Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 13:16

Πρωταθλητές πανηγύρεων και …μνημοσύνων

Γράφτηκε από τον
Πρωταθλητές πανηγύρεων και …μνημοσύνων

Το έχω ξαναγράψει. Τείνουμε να καταστούμε έθνος πανηγύρεων και μνημοσύνων.

Με την Αριστερά να σέρνει πρώτη τον χορό. Ειδικώς από τότε που οι νικητές του θλιβερού μας εμφύλιου σπαραγμού έπαυσαν, μεταδικτατορικώς, να επιδίδονται σε εκείνες τις εορτές, ιδίως της 29ης Αυγούστου, για την τελική τους νίκη, στην σπαρμένη από άψυχα κορμιά οροσειρά του Γράμμου.

Ασφαλώς, είναι ανάγκη να θυμόμαστε. Οχι όμως μόνον για να στήνουμε κομματικές εορτές και μνημόσυνα. Αλλά για να διδασκόμαστε, να προβληματιζόμαστε. Ιδίως δε, προκειμένου για γεγονότα-ορόσημα, που μας θυμίζουν ότι υπήρξαμε αδελφοκτόνοι, για να δίνουμε τώρα το μήνυμα της ενότητας που είναι απολύτως αναγκαία στους δύσκολους καιρούς.

Δικαίως η Αμαλιάδα ετίμησε το τέκνο της, τον αδικοχαμένο Νίκο Μπελογιάννη, τον «άνθρωπο με το γαρύφαλλο», που εκτελέσθηκε μέσα από μια άτιμη διαδικασία. Ως πράξη επιβολής ξένων και εντοπίων θελήσεων, αναθέτων προς όσα περί γαληνεύσεως προσπαθούσε να προωθήσει, τότε, ο νόμιμος πρωθυπουργός της χώρας Νικόλαος Πλαστήρας. 

Από κει και πέρα οι παράτες κομμάτων και πολιτικών σε αυτή την εκδήλωση μου προκαλούν αλλεργία. Ιδίως μου προκαλεί κλαυσίγελο η δική σας εμφάνιση κ. Πρόεδρε. Με το γαρύφαλλο στο χέρι. Ποιο ήταν το σημειολογικό μήνυμα, από το οποίο ελπίζουν οι επικοινωνιολόγοι σας ότι θα αποκομίσετε πολιτικά οφέλη; Οτι ταυτίζεστε, είτε εσείς, είτε ο σύντροφος Κουτσούμπας του ΚΚΕ, με τον Μπελογιάννη; Οτι είστε, αμφότεροι, οι γνήσιοι πολιτικοί κληρονόμοι του;

Ετυχε να συμπορευθώ, στην ΕΔΑ, με την επίσης καταδικασμένη σε θάνατο σύντροφο του Μπελογιάννη, την αξέχαστη Ελλη Παππά. Που γλίτωσε την εκτέλεση μόνον επειδή κυοφορούσε το παιδί τους. Αυτού του οποίου τις δηλώσεις, για την πολιτική καπηλεία της μνήμης του πατέρα του, λογόκρινε αγρίως η «Αυγή». Εκείνη λοιπόν, που γνώριζε καλύτερα από κάθε άλλον τις απόψεις του, απέκλειε κάθε πιθανότητα ο σύντροφός της να ακολουθούσε, αν ζούσε, την πορεία των «δογματικών» του Περισσού. Προφανώς και την δική σας, ως αριστοτέχνη «κόφτη».

Ποιο είναι το μήνυμά σας επιτέλους; Οτι σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, κάνετε και εσείς… αντάρτικο εναντίον της ξένης επιβολής; Ε, θα τρίζουν πολλά κόκαλα επί τη εμφανίσει σας, μετά από όσα έχετε υπογράψει, όσα έχετε αποδεχθεί και όσα ακόμη πρόκειται να εφαρμόσετε. 

Γ. Π. Μασσαβέτας

giorgis@massavetas.gr


NEWSLETTER