Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017 14:47

Ναβαρίνο 190 χρόνια

Γράφτηκε από την

Στο καθημερινό της ρυθμό μπήκε η Πύλος μετά την καθιερωμένη ετήσια επέτειο της ναυμαχίας, περιμένοντας τώρα καμία βροχή προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί να ραβδίσουν ελιές και όχι κουκούτσια.

Οσο για την φετινή επέτειο γράφτηκαν, ακούστηκαν, παρουσιάστηκαν πλήθος ρεπορτάζ, απόψεων και εκτιμήσεων. Πράγματι η Πύλος δεν είχε δεχτεί ποτέ τόσο κόσμο όσο στις 20 Οκτώβρη. Πλήρης εικόνα είναι δύσκολο να αποτυπωθεί, ούτε καν με drone δεν μπορούσες να εκτιμήσεις το μέγα πλήθος, επίσης ήταν εντυπωσιακή η σκηνή της παράστασης που έλαβε χώρα στο λιμάνι με την καύση του πλοιαρίου. 

Το πιο εντυπωσιακό όλων, το οποίο και θα παραμείνει στην Πύλο μα ως στίγμα υπανάπτυξης, αναχρονισμού, περιθωρίου και οδικής ξεφτίλας, είναι ο καρόδρομος από τον οποίο πέρασαν για να φτάσουν στην Πύλο οι χιλιάδες επισκεέπτες, μεταξύ των οποίων ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος, πρώην πρωθυπουργός, υπουργοί, βουλευτές, πρέσβεις, περιφερειάρχης, δήμαρχοι, υπηρεσιακοί παράγοντες και κάθε λογής εξουσιαστές η εκκολαπτόμενοι τοιαύτοι. Γι’ αυτό το τριτοκοσμικό γεγονός δεν μίλησε κανείς, ούτε αναφέρθηκε καν. 

Είμαστε πεπεισμένοι βεβαίως οι Πύλιοι εδώ και δεκαετίες ότι Μεσσηνία είναι μόνο η Καλαμάτα. Γι’ άλλη μια φορά ένιωσα ότι δεν είμαι Μεσσήνιος όταν είδα προ καιρό τα εγκαίνια του περιφερειακού δρόμου της Καλαμάτας, γι’ αυτό δεν ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα. Ως εκ τούτου οι αράδες αυτές δεν έχουν σκοπό να συγκινήσουν κανέναν μα κανέναν εξουσιαστή, διότι στην Ελλάδα έχει χαθεί παντελώς η έννοια του αυτονόητου. 

Τι και αν το Ναβαρίνο αποτέλεσε το ορόσημο των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς, τι και αν οι σύμμαχοι συμμετείχαν στην απελευθέρωση του έθνους (στην Αγγλία υπάρχουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, στη Γαλλία η Αφροδίτη της Μήλου). Ασχετο. Τι και αν ο Τραμπ πούλησε και ο Τσίπρας αγόρασε, οι επισκέπτες πέρασαν από την "σπαρτοράχη", μπήκαν από τη Μεσσήνη, Βελίκα, Καζάρμα, Σουληνάρι, λες και είχαν δουλειά, και η επέτειος θα γιορτάζεται κάθε χρόνο με τιμές και επισημότητα όταν το οδικό δίκτυο μέχρι την Πύλο σηματοδοτεί και αυτό τη δική του ιστορία, δηλ. παρελθόν. Την περίοδο εκείνη η κυκλοφορία γινόταν με ιππήλατα κάρα γι’ αυτό και το φάρδος του δρόμου παραμείνει το ίδιο. Είναι και αυτό ένα ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο πρέπει να διατηρηθεί. 

190 χρόνια πέρασαν από τη Ναυμαχία, 190 χρόνια οι μετακινήσεις γίνονταν από αυτά τα σοκάκια και 190 θα περιμένουν οι Πύλιοι την ανάπτυξη. 

Φταις αν βροντοφωνάξεις "Ζήτω το αίσχος";

Τάκης Αλεξάκης