούθησαν οι Σαμαράς-Βενιζέλος και διάφοροι εξωκοινοβουλευτικοί που κράτησαν για λίγο την τράπουλα στα χέρια τους, αλλά…

Αλλά, ανάπτυξη ακούμε και ανάπτυξη δεν βλέπουμε κύριε Τσίπρα. Αντίθετα, μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας (αλλά και στις βασικές λεωφόρους των γύρω δήμων) πείθει ότι η ανάπτυξη με κλειστά (και αραχνιασμένα) τα μισά μαγαζιά και επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να επιστρέψει στην χώρα και καλά θα κάνουμε να μην αναθεματίζουμε κάποιοι τους χρησμούς Τόμσεν και τις απειλές  Σόιμπλε, Λαγκάρντ κλπ. Το ερώτημα είναι ποια σοβαρή κίνηση θα προκύψει από την κυβέρνηση (την όποια κυβέρνηση) ώστε να μειωθεί η ανεργία που μαστίζει τους νέους αλλά και με ποιον τρόπο θα σταματήσει η φορολογική αφαίμαξη ή η παρατεταμένη μείωση συντάξεων των απόμαχων της εργασίας, οι οποίοι έδωσαν πολλά (στα γόνιμα χρόνια τους) και εισπράττουν ελάχιστα στα ζόρικα γεράματά τους.

Φυσικά, το να ανεβάζεις τους φόρους και να κόβεις τις συντάξεις είναι μια εύκολη λύση. Μπορεί να χαρακτηρίζεται πράξη ελεεινή και άθλια, όμως ευνοεί προσωρινά την (κάθε) κυβέρνηση και την οπλίζει ώστε με τα (εικονικά στην ουσία) πλεονάσματα που δημιουργούνται, να μπορεί να διαπραγματεύεται με τους δανειστές και βέβαια να κερδίζει χρόνο παραμονής στην εξουσία.

Τα αληθινά προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία, η κυβέρνηση είναι ανίκανη να τα αντιμετωπίσει. Πάνε δεν θυμάμαι πόσες εβδομάδες που ο αρμόδιος υπουργός μας δήλωνε ότι από 1.1.17, οι αγορές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο φορολογούμενος να μειώνει την φορολογία του και φυσικά οι διάφοροι κανάγιες του εμπορίου, να υποχρεώνονται να κόβουν απόδειξη -άρα να πληρώνουν τον απαραίτητο για την βιωσιμότητα του κράτους ΦΠΑ.

Προχθεσινό το παράδειγμα: Σάββατο μεσημέρι στην Βαρβάκειο  Αγορά της οδού Αθηνάς, με πολύ κόσμο. Στην ψαραγορά, οι πάγκοι ήταν φορτωμένοι με όλα τα καλά της θάλασσας. Εψαχνα να αγοράσω ένα κιλό μεγάλες σαρδέλες σε συμφέρουσα τιμή, που διαθέτουν βιταμίνες κλπ. Μπροστά σε ένα πάγκο με ωραίες γαρίδες, υποτίθεται φρέσκες, ο μαγαζάτορας είχε πείσει πελάτη και του έβαζε στη σακούλα δύο κιλά. Ο αγοραστής έδειχνε ευχαριστημένος γιατί θα τις πλήρωνε προς 13 ευρώ το κιλό από 16,5 που ήταν η αρχική τιμή πάνω στο ταμπελάκι. Το προϊόν ζυγίστηκε και ο ταμίας στο βάθος -ένας αξύριστος και γενικά ατημέλητος πενηντάρης- βιάστηκε πονηρά να βαρέσει τη μηχανή για να βγει η απόδειξη:

«Είκοσι τέσσερα ευρώ κύριος!»

Ο πελάτης έβγαλε από το πορτοφόλι του την κάρτα για να πληρώσει και τότε προέκυψε ο πανικός:

«Κύριε δεν έχουμε μηχάνημα, δεν είδατε την ταμπέλα;» Και μάλλον άγρια συμπλήρωσε: «Κατέβασε τώρα το μετρητό διότι έκοψα απόδειξη». 

Ο άνθρωπος τα έχασε για μερικά δευτερόλεπτα κι όταν συνήλθε θέλησε να θυμίσει την κυβερνητική ντιρεκτίβα, ότι θα αγοράζουμε τα πάντα με πλαστικό χρήμα και ότι τα μαγαζιά είναι υποχρεωμένα να έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό κλπ.

Στην Βαρβάκειο -για να μη μακρηγορώ- επικρατεί ένας διαφορετικός νόμος: αυτός του εμπορίου. Δίπλα από τις ταμειακές μηχανές των περισσότερων ψαράδικων, πράγματι, υπήρχε πρόχειρη πινακίδα ελαφρά κρυμμένη από χταπόδια και λούτσους, που ενημέρωνε το αγοραστικό κοινό «Πωλήσεις μόνο με μετρητά». Ετσι, γούστο τους και καπέλο τους. Οπως μια ημέρα νωρίτερα στο τοπικό υποκατάστημα Αγίου Δημητρίου της ΔΕΗ που πήγα να πληρώσω τον λογαριασμό. Μπροστά στο γκισέ του υπαλλήλου, μια μεγάλη επιγραφή με μαρκαδόρο με ενημέρωνε ότι "λόγω ανακαίνισης του συστήματος δεν γίνονται δεκτές πιστωτικές και λοιπές κάρτες".

Μόνο που -όπως πληροφορήθηκα από τον λαχειοπώλη στο πεζοδρόμιο- αυτή η ταμπελίτσα βρίσκεται στο σημείο που την είδα, εδώ και τρεις μήνες!

Μη μου πείτε πως όλα αυτά δεν οδηγούν στην ανάπτυξη!  


NEWSLETTER