Σάββατο, 27 Μαϊος 2017 16:27

Α' εικονική δίκη ανθρωποκτονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

Γράφτηκε από την
Α' εικονική δίκη ανθρωποκτονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου 

 

Του Γεωργίου Φερετζάκη 

Δικηγόρου – Συγγραφέα 

Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης 

Επιστ. Συνεργάτη ΕΠΕΕ Νομικής Αθηνών

Ο Ρητορικός Ομιλος, το Εργαστήριο Αρχαίας Ρητορικής και Δραματικής Τέχνης, την Τρίτη 23 Μαΐου παρουσία 51 δικαστών, κατηγόρων και κατηγορούμενων εξέπληξαν το κατάμεστο Αμφιθέατρο «Ν. Πολίτης» στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τους ακροατές. Η αναπαράσταση της Α΄ εικονικής δίκης διεξήχθη στα πλαίσια των μαθημάτων «Αττικοί Ρήτορες» (Γ΄ Εξάμ.) και «Αρχαίο Αττικό Δίκαιο» (Ζ΄ Εξάμ) με γενικό συντονιστή τον κ. Σπυρίδωνα Σταθά και την αρίστη παιδαγωγό επικ.Καθηγήτρια κα. Ελένη Βολονάκη η οποία υπογράμμισε πως η Ρητορική μάς καθορίζει, εκείνη καθόρισε τη δημοκρατία […] Σε μία εποχή όπου έλειπαν τα αποδεικτικά μέσα που χρησιμοποιούν οι νομικοί στο σύγχρονο δικονομικό σύστημα, εκείνος που κέρδιζε τη δίκη κατείχε την δύναμη του λόγου […] Εκείνη την εποχή σε όλες τις δίκες, και στις πιο δύσκολες ακόμα όπως εκείνη της ανθρωποκτονίας, μετρούσε μόνο ο λόγος. DNA, Γενετική, Εγκληματολογία, πουθενά ακόμα. 

Και οι δύο πλευρές (κατήγοροι και κατηγορούμενοι) ανάπτυξαν με δικά τους επιχειρήματα έννοιες όπως το αστόχημα της βολής, η γενική και ειδική πρόληψη (κατά την τότε εποχή), τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, ο πρότερος έντιμος βίος, η άμυνα, ο ηθικός αυτουργός, οι βαθμοί της επικινδυνότητας – κι ακόμη η έννοια του κινδύνου, η διαφυγή, η λογική, οι πιθανότητες κ.ο.κ. Αόριστες νομικές  έννοιες που φέρουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόδειξη από φοιτητές/τριες των Τμημάτων Φιλολογίας και Ιστορικού Αρχαιολογικού. Επιστήμονες που μας υπόσχονται πολλά. Παρουσίαση μιας διαδικασίας της αλληλεπίδρασης στη σχέση η οποία πρέπει να αφορά τη γνωστική ανατροφοδότηση μεταξύ μαθητή και δασκάλου. Ενα είδος συμμετοχής όπου οι φοιτητές/τριες επιδεικνύουν κάποια ενέργεια ο ένας στον άλλο και ο εκπαιδευτικός-καθηγητής επιδεικνύει μια δραστηριότητα σε εκείνους/ες. Αυτό το είδος της ενεργού συμμετοχής που μεταθέτει τη μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης από τη μετάδοση αφηρημένων εννοιών στη μετάδοση συγκεκριμένων εμπειριών. Κατ' αυτό τον τρόπο βελτιώνεται το πνεύμα της ομαδικής συνεργασίας, καλλιεργείται η κριτική σκέψη, βελτιώνεται η γνώση και αναπτύσσεται η δύναμη της λογικής. Μία βελτίωση στην περαιτέρω αξιολόγηση και στην επίδοση αποτελώντας αντικείμενο της νεότερης φιλοσοφίας που στοχεύει στη ολική ποιότητα της εκπαίδευσης. 

Η Α΄ εικονική δίκη ανθρωποκτονίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ανοίγει τον δρόμο στην επιτάχυνση της επιστημονικής προόδου. 


NEWSLETTER